Pratite nas

Gluposti

VIDEO – Obilježena 80. obljetnica osnivanja Komunističke partije Hrvatske

Objavljeno

na

U šumi Anindol kod Samobora u subotu je obilježena 80. obljetnica osnivanja Komunističke partije Hrvatske (KPH), pri čemu su predstavnici antifašističkih udruga govorili o KPH i Titu.

Govore su održali predsjednik Saveza društava “Josip Broz Tito” Jovan Vejnović i izaslanik predsjednika SABA-e Ivan Fumić Fuma. Partizanski zločin koji se dogodio na današnji dan 1943 u Zrinu nisu spominjali! Nisu spominjali niti mnoge druge zločine koje je ova partija počinila.

Bio je to skup šačice apologeta propalog komunističkog boljševističkog režima, no kad je već Hina prenijela tu vijest, red je da se i mi osvrnemo na ovaj događajčić. U uvodu možete pogledati kratki Hinin video ulomak današnjih govora!

Govoreći o vremenu osnivanja KPH i njezinoj ulozi u borbi protiv fašizma, predsjednik Saveza društava “Josip Broz Tito” Jovan Vejnović rekao je da je komunistički pokret, predvođen Titom, u tadašnjim povijesnim okolnostima ovaj prostor uveo u europski modernitet. Upozorio je i da se danas na pozitivnu ulogu KPH u povijesti gleda kao na vrijeme “komunističke diktature i totalitarizma”.

“Zar je moguće da se na temelju diktature i totalitarizma razvije takav polet kao što je bio u obnovi razrušene zemlje, zar je moguće da se u totalitarizmu u zemlji, koja je imala 80 posto nepismenih, praktički iskorjeni nepismenost , zar je moguće da se totalitarnim naziva vrijeme kada su ostvarene najveće stope gospodarskog rasta i kada je država stavljena na politički mapu Europe i svijeta”, upitao je Vejnović.

Smatra da su “fanatici” oni koji govore da je to bilo vrijeme totalitarizma, a drži da njihov fanatizam nije baziran na za želji za revizionizmom već za “potpunim krivotvorenjem povijesti i izbacivanjem svega što u povijesti vrijedi”.

Vejnović smatra kako nije problem što tako govore o prošlosti već što za budućnost nude fašizam. “Pokušavaju kotač povijesti vratiti natrag i to na tragu najcrnjih ideologija koje su proizvele stotine tisuća žrtava u ovoj zemlji”, rekao je Vejnović.

Izaslanik predsjednika SABA-e Ivan Fumić upozorio je kako danas “opet gledamo crnokošuljaše” i ironično poručio da su skidanjem ploče na Trgu maršala Tita svi problemi riješeni.

“Sada će teći med i mlijeko, tvornice će se dizati, mladi će pohrliti iz inozemstva natrag, polja će sama od sebe rađati”, kazao je Fumić. Dodao je da je i Carigrad propao jer su kao, čekali da ih sveti Ilija spasi od Turaka, a sada “Hasanbegović spašava Hrvatsku”, čiji je pokrovitelj biskup Vlado Košić.

“Koja umna glava, koliko dobročinstva nam nudi. Još samo da, kao neki prijašnji svećenici, krsti i blagoslivlja noževe pa se možemo nanovo klati”, rekao je.

Na opasnost povijesnog revizionizma upozorio je i izaslanik predsjednika SDP-a Dušan Plećaš koji je rekao da smo već nekoliko mjeseci svjedoci “pravog terora malih desničarskih organizacija”.

Na osnivačkom kongresu, 1. kolovoza 1937. godine sudjelovalo je oko 17 delegata  koji su predstavljali partijske organizacije iz šireg područja Osijeka, Splita, Siska, Sušaka, Varaždina i Zagreba, a referat je podnio Josip Broz Tito. Delegati su bili Božidar Adžija, Josip Broz Tito, Anka Butorac, Ivan Dujmić, Pavle Gregorić Brzi, Vlado Janić Capo, Vicko Jelaska, Rade Končar, Josip Kraš, Lovro Kurir, Marko Orešković, Drago Petrović, Stevo Rukavina, Rudi Šimić i Andrija Žaja.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Gluposti

VUČIĆ: Hrvati su nam spalili sve kuće, mi nijednu. Ako sam zbog toga četnik…

Objavljeno

na

Objavio

‘Ne uzbuđujem se zbog kampanje koja se vodi u Hrvatskoj protiv mene’, rekao je srpski predsjednik.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić uoči službenog posjeta Zagrebu dao je intervju za srpske Večernje novosti. Rekao je kako u Hrvatsku odlazi sa željom da zajednički učini nešto za budućnost te naglasio kako će u Zagrebu razgovarati o bilateralnim odnosima.

‘Mir i stabilnost je moja ključna poruka, ali Srbija neće biti slabija da bi netko drugi bio zadovoljan’, rekao je Vučić te dodao: ‘Ne uzbuđujem se zbog kampanje koja se vodi u Hrvatskoj protiv mene, moj posao podrazumijeva da ne reagiram osobno, već u interesu Srbije i njenih građana’, dodao je.

Ponovio je kako neće dozvoliti da netko ponižava Srbiju.

Neće se ‘dodvoravati hrvatskom vodstvu’

‘Ne dozvoljam i ne mogu da dozvolim, a i moja obaveza je da ne mogu da dozvolim da Srbija bude ponižavana. Ne dodvoravam se ni srpskom narodu, neću ni hrvatskom rukovodstvu. Moramo razmišljati o budućnosti, što možemo učiniti za budućnost naših građana’, rekao je Vučić.

Osvrt na naziv ‘bahati četnik’

Osvrnuo se na to što ga se naziv četnikom odnosno bahatim četnikom zato što je, kako kaže, rekao da je ‘priča o ratnoj odšteti priča o maču s dvije oštrice’.

‘Ako sam zbog toga četnik… Ni sa očeve ni sa majčine strane, slučajno se dogodilo, da nitko nije bio u četnicima. Ako pričaju o posljednjem ratu, moj otac je iz Čipuljića kod Bugojna, a Hrvati su nam spalili sve kuće, mi nijednu. Nama su sve kuće spaljene. Možda o uvredama i napadu koji netko organizira se ponajbolje vidi njegova slabost, a ne nekoga koga vrijeđate’, poručio je Vučić te dodao kako se ne boji protesta u Zagrebu te da ga to uopće ne zanima.

Danas je pak izjavio da u Zagreb dolazi s porukom mira i stabilnosti.

Srpski predsjednik stiže u ponedjeljak u nekoliko puta odgađani posjet Hrvatskoj, u vrijeme napetih odnosa između dviju država opterećenih teškim naslijeđem rata 1990-tih i osjetjlivim temama iz Drugog svjetskog rata.

Dan uoči dolaska u Zagreb, novinarima je rekao da “vjeruje u dobru namjeru” hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja ga je pozvala u posjet.

“Idem u Hrvatsku sa željom da učinimo nešto zajedno za budućnost… Mir i stabilnost je moja ključna poruka, ali Srbija neće biti slabija da bi drugi bio zadovoljan”, izjavio je Vučić.

Nije uplašen

Istaknuo je je da ga ne brine kampanja protiv njega i prosvjedi veteranskih udruga tijekom dvodnevnog posjeta Hrvatskoj.

“Ne plašim se. Vodit će računa o meni tamo, ne brinem se, to me uopće ne zanima. Moj posao je da brinem o narodu, a ne da narod brine o meni”, naglasio je Vučić i rekao kako njegov posao podrazumjeva da “ne reagira osobno, već da radi u interesu Srbije i njezinih građana”.

On će u Zagrebu razgovarati s hrvatskim dužnosnicima, predstavnicima Srba, Srpske pravoslavne crkve i Katoličke crkve u Hrvatskoj, a posebno je spomenuo susret s kardinalom Josipom Bozanićem kao “vrlo važan za unapređenje povjerenja katolika i pravoslavaca” te za bolji odnos dviju crkava.

Od bilateralnih tema naveo je neriješenu granicu, sudbinu nestalih u ratu, odnos obje države prema manjinama, jačanje ekonomskih odnosa i zajedničke infrastrukturne projekte.

Vučić je poručio kako se “nikome ne dodvorava, pa svakako neće ni hrvatskom vodstvu”, koje, a prije svih premijer Andrej Plenković, najavljuje da želi i razgovor o ratnoj odšteti, prenose beogradski mediji.

Nema tabu tema

Srpski predsjednik je naglasio da za Srbiju nema tabu-tema i najavio da će Plenković dobiti “odgovoran i ozbiljan odgovor”.

“Samo kažem da će on dobiti ozbiljan i odgovoran odgovor srpske strane i nemamo problem s otvaranjem bilo koje teme”, poručio je predsjednik Srbije.

Odgovarajući na pitanja o ozračju koje se u Hrvatskoj stvara uoči njegova posjeta, Vučić je odgovorio kako ide “vidjeti i čuti sve što treba”.

Vučić: ‘Grabar-Kitarović je bila velika zvijezda u Srbiji’

Na pitanje je li moguć ikakav dogovor u atmosferi koja vlada u Zagrebu, Vučić je zahvalio novinarki što je rekla da je riječ o atmosferi u Zagrebu, “jer u Beogradu takve atmosfere nije bilo kada je predsjednica Hrvatske dolazila na njegovu inauguraciju”, prenosi agencija Tanjug.

Vučić kaže da je Grabar Kitarović tada bila “velika zvijezda” i da to u Srbiji “nije smetalo, već smo bili zadovoljni što se naši susjedi dobro osećaju i donose poruku prijateljstva i mira”.

“Ono što sam rekao to i mislim – da Srbi i Hrvati u budućnosti nemaju prepreka za bolje odnose, a dnevno-politička situacija koja je nekome možda potrebna, meni nije, ni iz jednog razloga…”, naglasio je Vučić.

facebook komentari

Nastavi čitati

Gluposti

Historićar Hrvoje Klasić: ‘Živo me zanima što je to bilo pozitivno u NDH?’

Objavljeno

na

Objavio

Historićar Hrvoje Klasić gostovao je u emisiji N1 Studio uživo. Historićar Hrvoje Klasić kritizira i vlast i oporbu zbog njihova odnosa prema arhivskoj građi.

“Pet ljudi radi u Državnom arhivu na suvremenoj povijesti, a samo dokumenti iz arhiva SKH su u 160.000 kutija!”, rekao je historićar Klasić koji ne nalazi opravdanja za to što HDZ sada obuhvat otvorene građe vraća s prosinca na svibanj 1990. godine.

Pita se kako će svoje arhive tretirati HDZ kada 2021. bude u obavezi predati Arhivu dokumente iz 1991. godine.

“Predlažem da usporedimo sve dobro i sve loše iz NDH i iz komunizma. Živo me zanima što je to bilo pozitivno u NDH.” pita se historićar Klasić.

facebook komentari

Nastavi čitati