Connect with us

Pregled

VIDEO – OLUJIĆ U BUJICI: HRT plasira Mamića u bijesnom stanju da bi ga unaprijed osudili bez dokaza

Objavljeno

on

U emisiji Bujica večeras je gostovao pravnik i prvi glavni državni odvjetnik u Republici Hrvatskoj Željko Olujić koji je govorio o slučaju Zdravka i Zorana Mamića, odnosno je li njihovo uhićenje politički konstruirano.

[ad id=”68099″]

“U ovom slučaju nije u pitanju samo gospodin Ranko Ostojić. Napravljen je napad na demokratske tekovine u Hrvatskoj bez obzira o kome se radi. Ranko Ostojić se kao ministar unutarnjih poslova ne libi – u danu kada policija navodno radi svoj posao – iskazati brutalnost i neodgojenost kada pred kamerama kaže: Baš je mene briga što je Mamić u toplice doveo svoju majku i što se s njome kupa. Uvijek se u povijesti hrvatske države dešavaju pokazna hapšenja, no organizirali su napad na braću Mamić i Damira Vrbanovića na pravno neprihvatljiv način”, smatra Olujić.

Upriličeno je televizijsko-političko državno odvjetničko uletavanje, odnosno pretres i upad na tuđe privatno vlasništvo, dodaje odvjetnik.

“Moguće je da organi vrše pretres kuće, ali mora se obavijestiti vlasnika. Policija u slučaju Mamić bira trenutak kad njih u Hrvatskoj nema. Upadaju im i traže dokaze i da možda i podmetnu dokaze koje oni smatraju potrebnim. Zašto se nije sačekalo da se vrate u Hrvatsku? Zašto se prekopava kuća i zašto ministar trijumfalno istupa i govori o jednom postupku s čim se ne treba  baviti i kaže da će naći što treba. On okreće logiku – zašto Mamići nisu došli kući za vrijeme pretresa? Ministar nema pojma o zakonima, ali diktatorske metode voli koristiti”, istaknuo je Olujić.

Naglasio je da je slučaj braće Mamić policijski montirani proces kojeg u svakom trenutku prate kamere. “HRT plasira Zdravka Mamića u bijesnom stanju da bi se pokazalo da njega teba unaprijed osuditi, bez ijednog dokaza. Organi represije mogu tako reagirati sutra u odnosu na svakoga”, naglasio je.

Sud ima pravo odrediti pritvorsku osnovu kad se odredi pritvorski zakon i od ponavljanja kaznenog djela, no ne za svako kazneno djelo.

“Svaki slučaj Sud mora posebno odlučivati i svake okolnosti moraju biti posebno obrazložene. Vjerujem u pravni sustav i da takva odluka neće biti održiva. Sutkinja je dobar sudac, donosila je presude u skladu sa zakonom, no ona je sada u poziciji suca istrage i tek ćemo vidjeti ishod”.

Navodno su kaznena djela počinjena prije osam godina pa se Olujić pita – što je pravna država radila toliko godina?

“Ne može se javnosti govoriti da je obavezan pritvor, kad se u praksi obično primjenjuje taj zakonski osnov kod kaznenih djela koja su učinjena iz strasti primjerice kod terorista ili ukoliko netko pripada organizaciji koja ruši ustavni poredak. A navodna utaju poreza, odnosno koristoljublje – pa braća Mamić ili Vrbanović bi bili luđaci kad bi na slobodi učinili takvo kazneno djelo. To je pravno neosnovana konstrukcija i nadam se da će se sve riješiti u žalbi koju će podnijeti braća Mamić”.

Komentirao je i moguću zlouporabu vlasti aktualnog ministra unutarnjih poslova.

“Sve što se čini, čini se da se zadrži vlast. Ova garnitura neće prezati od bilo kakvih sredstava da zadrži vlast. Parlamentarni izbori se moraju dogoditi do siječnja sljedeće godine, no i dalje će doći do novih kaznenih postupaka, a pritom će eutanazirati sve poluge unutar državnog represivnog aparata koji časno čine svoj posao. Naravno, prihvatit će sugestije onih koji će biti spremni služiti u političke svrhe. Ministar osobno istupa u tako trivijalnom postupku i pritom se ponaša kao bahati žandar – prosto i neodgojeno”, ocijenio je Olujić.

Na pitanje kako da se drugi hrvatski građani ponašaju ukoliko će biti praćeni i “na meti”, Olujić je odgovorio da moraju biti “spremni na sve”.

“Naravno da ih se zasljepljuje da ne misle o svojim egzistencijalnim problemima, no to su problemi s kojima bi se Hrvatska trebala suočavati. Svatko mora odgovarati za kazneno djelo ukoliko se dokaže da je kriv, no vlast se ne može zloupotrebljavati”, zaključio je Olujić.

>>VIDEO! SLUČAJ MAMIĆ – političko-policijska namještaljka u režiji Ranka Ostojića?!

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari