Pratite nas

Pregled

VIDEO – OLUJIĆ U BUJICI: HRT plasira Mamića u bijesnom stanju da bi ga unaprijed osudili bez dokaza

Objavljeno

na

U emisiji Bujica večeras je gostovao pravnik i prvi glavni državni odvjetnik u Republici Hrvatskoj Željko Olujić koji je govorio o slučaju Zdravka i Zorana Mamića, odnosno je li njihovo uhićenje politički konstruirano.

[ad id=”68099″]

“U ovom slučaju nije u pitanju samo gospodin Ranko Ostojić. Napravljen je napad na demokratske tekovine u Hrvatskoj bez obzira o kome se radi. Ranko Ostojić se kao ministar unutarnjih poslova ne libi – u danu kada policija navodno radi svoj posao – iskazati brutalnost i neodgojenost kada pred kamerama kaže: Baš je mene briga što je Mamić u toplice doveo svoju majku i što se s njome kupa. Uvijek se u povijesti hrvatske države dešavaju pokazna hapšenja, no organizirali su napad na braću Mamić i Damira Vrbanovića na pravno neprihvatljiv način”, smatra Olujić.

Upriličeno je televizijsko-političko državno odvjetničko uletavanje, odnosno pretres i upad na tuđe privatno vlasništvo, dodaje odvjetnik.

“Moguće je da organi vrše pretres kuće, ali mora se obavijestiti vlasnika. Policija u slučaju Mamić bira trenutak kad njih u Hrvatskoj nema. Upadaju im i traže dokaze i da možda i podmetnu dokaze koje oni smatraju potrebnim. Zašto se nije sačekalo da se vrate u Hrvatsku? Zašto se prekopava kuća i zašto ministar trijumfalno istupa i govori o jednom postupku s čim se ne treba  baviti i kaže da će naći što treba. On okreće logiku – zašto Mamići nisu došli kući za vrijeme pretresa? Ministar nema pojma o zakonima, ali diktatorske metode voli koristiti”, istaknuo je Olujić.

Naglasio je da je slučaj braće Mamić policijski montirani proces kojeg u svakom trenutku prate kamere. “HRT plasira Zdravka Mamića u bijesnom stanju da bi se pokazalo da njega teba unaprijed osuditi, bez ijednog dokaza. Organi represije mogu tako reagirati sutra u odnosu na svakoga”, naglasio je.

Sud ima pravo odrediti pritvorsku osnovu kad se odredi pritvorski zakon i od ponavljanja kaznenog djela, no ne za svako kazneno djelo.

“Svaki slučaj Sud mora posebno odlučivati i svake okolnosti moraju biti posebno obrazložene. Vjerujem u pravni sustav i da takva odluka neće biti održiva. Sutkinja je dobar sudac, donosila je presude u skladu sa zakonom, no ona je sada u poziciji suca istrage i tek ćemo vidjeti ishod”.

Navodno su kaznena djela počinjena prije osam godina pa se Olujić pita – što je pravna država radila toliko godina?

“Ne može se javnosti govoriti da je obavezan pritvor, kad se u praksi obično primjenjuje taj zakonski osnov kod kaznenih djela koja su učinjena iz strasti primjerice kod terorista ili ukoliko netko pripada organizaciji koja ruši ustavni poredak. A navodna utaju poreza, odnosno koristoljublje – pa braća Mamić ili Vrbanović bi bili luđaci kad bi na slobodi učinili takvo kazneno djelo. To je pravno neosnovana konstrukcija i nadam se da će se sve riješiti u žalbi koju će podnijeti braća Mamić”.

Komentirao je i moguću zlouporabu vlasti aktualnog ministra unutarnjih poslova.

“Sve što se čini, čini se da se zadrži vlast. Ova garnitura neće prezati od bilo kakvih sredstava da zadrži vlast. Parlamentarni izbori se moraju dogoditi do siječnja sljedeće godine, no i dalje će doći do novih kaznenih postupaka, a pritom će eutanazirati sve poluge unutar državnog represivnog aparata koji časno čine svoj posao. Naravno, prihvatit će sugestije onih koji će biti spremni služiti u političke svrhe. Ministar osobno istupa u tako trivijalnom postupku i pritom se ponaša kao bahati žandar – prosto i neodgojeno”, ocijenio je Olujić.

Na pitanje kako da se drugi hrvatski građani ponašaju ukoliko će biti praćeni i “na meti”, Olujić je odgovorio da moraju biti “spremni na sve”.

“Naravno da ih se zasljepljuje da ne misle o svojim egzistencijalnim problemima, no to su problemi s kojima bi se Hrvatska trebala suočavati. Svatko mora odgovarati za kazneno djelo ukoliko se dokaže da je kriv, no vlast se ne može zloupotrebljavati”, zaključio je Olujić.

>>VIDEO! SLUČAJ MAMIĆ – političko-policijska namještaljka u režiji Ranka Ostojića?!

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Pregled

Ugostitelji: Svadbe su sigurne za uzvanike i zaposlenike

Objavljeno

na

Objavio

Nacionalna udruga ugostitelja (NUU) priopćila je u četvrtak da se u Hrvatskoj tjedno održava više od 300 vjenčanja koja su sigurna za uzvanike i zaposlenike, a s dodatnim preporukama upućenim članovima upoznala je i Nacionalni stožer civilne zaštite.

“Svadbene svečanosti i događaji sigurni su za uzvanike, kao i za zaposlenike, uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera”, poručili su iz NUU-a u priopćenju.

Ističući kako se tjedno u Hrvatskoj održava više od 300 svadbenih svečanosti i veliki broj događaja, NUU tvrdi da njegovi članovi okupljeni u sekciji cateringa organiziraju poslovanje u skladu s preporukama te su iznimno posvećeni sigurnosti uzvanika, kao i svojih zaposlenika.

“Obzirom na velik broj subjekata i ljudi zaposlenih u segmentu industrije koji je posvećen svadbama i sl., podržavamo svaku mjeru koja će pomoći očuvanju tih radnih mjesta”, rekao je predsjednik NUU-a Marin Medak.

Naglasio je da sekcija cateringa NUU-a poduzima izuzetno jake mjere za sigurnost gostiju i zaposlenika, promovira odgovorno poslovanje, a spremna je provesti i dodatne mjere ako nadležne službe odluče da su potrebne.

Naglašavaju da udruga podržava sve dosadašnje odluke Stožera vezane uz privatna i javna događanja te su pozvali članove i subjekte uključene u organizaciju takvih događanja na dosljednu provedbu mjera i pridržavanje preporuka. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

EU uklonila BiH s popisa država s rizikom od financiranja terorizma

Objavljeno

na

Objavio

Europska unija skinula je Bosnu i Hercegovinu s popisa rizičnih država s manjkavostima u sustavu kontrole pranja novca i sprječavanja terorizma a ta odluka stupila je na snagu u četvrtak, priopćili su iz Ministarstva pravosuđa BiH u Sarajevu.

U priopćenju se pojašnjava kako je i formalno stupila na snagu odluka što ju je Europska komisija donijela 7. svibnja i kojom je revidiran popis rizičnih država pri čemu je procijenjeno kako je BiH ispunila pretpostavke da je se tretira kao državu bez nedostataka koji bi predstavljali “znatnu prijetnju” financijskom sustavu Unije.

Revidirani popis Europske komisije usklađen je i sa sličnim popisom Financial Action Task Force-a (FATF), akcijske radne skupine koja na globalnoj razini nadzire kapacitete država u sprečavanju ilegalnih financijskih aktivnosti koje mogu poslužiti kao izvor financiranja terorizma.

Kako ističu iz Ministarstva pravosuđa, Europska komisija je prepoznala napredak i poduzete mjere koje je BiH ostvarila u proteklom razdoblju te je zaključila da u ovoj fazi ta zemlja “nema strateške nedostatke” u režimu sprječavanja pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti. Komisija je ipak najavila kako će nastaviti pratiti učinkovitost provedbe takvih mjera.

BiH je u proteklim godinama morala provesti izmjene i dopune kaznenog zakonodavstva te Zakona o udrugama i zakladama kako bi se osigurao da one ne služe kao krinke za financiranje nezakonitih aktivnosti kako je to ranije bio slučaj. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari