Connect with us

Pregled

(VIDEO) Otvoreno: “Na djelu je namjerno uništavanje Imunološkog zavoda”

Objavljeno

on

Vlada je odbila ponudu Visia Croatice za kupnju Imunološkog zavoda. Iako su zadovoljili formalne uvjete, smatraju da postoje određene nedorečenosti i nepoznanice u Planu poslovanja, ulaganja i razvoja Imunološkog zavoda. O kakvim je nedorečenostima riječ te je li riječ o zakulisnim igrama, raspravljalo se u emisiji Otvoreno u srijedu navečer. Gosti su bili Đuro Lubura is Visie Croatice, sindikalna povjerenica u Imunološkom zavodu Lidija Jagarinec te Josip Budimir iz HSLS-a. Nitko iz Ministarstva gospodarstva nije se odazvao pozivu za sudjelovanjem u emisiji.

[ad id=”68099″]

Radnicima Imunološkog zavoda nisu isplaćene četiri plaće, a raspisivanje novog natječaja Lidija Jagarinec ne vidi kao dobar potez. Ona smatra da je Zavod trebao ostati javna ustanova te da se njegovo urušavanje unutar počelo događati još devedesetih godina kada je postao trgovačko društvo u koje se nakon toga nije gotovo uopće ulagalo.

Đuro Lubura smatra da je odbijanje ponude Visie Croatice politička odluka Vlade koja je odlučila da ne želi prihvatiti njihov model u kojem bi hrvatski građani bili njihovi partneri. Pritom je napomenuo kako je Visia Croatica zadovoljila uvjete svih stručnih tijela, no uvjete koje nije zadovoljila su oni ‘osobni’ ministra Vrdoljaka.

Za Josipa Budimira, sve vlade dosad radile su na uništenju Imunološkog zavoda, a kada bi privatnik činio ono što država čini sada, on bi imao problema s poreznim vlastima, kaznenom odgovornošću, a radnici bi mogli tužiti je zbog neisplaćivanja plaća. Pritom smatra kako bi država trebala nadoknaditi plaće radnicima Zavoda čim prije.

Budimir je dodao i kako država trenutno uništava farmaceutsko društvo u vlastitom trgovinskom vlasništvu, dok raste udio uvoznih lijekova.

Jagarinec se osvrnula na poslovni plan Visie Croatice u kojeg nema povjerenja, naročito zbog nejasnoća oko toga tko bi bio u upravi. Lubura je objasnio kako bi to bila stručna uprava te istaknuo da su se prijavili na natječaj ne iz komercijalnih, već interesa zaštite zdravlja svih hrvatskih građana. Ukoliko će postojati sljedeći natječaj, Visia Croatica nastavit će borbu i ponovno se prijaviti.

Ozbiljni poslovni ljudi neće uložiti novac u Imunološki zavod, ukoliko se očekuju investicije koje će se realizirati u kratkome periodu, rekao je Budimir, i nadodao da se to ne može učiniti u samo godinu dana te da poanta nije u novcu, već u tome da se osiguraju nova zapošljavanja, investicije i razvoj u Imunološkome zavodu.

Kao ključne korake koji bi trebali uslijediti za spas Zavoda, Jagarinec je istaknula isplatu plaća radnicima te osiguranje proizvodnje.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari