Connect with us

Povijesnice

VIDEO: ‘Partizan’ Mesić zaboravio da je još jučer bio najveći ‘ustaša’ na skupovima kod iseljenika

Objavljeno

-

Mesić je u Munchen često dolazio po novac hrvatskih iseljenika, te nam je govorio da je cijeli prikupljen iznos namijenjen za kupovinu oružja. No, istraga će potvrditi da je u svoj džep strpao milijune maraka – ističe Karlo Starčević.

Subotnja vijest o protokolarnom obilježavanju Dana antifašizma kod spomenika u Brezovici ne bi, kao ni druge slične vijesti, zaslužila posebnu pažnju ni analizu da u svim izvješćima s tog skupa nije naglašeno da se okupljenim antifašistima najviše svidio govor bivšeg predsjednika Mesića, kojemu su najglasnije i najduže pljeskali.

On je cijelo izlaganje posvetio opasnosti od neonacizma i fašižma, koji, prema Mesićevim riječima, diže glavu i u Hrvatskoj. Naglasio je da država ne čini dovoljno da se tome odupre, spomenuo je maturante s velikim slovom ‘U’ i križem na majicama, te upitao: ‘Zašto Crkva nije digla glas protiv toga’. Prozvao je i časopis koji se preporuča za upotrebu u školama, a veliča vođe ustaškog pokreta i pitao ‘kako je takvo što moguće’…

‘Najglasnije je pjevao Juru i Bobana’

Pojedini naši izvori i sugovornici koji su ranih devedesetih u više navrata i osobno svjedočili Mesićevoj napadnoj proustaškoj retorici, dan nakon događaja u Brezovici pitaju se: kako je moguće da je već zaboravio što je izjavljivao ranih devedesetih, odnosno zbog čega se gura u prve redove na skupovima na kojima nije morao biti, te zašto uzima mikrofon kada bi mu pametnije bilo šutjeti.

Oni koji ga bolje poznaju imaju odgovor i na ta pitanja.

– Išao bi on i s crnim vragom, samo ako osjeti da bi od toga mogao imati koristi. Mnogo puta u Munchenu sam osobno svjedočio Mesićevom glasnom pjevanju ‘Jure i Bobana’ i drugih takozvanih ustaških pjesama. Nekoliko puta smo tijekom 1991. i početkom 1992. godine, zajedno bili na skupovima Hrvata u velikoj munchenskoj pivnici ‘Hacker pschor. Tada je napadno glasno pjevao ‘Juru i Bobana’, te je nas, koji mu se nismo pridružili, gurao laktom pitajući zašto ne pjevamo. Moj prijatelj Milan Ilinić tada mi je rekao da je to lupež koji nas je došao iskoristiti. Osjetio je da Mesić radi za Udbu, te da se zato tako napadno Hrvatima u Njemačkoj želio predstaviti kao ‘veliki Hrvat’.

Mesić je, naime, u Munchen u to vrijeme često dolazio po novac hrvatskih iseljenika, te nam je govorio da je cijeli prikupljen iznos namijenjen za kupovinu oružja za obranu Hrvatske. No, ako se ikada otvori istraga o tome, potvrdit će da je Stjepan Mesić tada u svoj džep strpao milijune maraka prikupljenih od hrvatskog iseljeništva! – ističe Karlo Starčević, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća i bivši emigrant koji je nakon rata i nakon povratka u Hrvatsku, u rodnoj Lici otvorio pivnicu u kojoj proizvodi popularno ‘Velebitsko pivo’.

Uzimao novac iz ‘Kluba tisuću’

– Mirjana Jamauk tada je u Munchenu okupila ‘Klub tisuću’, odnosno stotine Hrvata koji su se obvezali svaki mjesec u zajedničku kasu stavljati po tisuću maraka. Mesić je dolazio po taj novac, ali je, umjesto za kupnju oružja, dobar dio zadržavao za sebe. Njega se zato ne može zvati nikako drugačije do ‘veleizdajnik’. Mesiću ne bi odgovaralo da Hrvatska izruči Perkovića Njemačkoj. Jer nakon što bi bivši šef Udbe počeo njemačkim istražiteljima govoriti sve što zna, ogorčeni hrvatski građani lustraciju bi, najvjerojatnije, počeli provodili i na ulici. Bojim se da bi tada u Hrvatskoj opet potekla krv – zaključuje Karlo Starčević, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća.

A da Mesićevo ‘ustaševanje’ nije bilo znano samo uskim krugovima hrvatske emigracije kod kojih je dolazio prikupljati novac ‘za Hrvatsku’, potvrđuju i brojne snimke Mesićevih govora snimljene u Australiji i drugim mjestima, na kojima je očito da se bivši predsjednik također htio vrlo napadno svidjeti domaćinima, kako bi što više novca od njih uzeo.

Tako je još u ljeto 1990. godine izjavio da ‘Srbi mogu odnijeti u Srbiju samo onoliko blata koliko su donijeli na svojim opancima’.

Kako su Hrvati dva puta pobjedili u Drugom svjetskom ratu

Još je ‘slavnija’ njegova izjava iz 1992., kada je rekao ‘da su Hrvati u Drugom svjetskom ratu dva puta pobijedili, te da nemaju razloga bilo kome se ispričavati’.

– Prvi put smo pobijedili 10. travnja 1941. kada je proglašena NDH, a drugi put 1945. kada smo se našli sa saveznicima za pobjedničkim stolom – kazao je Mesić.

Rekao sam da su ustaše bili oni koji su željeli hrvatsku državu i da su samo iskoristili šansu koju su im omogućile povijesne okolnosti da stvore državu. Hrvati nisu bili fašisti, nego su htjeli svoju državu, a ako je i bilo zločina, bio je to rat u kojem su ratovali svi protiv svih – zaključio je, pak, bivši hrvatski predsjednik tijekom 1992. godine na jednom skupu u Švicarskoj….

Do danas je, čini se, zaboravio na taj dio svoje prošlosti pa sad govori o opasnostima od neonacizma, odnosno prije svega o sebi samome.

dnevno.hr

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas