Connect with us

Događaji

(VIDEO) Pobjeđujemo jer smo tkivo svog naroda, neraskidivo povezani i dišemo istim plućima!

Objavljeno

-

Točno prije 26 godina – 17. lipnja 1989. – u Zagrebu je u prostorijama Nogometnoga kluba Borac (današnji NK Jarun) održana Osnivačka skupština Hrvatske demokratske zajednice. Unatoč zabrani represivnog komunističkog režima – u osvit demokratskog vala promjena u cijeloj Europi – 48 utemeljitelja okupilo se ujedinjeno oko ideje slobodne, samostalne i suverene Hrvatske. Za predsjednika je na ovaj povijesni datum – ne samo za HDZ, već i cijelu državu – izabran dr. Franjo Tuđman.

[ad id=”68099″]

Sloboda i državna samostalnost

Iz skromnih prostorija ondašnjeg NK Borca – uz puno hrabrosti i odvažnosti – započet je neizvjesni put prema državnom osamostaljenju. Započeo je politički uspon stožerne, najveće stranke hrvatskog naroda. Na prvim višestranačkim, demokratskim izborima – nakon 45 godina komunističke represije i jednoumlja – HDZ je izašao pred narod s jasnim programom slobodne i demokratske Hrvatske. U dva kruga izbora u travnju i svibnju 1990. – predvođena dr. Tuđmanom –  stranka je uvjerljivo pobijedila. Pripalo joj je čak 60 posto zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru (ondašnjem Saboru Socijalističke Republike Hrvatske).

Pobjednička stranka

HDZ je državotvorna stranka koja ne odstupa od temeljnih načela – okupljanje svih slojeva hrvatskog društva na demokratskim načelima te očuvanje narodne tradicije i identiteta. Vodstvo stranke, brojni članovi, gosti i simpatizeri okupili su se danas na Jarunu da bi svečano obilježili 26. obljetnicu osnutka HDZ-a. Stranka koja je u zadnje tri godine, predvođena novim vodstvom, pobijedila na svim izborima – lokalnim, onima za Europski parlament i predsjedničkim. A pobijedit će i na parlamentarnim!

Kod spomen-ploče s reljefom dr. Franje Tuđmana, predsjednik Karamarko položio je vijenac.  U svom se govoru osvrnuo na povijest najveće stranke hrvatskog naroda i njenu ulogu u stvaranju moderne Hrvatske.

Dr. Tuđman – baština naroda

Povijest naše stranke paralelna je s poviješću hrvatskog naroda u proteklih četvrt stoljeća. Stranka smo koja je ostvarila samostalnu državu – na čelu s dr. Franjom Tuđmanom. Trebalo je mnogo hrabrosti utemeljiti HDZ u to neizvjesno vrijeme i krenuti putem za koji se nije znalo kako će završiti. Ili u nekoj komunističkoj tamnici ili u slobodi! Stoga, nikad ne zaboravimo velebno djelo dr. Tuđmana. Ne dopustimo relativizaciju povijesti. Dr. Tuđman baština je hrvatskog naroda. I svi koji su u to vrijeme bili statisti kad se stvarala moderna Hrvatska – nisu dr. Tuđmanu bili ni do gležnja u ljubavi prema domovini. Danas nam neki kažu da ne smijemo govoriti o vremenima kad je stvarana Hrvatska – jer to po njima „nije moderno“!

Domovini vratiti ponos

Je li današnja Hrvatska onakva kakvu su je sanjali utemeljitelji? Bio sam u Kanadi s našim iseljenicima – bila mi je čast biti s njima na proslavi svetog Antuna. Mnogo iseljenika mi je reklo da su došli prije šest mjeseci ili godinu dana. U zadnje tri godine iz Hrvatske je iselilo 100.000 ljudi. Hrvatskoj moramo vratiti ponos i dostojanstvo. Da svaki pojedinac može od svog poštenog rada pošteno živjeti! S uglednim bavarskim IFO institutom finaliziramo naš cjeloviti Program gospodarskog oporavka i zapošljavanja. I to je ono što plaši lažne socijaldemokrate.

Pobjeđujemo!

Optužuju nas za svašta. Nakon svih naših izbornih pobjeda shvatili su da smo dio naroda. Tkivo smo svog naroda i dišemo istim plućima. Ne može i neće biti drugačije! Narod nitko ne može prevariti. Osjećaj povezanosti je neraskidiv. Na parlamentarnim izborima zaokružit ćemo ciklus naših pobjeda! Zbog gubitka pozicija, panično napadaju našu stranku. Pobijedit ćemo – jer je istina najjača i ne može ju se poraziti! Pozivam, stoga, na zajedništvo!

UTEMELJITELJI POKAZALI IZNIMNU HRABROST!

Predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ Milan Kovač u govoru se prisjetio detalja s osnivanja stranke prije 26 godina.

Utemeljitelji su prije 26 godina pokazali iznimnu hrabrost kada su osnivali HDZ. Tih dana – kad smo dolazili ovdje – imali smo sreću da smo izbjegli ondašnju miliciju. Proglašavali su nas „stranom opasnih namjera“! U Hrvatskoj, nažalost, danas raste beznađe i mladost se raseljava. Sve je više nezaposlenih. To moramo mijenjati! Pobijedit ćemo na izborima, a hrvatski narod imat će vladu kakvu zaslužuje!

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=CbAlC5eyQnI” width=”760″ height=”460″][su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?x-yt-cl=84411374&v=ZtOpP4QJa9k&x-yt-ts=1421828030″ width=”700″ height=”480″][su_youtube url=”” width=”700″ height=”480″]().[/su_youtube][/su_youtube]

Prisutnima se obratio i potpredsjednik  sestrinske stranke HDZ-a BiH Davor Čordaš.

Na kraju programa obilježavanja 26. obljetnice osnutka HDZ-a, odigrana je tradicionalna nogometna utakmica HDZ – Humane zvijezde. Valja istaknuti da je danas u zagrebačkoj Središnjici održana dodjela uvjerenja o završetku programa VIII. generacije polaznika Političke akademije Zaklade hrvatskog državnog zavjeta (ZHDZ).

VIJENCI U VELIKOM TRGOVIŠĆU I NA MIROGOJU

Izaslanstvo HDZ-a danas je u Velikom Trgovišću kod biste ispred rodne kuće dr. Tuđmana položilo vijence i zapalilo svijeće. Na zagrebačkom groblju Mirogoj na grobu dr. Tuđmana izaslanstvo HDZ-a RH – zajedno s izaslanstvom sestrinskog HDZ-a BiH – također je položilo vijence i zapalilo svijeće.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari