Pratite nas

Pregled

VIDEO: Povijesničar i profesor Ivo Banac u emisiji ”Bujica’

Objavljeno

na

Povijesničar i profesor Ivo Banac u emisiji ”Bujica”, Velimira Bujanca u petak navečer komentirao je smjenu Dejana Jovića, glavnog savjetnika i političkog analitičara predsjednika Ive Josipovića.

Upitan kako komentira činjenicu da će se za Jovićevo uhljebljenje pobrinuti Vesna Pusić po nalogu Ive Josipovića, Banac je odgovorio kako takve spekulacije ne ublažuju činjenicu da i dalje moći širiti svoje teze.

Ne treba se usmjeriti samo na Jovića, odgovoran je i sastavljač tima. U drugim zemljama, savjetnici su dio tima jedne politike, a nemaju ovako egzotična stajališta

“Ovdje nije riječ o slobodi govora, već činjenici da Jović kreira politiku što netko s njegovim stajalištem ne može raditi”, rekao je Banac.

Banac smatra da nositelj takve funkcije mora proći kroz sigurnosnu provjeru, a Jović ni po čemu ne zaslužuje imati tako utjecajnu funkciju. “Josipović je Jovića smijenio četiri i pol godine kasnije, iako ga zapravo nikada nije trebao zaposliti”, zaključio je Banac.

“Savjetnici su dio jednog tima kojeg kreira onaj koji postavlja savjetnike. Pogrešno je usmjeriti se samo prema Joviću, onaj tko je stvorio tim preuzeo je odgovornost za ono što drugi unose u tim. U drugim zemljama, savjetnici su dio tima jedne politike, a nemaju ovako egzotična stajališta”, zaključio je.

Autor brojnih stručnih knjiga vrlo je gorljivo odgovorio i na pitanje kakve će za Hrvatsku imati posljedice odnos predsjednika Josipovića prema BiH, odnosno, Republici Srpskoj.

„U Hrvatskoj postoji interesna skupina s pristašama u BiH koji misle da je rješenje pitanja u strateškom savezu s Dodikom. Tu politiku je podržavao i Josipović. Politika je ovdje razgoljena i u kontekstu ukrajinske krize, primjerice, energetskih centara u rukama Putina i Rusije. To utječe na situaciju u BiH , ali i na odnose snaga u Hrvatskoj”,  zaključio je i dodao kako ovaj problem nikako ne može doći do izražaja u kampanji predsjednika Josipovića.

Oporba bi trebala biti aktivnija

Referirajući se na slučaj Jovanovića, Bujanec je napomenuo kako je SDP svojedobno i u Saboru bio protiv samostalnosti.

“Važno je da vodstvo SDP-a odustane od motivacija koje su vodile tim putem. SDP mora shvatiti da treba preuzeti odgovornost prema državi. Nitko to ne doživljava kao nešto važno“, poručio je.

Komentirajući dosadašnji tijek predsjedničke kampanje, Banac je ustanovio kako Josipović ne govori o važnim i ključnim temama. Međutim, po njemu bi oporba trebala biti aktivnija kako bi se izbjeglo ponavljanje situacije. Josipović je u jednostavnijoj situaciji budući da nema protukandidata iz svog miljea, a s potporom ujedinjene ljevice, lako bi se mogao pobijediti protukandidata razjedinjene desnice, smatra Banac.  „Mora se nešto poduzeti kako bi se izbjegla takva situacija“, dodao je.

Sve češće napade na katoličku Crkvu u Hrvatskoj u zadnje vrijeme, Banac je objasnio djelovanjem sektaških grupa kojima je cilj stvaranje sekularne države. „Svaka vlast koja zanemari katoličku tradiciju ne može opstati“, zaključio je.

Na molbu da komentira sukob u dubrovačkom HDZ-u, profesor Banac je prvo htio naglasiti kako je za najveće probleme u Dubrovniku odgovoran najgori gradonačelnik toga grada do sada, Andro Vlahušić.

„Pitanje je kako ukloniti utjecaj destruktivnog i moćnog političkog djelatnika koji je prvostupanjski osuđen, dok  je sisačko-moslavačka županica, koja nikada nije bila osuđena, morala odstupiti…“.

Za slučaj Dubravke Šuice, Banac je rekao da nije mislio da se takvo nešto može dogoditi.

Profesor Ivo Banac gostovao je u večerašnjem izdanje Bujice umjesto Željke Markić.

(Petra Rajković/direktno.hr/foto:screenshot)

 

>>Dejan Jović: Da nije bilo prijetnji i nasilja, Hrvati bi glasali kao Škoti

>>Ivica Šola- Dejan Jović je sigurnosni problem ove zemlje!

 

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Nenad Koljaja u Bujici raskrinkao Krešimira Macana, RBA zadruge, Pernara i Sinčića!

Objavljeno

na

Objavio

VIDEO! Pogledajte kako je Nenad Koljaja u Bujici raskrinkao Krešimira Macana te razgolitio Pernara, Sinčića i Palfi, s kojima je osnivao Živi zid!

KOLJAJA: “Macan je kod Josipovića četiri puta vodio predstavnike RBA zadruga; ne mogu vjerovati da bi zastupnik perača novca i utajivača poreza mogao postati savjetnik za PR u Plenkovićevoj Vladi!”

Predstavnik oštećenika RBA zadruga i utemeljitelj Živog zida Nenad Koljaja u Bujici na Z1 i još 9 televizija doslovce je razgolitio aktualne čelnike Živog zida: “Oni su lažnjaci! Pernar je medicinski slučaj, a Palfi je ‘operirala’ po trgovačkim centrima! Sinčić sada pokušava ukrasti čak i stranku – skupštinu su imali u Pernarovoj kupaonici…”

Koljaja tvrdi: “Milanoviću su se prodali za dva ručka i par sto kuna, a ja sam im dao jaguar za kampanju – brzo su vozili, a kazne nisu platili…”

Nenad Koljaja u Bujici je pokazao dokument – službenu zabilješku austrijskog Saveznog ministarstva unutarnjih poslova o RBA zadrugama, u kojem se spominju Krešimir Macan i njegova tvrtka MANJGURA… Macan, koji je vodio kampanju Ivi Josipoviću i plasirao plan ‘Barbika’ te se javno hvalio da je on ‘Bijes prvi’ pokušava preuzeti mjesto PR savjetnika u HDZ-ovoj Vladi…

“Vidio sam ga kako na zadnja vrata ulazi u Sabor s predstavnicima RBA zadruga, nevjerojatno je da njiho lobist sada bude savjetnik u Vladi,” izjavio je Koljaja, inače dragovoljac Domovinskog rata i pripadnik Tigrova…

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Predsjednica: Hrvatska treba štititi identitet i interese pripadnika hrvatskoga naroda izvan državnih granica

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u petak da Hrvatska treba štititi identitet i interese pripadnika hrvatskoga naroda izvan državnih granica, jer je to njezina obaveza, ali i zalog napretka i opstojnosti hrvatskoga naroda.

“Hrvatska vas nije zaboravila, ali zasigurno možemo i moramo učiniti još i više. Danas, kada smo suverena i samostalna država, tako se moramo i ponašati prema zaštiti identiteta i interesa pripadnika hrvatskoga naroda izvan hrvatskih državnih granica. To je naša obveza, ne samo kao dug prema prošlosti, nego još više kao zalog napretka i opstojnosti hrvatskoga naroda”, poručila je Grabar-Kitarović otvarajući 23. Forum hrvatskih manjina na temu “Tradicijska kultura u hrvatskim manjinskim zajednicama – prošlost, sadašnjost i budućnost”.

Forum je organizirala Hrvatska matica iseljenika (HMI), a nazočili su mu i izaslanik premijera i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas, predstavnici institucija i udruga hrvatskih manjina iz Italije, Srbije, Slovenije, Mađarske, Austrije i Slovačke te predstavnici diplomatskog zbora zemalja u kojima naše manjine žive.

Istaknuvši kako je odnos između domovinske i iseljene Hrvatske u žarištu njezine politike od početka mandata, Grabar-Kitarović rekla je i da je to jedno od područja državne politike za koje moramo imati izoštren senzibilitet i u kojemu trebamo pokazati maksimalno jedinstvo.

“Stoga želim dati potporu i poticaj svima koji izravno rade na tom području, u čemu Hrvatska matica iseljenika ima važnu i neizostavnu ulogu”, kazala je.

Naglasila je i da među hrvatskim iseljeništvom, čiji se broj procjenjuje na najmanje tri milijuna, hrvatske manjine u europskim državama pripadaju najstarijem valu iseljavanja. Pritom, ponegdje je prisutnost Hrvata, primjerice u Gradišću ili Moliseu, duga najmanje petsto godina, dok je, primjerice u Boki kotorskoj, gdje su Hrvati posve autohtoni, dulja od tisućljeća.

Grabar-Kitarović istaknula je i važnost očuvanja tradicijske kulture Hrvata u pojedinim zemlja, napominjući da je ta baština izvanredno vrijedna, ne samo zbog svoje raznolikosti i identitetske važnosti, nego i stoga što tradicijski običaji kućnoga i društvenoga života, kako vjerski, tako i svjetovni, često čuvaju vrlo stare jezične i materijalne sadržaje, pa i neke koje više ne nalazimo u Hrvatskoj ni u BiH.

Naglasila je i značaj hrvatskog iseljeništva u jačanju gospodarske, kulturne i političke suradnje između domicilnih država i Hrvatske. Pozvala je i hrvatsku diplomaciju da pojača napore kako bi u državama u kojima hrvatska nacionalna manjina još nema status priznate nacionalne manjine dobila takav status na visini dobrih europskih standarda, a ako je moguće i više tj. na razini koju nacionalne manjine uživaju u Hrvatskoj.

Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske pokušava riješiti najveće izazove, rekao je Milas navevši da je u Austriji prioritet učinkovita implementacija članka 7 Državnog ugovora Austrije iz 1955. godine koji se odnosi na uporabu jezika, u Bugarskoj bolja organiziranost zajednice, u Crnoj Gori briga o Bokeljskoj mornarici i drugoj vrijednoj kulturnoj baštini, dok se u Češkoj zalažu za završetak Hrvatskog doma Moravskih Hrvata u Jevišovki, a u Italiji vode brigu o manjinskom statusu kao i u Makedoniji.

Kako je istaknuo, na Kosovu se zalažu za opstojnost Hrvata nakon više od šest stoljeća života na tim prostorima, u Mađarskoj za obnovu i proširenje Hrvatskog kazališta.

Navodeći kako su prava Hrvata u Rumunjskoj na dobroj razini ali se suočavaju s iseljavanjem stanovništva, Milas je rekao i da se u Slovačkoj treba pronaći trajno rješenje za smještaj hrvatskih kulturnih institucija, a u Sloveniji, nažalost, Hrvatima nije priznat manjinski status. U Srbiji bi, naglasio je, trebalo osnovati katedru hrvatskog jezika te osigurati predstavničko zastupanje Hrvata na svim razinama.

Napominjući kako Hrvatska pridaje veliki značaj manjinama, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika (HMI) Mijo Marić istaknuo je da HMI već 66 godina nastoji poboljšati položaj manjina i unaprijediti odnose s većinama, kako bi se manjine osjećale sigurno. (Hina)

Hrvatska predsjednica poziva na Pantovčak Hrvate iz BiH

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari