Eurozastupnik, potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a i prvi čovjek Izaslanstva EP-a za parlamentarnu suradnju između EU i Ukrajine Andrej Plenković sinoć je gostovao u HTV-ovom Dnevniku 3. Među inim, osvrnuo se na izradu Rezolucije EP-a o BiH, novi pristup EU prema BiH, kao i potrebu provedbe reformi i osiguranje jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda za brži europski put BiH.

Razgovor možete pogledati u cijelosti, a u nastavku prenosimo ključne poruke eurozastupnika:

[mom_video type=”youtube” id=”G3HOf2OQbrs” width=”750″ height=”400″]

[ad id=”40551″]

Reforme za europski put BiH 

Fokus novog pristupa EU prema BiH je provedba reformi kako bi stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. U tom pogledu pozdravljam Izjavu institucija vlasti u BiH o opredijeljenosti za reforme. Nedavna Deklaracija Hrvatskog narodnog sabora BiH referira se na prošlogodišnju Rezoluciju EP-a izvjestiteljice eurozastupnice Doris Pack, a koja je obuhvaćala načela federalizma i legitimne zastupljenosti. Ta poruka je svojevrsni acquis stavova EP-a te stoga i u novoj Rezoluciji EP-a rumunjskog izvjestitelja Cristiana Dan Prede očekujem sličnu formulaciju. Time bi se u budućim razgovorima o ustavnoj reformi BiH osigurala konstitutivnost svih triju naroda, osobito Hrvata – koji u dvadesetak godina provedbe Daytonskog sporazuma nisu stekli takvu poziciju.

Stalna potpora BiH u EP-u

Nitko u EP-u nije zasinteresiran za europski put BiH kao što su hrvatski eurozastupnici. Želimo da se taj put ubrza i na tome radimo kontinuirano. Promjena pristupa EU s novim vodstvom daje veliku šansu političkim liderima BiH da ubrzaju europski put, a mi ćemo biti tu poluga koja će iskreno i s punim angažmanom taj cijeli proces podupirati.

Rezolucija o BiH bit će na dnevnom redu plenarne sjednice EP-a u travnju, dok će na ovotjednom zasjedanju biti glasovanje o rezolucijama o Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Kosovu. Vodimo računa da naše susjedstvo ide ispravnim putem.