Pratite nas

Politika

[VIDEO] Ruža Tomašić kratko i jasno u Europarlamentu o abortusu: Prava žena ne mogu ići nauštrb prava nerođene djece

Objavljeno

na

Prenosimo upečatljiv govor hrvatske eurozastupnice Ruže Tomašić na raspravi o pravu na abortus u državama članicama Unije

Jučer je u Europskom parlamentu u Strasbourgu na njegovoj plenarnoj sjednici održana rasprava povodom dokumenta Europske komisije “Izjava o nediskriminaciji u kontekstu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava”. Kao što smo već pisali o tome, riječ je o pokušaju da se ponovno aktualizira izvješće socijalističke zastupnice iz Portugala Edite Estrele kojim se traži da sve države članice tretiraju abortus kao temeljno ljudsko pravo, financiraju kontraceptivna sredstva, te provode permisivni koncept spolnog odgoja, koji bi također bio shvaćen kao ljudsko pravo. To je izvješće već odbijeno u Europarlamentu.

Tijekom rasprave za riječ se javila i hrvatska zastupnica Ruža Tomašić koja je progovorila o nametanju prava na abortus državama članicama, ali i pokušajima da se već odbačeno izvješće ponovno ubaci u proceduru.

“Moram iskazati žaljenje i razočarenje što se ova tema našla na dnevnom redu jer držim kako su zastupnici jasno i nedvosmisleno rekli što misle o njoj. Bojim se da određene političke snage ne mogu u potpunosti pojmiti demokraciju pa koriste i nasilne metode da svima nama nametnu svoja ideološka stajališta. I gospođo predsjednice, svi znamo da treba muškarac i žena da se začne dijete. Onaj čas kada će žena moći sama, bez pomoći muškarca začeti to dijete, onda može sama i odlučivati o tom djetetu”, rekla je među ostalim Tomašić.

Prenosimo video-zapis njezina kratkog i sažetog govora.

[vsw id=”1TVw9cvR0_Q” source=”youtube” width=”625″ height=”400″ autoplay=”no”]

Bitno.net

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Hasanbegović i Esih žele ukloniti bistu Ive Lole Ribara

Objavljeno

na

Objavio

Klub zastupnika u zagrebačkoj skupštini Neovisni za Hrvatsku od gradonačelnika Milana Bandića traži da makne bistu Ive Lole Ribara.

Kako je na svom Twitter profilu objavila Sandra Švaljek, Hasanbegović i Esih žele ukloniti spomenik Ive Lole Ribara mjesec dana nakon što je postavljena.

Podsjetimo, bista je u parku Prilaza baruna Filipovića postavljena prije nešto više od mjesec dana, i to zato jer je Bandić, da bi zadržao vlast, popustio pod pritiscima Neovisni za Hrvatsku koji su tražili uklanjanje Trga maršala Tita. Bandić je Titovo ime maknuo iz centra Zagreba, a postavljanje biste Ive Lole Ribara poslužilo mu je kao kompromisno rješenje, piše N1

Neovisni za Hrvatsku, koje predvode Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih, s Bandićem su snage udružili nakon što je gradonačelnik pristao na uklanjanje imena Trga maršala Tita.

Milan Bandić vratio bistu Ive Lole Ribara i najavio povratak sedam sekretara SKOJ-a

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Škegro povjerenstvu: U sindikatima tražite glavne saveznike Todorića

Objavljeno

na

Objavio

Borislav Škegro, bivši ministar financija i potpredsjednik vlade zadužen za gospodarstvo danas je pred saborskim Istražnim povjerenstvom rekao kako je slijedom te funkcije vodio značajan dio aktivnosti vezanih uz privatizaciju.

Javnosti je poznato da sam  sudjelovao u nekim od najvećih privatizacijskih projekata te ih osobno vodio – privatizacija 35 posto dionica Hrvatskog telekoma, listanje Plive na londonskoj burzi, Ericsson Nikola Tesla te brojne druge privatizacije. Poznate su mi brojne činjenice koje interesiraju ovo povjerenstvo, rekao je Škegro.

Rekao je kako Agrokor u devedesetima nije bio nekakva posebna tema te da i njega zanima konačan odgovor na pitanje kako je nastao Agrokor i čije je ono dijete.

Škegro je ispričao kako je 1997. Todorić u pismu predsjedniku Tuđmanu tražio da mu se omogući kupnja većinskog paketa dionica Podravke. Rekao je kako je Tuđmanu iznio tri razloga zbog kojeg se tome protivi: lokalna zajednica apsolutno je protiv ne Ivice Todorića nego bilo koga tog formata tko bi pokušao preuzimati Podravku, u tom trenutku Podravka je bila potencijalnija preuzeti Agrokor nego on nju i Podravka je imala puno snažniji menadžment nego Agrokor.  Naveo je i kako nije bilo nikakvih razloga da bi se govorilo o slušanju tuđmana ili odluci o 200 obitelji.

Kao glavne saveznike Agrokora Škegro navodi sindikate. Ako doista postoji interes da se ispita ovaj slučaj pozovite tadašnje predstavnike sindikata. Uz pomoć sindikata prisiliti vladu da mu se prodaju neke dionice – to je bio obrazac, ustvrdio je Škegro.

Škegro je pozitivno odgovorio na pitanje Ante Babić (HDZ) je li mu imperativ kao potpredsjednika vlade bilo privatizirati što je moguće veći broj poduzeća. To je bio dio političkog programa vlade i predsjednika republike u tim teškim, nepovoljnim okolnostima za bilo kakvu privatizaciju. To je nama bio jedan od osnovnih zadataka. Rekao je kako transkripti saborske rasprave iz studenog 1994. godine govore o kontekstu u kojem se privatizacija odvijala.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari