Connect with us

Vijesti

VIDEO: Ruža Tomašić u EP: ‘Tražim zaštitu političkih prava Hrvata u BIH, to su građani Europske Unije’

Objavljeno

-

– Kad je u pitanju Bosna i Hercegovina, učinili smo malo ili ništa kako bismo zaštitili politička prava Hrvata Bosne i Hercegovine, koji su ujedno i državljani Republike Hrvatske, a time i građani Europske unije. Opstruiranje povratka hrvatskih izbjeglica u Republiku Srpsku i protuhrvatski izborni inženjering u Federaciji BiH dobar su pokazatelj onoga što Hrvati proživljavaju u vlastitoj državi, rekla je u svom govoru Ruža Tomašić.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić je na današnjoj plenarnoj sjednici ponovno istaknula problem neravnopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini. U raspravi na temu “Zajednička vanjska i sigurnosna politika Europske unije”, zastupnica Tomašić se fokusirala isključivo na našu zemlju.

Složila se s izvjestiteljem Elmarom Brokom (Europska pučka stranka) kako Europska unija mora štititi svoje državljane i njihove interese diljem svijeta. Potom je ustvrdila:

– Kad je u pitanju Bosna i Hercegovina, učinili smo malo ili ništa kako bismo zaštitili politička prava Hrvata Bosne i Hercegovine, koji su ujedno i državljani Republike Hrvatske, a time i građani Europske unije. Opstruiranje povratka hrvatskih izbjeglica u Republiku Srpsku i protuhrvatski izborni inženjering u Federaciji BiH dobar su pokazatelj onoga što Hrvati proživljavaju u vlastitoj državi.

Tomašić je potom pozvala institucije Europske unije da se konkretnije uključe u političke procese u Bosni i Hercegovini.

– Ako želimo položiti ispit vjerodostojnosti i biti globalni politički akter, vrijeme je da počnemo čistiti u svom europskom dvorištu. Stoga tražim od institucija i političkih tijela EU da konačno poduzmu konkretne korake za osiguravanje ravnopravnosti Hrvata u BiH, zaključila je Tomašić.[vsw id=”t7w-NawtNDA” source=”youtube” width=”600″ height=”400″ autoplay=”no”]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari