Pratite nas

Iz Svijeta

VIDEO – Španjolska interventna policija nasilno pokušava zaustaviti održavanje referenduma

Objavljeno

na

Situacija u Kataloniji je dramatična, u Gironi policija zatvorila gotovo sva biračka mjesta, deseci ozlijeđenih ljudi, ali referendum se odvija

Katalonski birači počeli su u nedjelju ujutro glasati na referendumu o neovisnosti, a Španjolska je suočena s najvećom krizom u svojoj 42-godišnjoj demokratskoj povijesti.

Katalonske vlasti nisu odustale od referenduma unatoč zabrani španjolskog ustavnog suda i prijetnjama represijom policije, koja se brutalno pokazuje na djelu i izaziva osude.

 

 

Španjolska interventna policija nasilno pokušava zaustaviti održavanje referenduma, a dramatične snimke stižu iz Barcelone i Girone.

Ministarstvo unutarnjih poslova je priopćilo da se nakon rušenja elektronskog sustava glasovi ne mogu izbrojati pa je on dodatno izgubio ne regularnosti jer osobe sada mogu glasati više puta.

“Policija uklanja glasačke kutije kako bi ispunila nalog suda i poštivala zakon uslijed ilegalnog referenduma”, poručio je španjolski ministar unutarnjih poslova Juan Ignacio Zoido preko Twittera. Šef katalonske policije u nedjelju se nije pojavio na sastanku sigurnosnih službi.

“Akcija policije protiv mirnih građana mora stati. Danas, u Kataloniji i u državi, svi bi trebali tražiti da Rajoy odstupi”, poručila je gradonačelnica Barcelone Ada Colau.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon poručila je da su “neke scene koje dolaze iz Katalonije ovoga jutra zastrašujuće i svakako nepotrebne”: “Samo pustite ljude da glasaju”.

Iz Girone se za N1 javio Boris Blažeković, međunarodni tajnik HNS-a, koji je tamo kao promatrač na referendumu i kazao da je policija zatvorila gotovo sva glasačka mjesta (47) osim onog gdje su promatrači i gradonačelnica. I on je upozorio da je policija primijenila silu i da ima ozlijeđenih, a građani su ogorčeni situacijom.

“Nasilje, prevara, obmana, gumeni meci protiv ljudi koji su usmjereni na glasovanje i zaštitu glasačkih kutija i listića. Danas je sve rečeno”, poručio je katalonski predsjednik Puigdemont.

Prikaži sliku na Twitteru
Otvoreno je 73 posto glasačkih mjesta i funkcioniraju, kazao je glasnogovornik katalonske vlade Jordi Turull te je zamolio za strpljenje zbog neprestanih napada na sustav, a nejasno je do kada će trajati glasanje.

Katalonska vlada pozvala je birače da glasaju na bilo kojem biralištu koje je otvoreno, u slučaju da je policija zatvorila njihovo biralište, kao i da mogu koristi glasačke listiće koje su sami isprintali kod kuće.

Istodobno španjolski ministar unutarnjih poslova izjavio je da su policija i Civilna garda počele plijeniti glasačke kutije i birački materijal s katalonskih birališta, javlja N1.

 

facebook komentari

Sponzori

Iz Svijeta

Viktor Orban: Sada je svaki od izbora u Europi sudbonosan

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik mađarske Vlade Viktor Orban 23. listopada ove godine pred Muzejom terora u Budimpešti pred okupljenima je održao svečani govor.

U tom govoru vrlo se kritički osvrnuo na komunističku povijest u Mađarskoj, ali i na današnje globalizacijske procese, između kojih je povukao i određene paralele.

Državnički govor Viktora Orbana pred Muzejom terora u Budimpešti

„Ako nestane slobode, ako nestane nacionalne neovisnosti i mi sami ćemo nestati” – kazao Viktor Orban1je Viktor Orban, na nacionalni praznik 23. listopada u Budimpešti, pred muzejom Terora ispred oko 10.000 okupljenih unatoč kišnom vremenu.

Predsjednik mađarske Vlade dodao je: „…revolucija je bila nacionalna revolucija, ali to tadašnje zapadne sile nisu razumijele. Nisu shvatile da se mi borimo, jer smo bezgranično privrženi svojoj kulturi, svojem životnom stilu i ne želimo se rastočiti u talionici naroda.”

Naglasio je: „… želimo da drugi poštuju tko smo i što smo, jer smo mi Mađari tijekom tisuću godina branili granice Europe i borili se za svoju nacionalnu samostalnost.” Premijer je istakao da su probleme u XX. stoljeću stvorila vojna carstva, a sada se valom globalizacije rađaju financijska carstva.

Zato prema riječima Viktora Orbana: „… nakon tri desetljeća iznova prijeti opasnost za sve što smatramo Mađarskom i mađarskim načinom života. Nakon stjecanja slobode 1990. godine ponovo smo stigli do prekretnice u našoj povijesti”.

Po mišljenu Orbana, sada je svaki od izbora u Europi sudbonosan. „Sada se odlučuje da li će narodi u Europi vratiti EUpolitičko upravljanje svojim nacionalnim politikama od europskih birokrata povezanih s gospodarskim elitama.

Sada se odlučuje, da li ćemo uspjeti ponovo steći svoju sjajnu Europu iz razdoblja prije multikulturalizma.” – istakao je premijer i dodao: „Željeli smo vjerovati da se nikad više ne može ponoviti izopačena ideja komunista, da umjesto Mađara stvore „homo sovjeticusa”, ali globalističke snage nadiru na vrata i svesrdno rade na tome da umjesto Mađara sada oblikuju „homo brusszelicusa.”

Premijer je izrazio mišljenje da je financijsko spekulativno carstvo natovarilo na vrat Europe najnoviju seobu naroda, milijune migranata i invaziju novih useljenika u Europu te da su oni izradili plan kojim bi željeli Europu pretvoriti u mješoviti kontinent, a budući da je Srednja Europa zona bez migracija, ovdje se usredotočuje borba za europsku budućnost.

Prema riječima Viktora Orbana: „Mnogi još uvijek misle da je to nemoguće, ali mnogi su i 1956. i 1988. odnosno i prije 2010. vjerovali da promjene nisu moguće. Ali moguće je! Migracija se može zaustaviti, globalizacija se može držati pod kontrolom, Brissel se može zauzdati, plan financijskih spekulanata može se sabotirati, a na suludu ideju o Sjedinjenim europskim državama može se navući luđačka košulja.” – naglasio je i dodao: „Za to treba samo da se u Srednjoj Europi udruže Poljaci, Česi, Slovaci, Rumunji i Mađari.

 

Informativni list mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba i Zagrebačke županije, br. 81 (studeni 2017.)

 

ORBAN: Saznali smo sve o Sorosu, želi rušiti vlade koje se protive naseljavanju muslimana

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Putin: Hvala CIA-i za sprečavanje napada u Sankt Peterburgu

Objavljeno

na

Objavio

Ruski predsjednik Vladimir Putin zahvalio je američkom kolegi Donaldu Trumpu na pomoći u sprečavanju terorističkog napada u Sankt Peterburgu.

Naime, podaci koje je im je dala CIA omogućili su Rusima da pronađu i privedu teroriste, piše RT.

Putin je u telefonskom pozivu zahvalio Trumpu i dodao da će ruske sigurnosne službe podijeliti informacije sa svojim američkim kolegama ako budu nešto doznali o eventualnim planiranim napadima na američkom tlu.

Ruski FSB ranije je uhitio članove terorističke ćelije povezane s Islamskom državom u Sankt Peterburgu.

Ekstremisti su planirali niz napada na javnim mjestima, uključujući samoubilački bombaški napad i eksploziju u katedrali u Kazanu.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari