Connect with us

Pregled

VIDEO – Stankoviću, i Vi ste dio vučjeg čopora koji radi protiv Hrvatske

Objavljeno

-

Admiral u mirovini Davor Domazet Lošo gostujući u emisiji Hrvatske televizije Nedjeljom u dva rekao je kako bi se Oluja trebala slaviti pod geslom – Oluja – čin dobra.

[ad id=”68099″]

Inzistirao je na definiciji mimohoda – to je vojna kazališna predstava na otvorenom. Ona može biti prikazana dogodine na Dan Oružanih snaga, istaknuo je. Nedvojbeno je da se obljetnica Oluje mora slaviti u Kninu, ondje gdje je sve počelo i gdje je završilo, rekao je.

Ponovio je kako je za njega Oluja bila čin dobra. Ostavili smo četiri puta otvorena za siguran izlazak onih koji su željeli otići. Jedan od važnijih ciljeva naših planova je bio kako sačuvati srpske živote. Hrvatska vojska je jedina u povijesti ratovanja koja je spriječila genocid, naglasio je.

Na pitanje o Medačkom džepu, Domazet je rekao kako je, usprkos pojedinačnim zločinima koji su se dogodili, Hrvatska vodila najčistiji rat. Medije je okrivio za prikazivanje akcija iz Domovinskog rata kao zločinačkih.

“Da je bilo zločina, ne može se osporiti. U ratu nažalost stradavaju i nedužni ljudi, ali Hrvatska je vodila najčistiji rat u povijesti ratovanja, ali tu ima i žrtava. Imate izvješće. Imao sam informaciju da je Međunarodne snage unaprijed pripremaju kao zločinačku. Znajući za to što se sprema, predlažem generalu Bobetku da zamoli američkog pripadnika i vojnog izaslanika da idu u Medački džep. Oni su otišli tamo i sastavili izvješće. Ne mogu znati tko je odgovoran za zločine. Kako to da Haaški sud nije pokrenuo postupak ako su zločini takvi? Morat će doći do revizije tog procesa, jer nisu se pozvali ni na izvješće UN-a ni na izvješće ove dvojice Amerikanaca”.

Godine 1991. raketirani su Banski dvori, a Domazeta Lošu su optužili da je znao za napad, a za njega nije rekao.

“Dolaskom u Zbor narodne garde, svi su bili upoznati s mogućim metama. Kad nisu uspjeli za 14 dana okupirati Hrvatsku, što je Milošević prvo mislio, trebalo je prijeći na otvorenu agresiju. Kada je Tuđman počeo pobjeđivati na diplomatskom polju, kad smo zauzeli vojarne i došli do oružja, u vojnom vrhu Srbije i JNA došlo je do prijepora što učiniti. Šampanjac su imali na stolu, da ga otvore kad Tuđman bude likvidiran. Kada su se dogodili Banski dvori, a predsjednik preživio, ja sam postao previše opasan, i bilo je najbolje da me se diskreditira. S jednim krakom išla je teza da sam KOS-ovac, iz jednog dijela iz HDZ-a. U Zagreb je stigao faks da sam znao o napadu. UDBI i KOS-u bilo je poželjno da se riješe Domazeta”, objasnio je Domazet Lošo.

U emisiji je govorio i o svojem životu, od školovanja u jugoslavenskim ratnim školama do sudjelovanja u Domovinskom ratu.

Među ostalim, govorio je i o “slučaju Špegelj”. Domazet je rekao kako nije postojao nikakav “plan Špegelj”. Pisao sam o tome u nekoliko svojih knjiga. Vojnom vrhu Jugoslavije trebao je legalitet za napad vojske na vojarne u Hrvatskoj. Špegelju je postavljena zamka, istaknuo je Domazet.

Govorio je i o situaciji kada je 1991. nakon napada na Banske dvore pao u nemilost predsjednika dr. Franje Tuđmana. Domazet je bio optužen da je znao da će se taj napad dogoditi. Rekao je kako je njegova diskreditacija bio plan složen u Beogradu. Kada nisu uspjeli u 14 dana okupirati Hrvatsku, trebalo je prijeći na otvorenu agresiju. Međutim u to vrijeme Tuđman pobjeđuje na diplomatskom području. U vojnom vrhu je došlo do prijepora. I tog 7. svibnja je bio sastanak vojnog vrha u Beogradu za koji su pripremili šampanjac jer su očekivali da će Tuđman biti ubijen. Kad im to nije uspjelo, morali su se usredotočiti na nešto drugo, a to sam bio ja. Za njih sam bio preopasan jer sam puno toga znao. A i u HDZ-u je bilo onih koji su priželjkivali moju diskreditaciju, rekao je Domazet. Nakon godine dana nemilosti, Tuđman ga angažira kao jednu od vodećih osoba u akcijama Oluja i Bljesak.

Stankovića je spomenuo u svojoj knjizi u kontekstu medijskog vučjeg čopora, pa je voditelj emisije admirala upitao što to znači: “Vučji čopor je obitelj. Pozove se pet istomišljenika i jednog se stavi na stup. Vi ćete bolje raditi svoj posao ako ne budete jednostrani. Vi ste danas vojnik, jer informacijski rat neprestano traje”, rekao je, a Stanković je odgovorio “Na zapovijed admirale”.

“Ako je ovo početak, bit će dobro za sve nas”, rekao je admiral.

“Nikad nije kasno za novi početak”, dodao je Stanković.

Admiral je dodao da njega kao stručnjaka na HRT nisu zvali 15 godina, a Stankoviću je rekao kada se on i njegove glavešine počnu drugačije ponašati, više ga neće uvrstiti u vučji čopor.

nu2domazet2

U emisiji je predstavljena njegova knjiga Admiralovi zapisi. Cilj knjige je da on, kao osoba koja je obnašala sve dužnosti u Oružanim snagama i koji je stručnjak za geopolitiku, ispriča manje vidljivu stranu rata i o onome što je, kako kaže, 15 izgubljenih godina.

Pojasnio je da je dodatak Lošo drugo prezime, a ne nadimak kako mnogi misle.

U knjizi piše i da mu je otac za vrijeme Drugog svjetskog rata bio u Wermachtu, za što dugo nije znao.

“S 18 godina bio je uvojačen u ustašku vojsku, ali je bio poslan u Njemačku. Sudjelovao je u bitci nekoliko krstarica i razarača u iskrcavanju saveznika u Norveškoj. Nakon toga vratio se u mornaricu NDH. To sam kasnije saznao, kad sam bio admiral. Završava u engleskom logoru na jugu Italije. ’46. se vratio, godinu poslije oženio. Nakon toga je već ’47. počeo služiti jugoslavensku vojsku za kaznu, služio je četiri godine”.

U Vojno-pomorskoj akademiji osjetio je nametljivost srpskih oficira. “U mornarici je bilo više Hrvata, 40-ak posto, 30-ak posto Srba”.

Bio je član Saveza komunista, jer nije mogao biti na visokoj dužnosti, a da nije bio u toj organizaciji. Ušao je oko 1975. godine.

1990. otišao je u Ratnu školu u Beograd. “Završio sam sve vojne škole, to je ulaznica za čin generala ili admirala. Odlazim tamo ’90. Bilo nas je 22, ajmo reći ‘veličanstvenih’, u kojem smo bili nas dvojica Hrvata iz mornarice…Ja sam dvostruki dragovoljac, pobjegao sam iz Beograda, nisam dočekao diplomu”, tvrdi admiral.

Stanković je spomenuo i Medački džep. “Ja sam bio načelnik Obavještajne službe. Danas se ne radi razlika između upravljanja i zapovijedanja. To je vrijeme kada je presretena zapovijed da će srpske snage napasti Gospić. Naravno da odlazim tamo, a bitno je bilo zaustaviti protuudar oklopne satnije srpskih snaga, to smo učinili”.

Stanković je pitao koliko su Amerikanci pomogli u Oluji.

“Oni nama apsolutno ništa nisu planirali. Amerikanci su nama dali zeleno političko svjetlo, jer su bili spremni spriječiti izglasavanje rezolucije u Vijeću UN-a za zaustavljanje operacije”, rekao je admiral. Dodao je da je Milošević planski odlučio žrtvovati krajinske Srbe.

“Operacija Oluja je čin dobra”, ustvrdio je Domazet Lošo. “Ostavili smo četiri puta otvorena za siguran izlazak onih koji su željeli otići. Jedan od važnijih ciljeva naših planova je bio kako sačuvati srpske živote. Jedan razlog je ostaviti protivniku slobodu izbora, a drugo je da su jedna vojska i jedan narod spriječili genocid. Govorim za područje Bihaća”.

Tito je po njemu sin Bečanina i Hrvatice služavke, a nije bio osoba kojom ga se predstavlja. “Dokaz o njemu najbolje govori torbica od koje se nije odvajao, ja donosim sadržaj te torbice, tko pročita, sve će biti jasno”.

Europa ruši kršćanski identitet, dodao je admiral. Jedino je Putinova Rusija zemlja koja vraća identitet krščanstvu.

“Titov sprovod bio je najveći otvoreni skup masona”, rekao je Domazet Lošo, a u njih ubraja Tita, Pavelića i Churchilla.

tinolovka-news.com / Direktno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari