Connect with us

Politika

VIDEO: Tomislav Karamarko: ‘Pobijedit ćemo i spremni smo za bolne rezove’

Objavljeno

-

U emisiji hravtskog radija Oporbeni zarez, čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko najvio je kako je HDZ spreman za izbore na kojima će HDZ pobijediti SDP s razlikom od 20 posto. Karamarko je najavio oštre rezove Hrvatsku iz krize ne mogu izvući ‘ad hoc’ mjere i rješenja, a HDZ je spreman posegnuti za bolnim rezovima kako bi proveo nužne reforme.

Karamarko smatra da dubinske i sveobuhvatne reforme koje se moraju provesti, a obuhvatile bi poreznu politiku, socijalu, tržište rada, zdravstvo, ne mogu biti popularne. ‘Nazvao bih to čak svojevrsnim sadizmom u odnosu na građane i vlastitu državu, s obzirom na činjenicu da ova Vlada nakon, druge, treće godine shvaća da ništa nisu mogli napraviti, nikakve reforme nisu načinjene, ali da se inzistira na ovoj vakum fazi, baš do zadnjeg dana to je doista brutalno s njihove strane i neozbiljno’, kazao je predsjednik HDZ-a.

[ad id=”68099″]

Naravno da bismo voljeli da izbori budu što prije jer svaki dan ove Vlade nanosi novu štetu hrvatskom gospodarstvu i hrvatskim građanima.

Nije pobornik rastezanja izbora do zadnjeg ustavnog roka, odnosno 20. veljače.

“Nazvao bih to svojevrsnim sadizmom u odnosu na građane i vlastitu državu s obzirom da je ova Vlada je shvatila nakon treće godine da ništa ne može napraviti, da nije bilo reformi. Ali da se inzistiralo na ovoj vakuum fazi do zadnjeg dana, nije idealno. Što se nas tiče, izbori bi bili negdje u ranu jesen. 10. mjesec bilo bi idealno da to probamo riješiti”, rekao je Karamarko.

Kazao je kako će od Vlade tražiti svojevrsnu inventuru.

“Pitat ćemo ih što ste napravili, a onda ćemo napraviti sve da ispravimo grozne greške koje su nas koštale odlaska desetaka tisuća mladih ljudi”.

Voditelja emisije zanimalo je bi li pristao na sučeljavanje sa Zoranom Milanovićem.

“Vidim da bi on to jako volio, valjda bi svojom agresijom uz nešto latinskih i engleskih izraza, potpuno pokušao anulirati loš rad ove Vlade. Mi ćemo inzistirati na programima, naravno da ne bježimo od ovakve situacije. To me podsjeća na košarku, kada vodite 20:0, onda neki dečki kažu, tko prvi zabije koš, pobjednik, ali mi kažemo, nema veze, zabit ćemo i taj posljednji”, uvjereno je rekao šef oporbe.

Komentirao je i posljednja istraživanja prema kojima HDZ ima ogromnu prednost pred SDP-om.

“Istraživanja javnog mnijenja, koja su nam prezentirane zadnje 2-3 godine, koja su imala cilj omalovažiti našu poziciju, to je bio psihološki rat usmjeren prema našem članstvu i simpatizerima koji nije uspio. Bio sam skeptičan prema anketama, otvoreno sam nekoliko puta rekao da ne vjerujem tim anketarima. Ovo što se događa, ovih 13 posto razlike, isto nije realno, realna je razlika 20 posto, ali očito da te agencije pokušavaju spasiti što se spasiti da. Jer ako ste plaćeni da svjesno obmanjujete javnost, to nije dobra referenca”, rekao je dodavši da će ta razlika uoči izbora biti 25 posto.

Milanović promašio deficit za 6 milijardi, to je neviđeno

Komentirao je i deficit koji iznosi 18 milijardi kuna.

“Gospodin Milanović je par dana prije toga u Saboru rekao da će taj deficit biti 12 milijardi, što je neviđeno u povijesti vođenja državom, da čelnik Vlade ne zna koliki će mu biti deficit. Mi smo tu istinu predvidjeli u 9. mjesecu prošle godine, kada sam rekao da će deficit biti 19,5 milijardi kuna. Premijer barata podacima kao da se radi o kunama, ili o stotinama kuna. Žao mi je da mediji nisu to popratili kako su trebali. Zamislite HDZ-ovog premijera koji bi to rekao, mislim da bi sve naslovnice vrištale takvom izjavom i optužili ga za laž”.

Ne vjeruje da će Vladine mjere za smanjivanje deficita uroditi plodom nekoliko mjeseci prije izbora.

“Rekao bih da su to potezi očajnika, da taj očajnik dolazi iz zadnje klupe u Bruxelles i dobiva stalno po prstima. Ovo s dizanjem trošarina i posezanjem za prihodima javnih tvrtki, onda ste definitivno isključili mogućnost da se razvijaju, da reinvestiraju. To je začarani krug iz kojeg nema izlaza”, kazao je Karamarko dodajući da je laž Vlade da trošarine neće utjecati na građane, jer će skupljom cijenom goriva poskupjeti čitav niz djelatnosti vezanih za gorivo.

Nije izostao ni komentar na Milanovićevu izjavu da je njegova Vlada najuspješnija u Hrvatskoj.

“Da nismo u tako teškim vremenima, rekao bih da čovjek priča dobre viceve. To je ono usta moja hvalite me. Nitko mu još nije rekao da ima dobru Vladu. Ako je imaš, imat ćeš i rezultate, i drugi će to primijetiti. Svi kažu da je ovo najlošija Vlada koja se u suvremenoj državi pojavila na horizontu, a on jedini tvrdi da je to najbolja Vlada”.

Voditelja je zanimalo može li Karamarko otkriti na koji način HDZ planira izvući zemlju iz krize.

“Duboko smo zaorali oko pripreme sveobuhvatnog gospodarskog programa. On će naprosto donijeti mnoge promjene, neće biti lako, sigurno će biti gorkih zalogaja, ali ćemo iskoristiti situaciju da u ovom momentu Europom kruži jeftiniji kapital nego što će biti za tri godine. Postoji ono što se zove upravljanje dugom, ova Vlada tu ništa nije napravila, ostavila ga je kakav je, nisu ništa pokušali napraviti s njim. On nema ad hoc rješenja, ovo što oni rade su ad hoc rješenja stihijska. Mi govorimo o milijardama, o deficitu, o dugu koji je ogroman. Primarni deficit popeo se za milijardu i 200 milijuna kuna. On je neovisan o dugovima, ni Grčka nema toliki”, rekao je Karamarko.

Županije neće ukidati, volonterima prednost

Tvrdi i kako se mora dogoditi promjena porezne politike, koja mora biti stimulativna. S druge strane ova Vlada htjela je na brzinu napuniti blagajnu, ali su na taj način ugasili puno radnih mjesta. Dodao je i kako je izgubljeno 200 tisuća radnih mjesta i da smo u tom području jako ugroženi, da radna mjesta treba povećavati u realnom sektoru, a ne u javnom.

Županije ne misle ukidati, nego ih je potrebno racionalizirati, digitalizirati i možda smanjiti broj zaposlenih, jer one državni proračun koštaju  manje od dva posto.  S druge strane, građani su osjetljivi prema svojim županijama, a misli rezati na gradovima i općinama, gdje će prednost imati svi koji će ih voditi volonterski.

“U prve dvije godine bit će sveobuhvatnih zahvata, od porezne reforme, tržišta rada, promjena u zdravstvu, socijali, gledat ćemo gdje i kako privatizirati, a opet zaštititi državne interese što se tiče javnih poduzeća. Reforme će biti dinamične, vjerujem da će i ono što ne bude lijepobrzo proći“.

Karamarko je podržao prosvjed udruge Franak i njihov poziv za smjenom guvernera HNB-a Borisa Vujčića.

“Smatramo da Narodna banka ne može biti pasivna, ne može biti promatrač događaja u gospodarstvu. Naravno da banke vole sjediti kao da su na utakmici, zavaljeni u ložama i promatrati što se događa na terenu, a na terenu se valjaju u blatu. Smatramo da su trebali predvidjeti što će se događati s frankom i preporučiti nekakve programe da ovaj udar ne zadesi građane”, zaključio je Karamarko.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari