Pratite nas

Politika

Video: Ukrajina se zemlja nalazi u ‘pred-revolucionarnom’ stanju

Objavljeno

na

Situacija u Ukrajini se brzo razvija te se zemlja nalazi u gotovo pred-revolucionarnom stanju. Tijekom jučerašnjeg dana pristaše opozicije silom su preuzeli kontrolu nad nekoliko vladinih zgrada u gradovima diljem zemlje. U isto vrijeme izgleda kako vlasti gube kontrolu i nad situacijom u Kijevu. Nisu u stanju vratiti kontrolu nad centrom grada te su prisiljeni pregovarati s liderima opozicije, pa čak i nuditi im brojne ustupke koji su – što pokazuje koliko se anti-vladina strana osjeća sve snažnijom – odbijeni od strane opozicijskih lidera.

[dropcap]V[/dropcap]iše od 4 sata trajali su jučer pregovori između ukrajinske vlade i lidera opozicija s ciljem eventualnog zaustavljanja žestokih sukoba koji su zadnjih nekoliko dana potresli centra Kijeva. Za vrijeme pregovora ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič predložio je da se prestane s uporabom sile te ponudio oslobađanje svih privedenih za vrijeme aktualnih sukoba u zamjenu za povlačenje militantnih prosvjednika iz centra grada.

Nakon pregovora lideri opozicija iznijeli su vladin prijedlog prosvjednicima na Maidanu te od njih zatražili da odluče glasanjem hoće li se taj prijedlog prihvatiti ili ne. Nakon javnog glasanja, većina je odbacila vladin prijedlog. Lideri su prihvatili odluku o odbacivanju prijedloga, no obećali su kako će se pregovori s vlastima nastaviti te kako će nasilje držati pod kontrolom.

“Samo mirni prosvjed. Držati ćemo našu obranu i niti koraka nazad. Pozivam svih – buditi disciplinirani i odgovorni”, rekao je okupljenim prosvjednicima Arsenij Jatsenjuk, jedan od lidera opozicije. Također je rekao kako će se prosvjedni prostor proširiti s Maidana na još nekoliko blokova, sve do ulice Olginskaja.

Pregovori će se nastaviti danas te je dogovoreno kako će primirje trajati do jutros. Nakon jučerašnjih tek donekle konstruktivnih pregovora, prosvjednici su počeli podizati nove barikade.

Ranije tijekom dana Vitalij Kličko, jedan od lidera opozicije, poručio je kako vlasti prekidaju s uporabom sile te kako će uskoro osloboditi sve privedene. “Cijeli ovaj proces se odužio, ali ovo je tek prva runda pregovora. Nećemo prestati sve dok predsjednik ne siđe s vlasti”, rekao je Kličko.

Nakon jučerašnje situacije postaje sve očitije kako je kontrola opozicijskih lidera nad prosvjednicima sve slabija. Kada su se vratili s pregovorima te počeli iznositi vladine prijedloge, iz gomile su mnogi glasno uzvikivali protiv njih, jasno ne odobravajući bilo kakve pregovore s vlastima.

Odmah nakon pregovora prosvjednici su ponovno stali uz barikade te su počeli paliti gume. Unatoč tome, njihovi lideri ističu kako je vrlo vjerojatno da više neće biti onakvih sukoba kakvi su se mogli vidjeti tijekom zadnja 4 dana.Nakon pregovora ukrajinska ministrica pravosuđa, Elena Lukaš, istaknula je kako lideri opozicije i dalje odbijaju kritizirati nasilje. Također je rekla kako nitko od njih nije osudio napade na državne zgrade koji su se tijekom jučerašnjeg dana dogodili u nekoliko gradova na zapadu zemlje.

Informacije stižu kako su se nemiri proširili izvan glavnog grada te kako su u nekoliko gradova, većinom na zapadu zemlje, krenuli napadi na vladine zgrade uz pokušaj izbacivanja lokalnih dužnosnika iz ureda. U zapadnom gradu Lavov nekoliko tisuća prosvjednika preuzelo je kontrolu nad vladinom zgradom, izbacili su regionalnog guvernera i poručili kako je vlast sada u njihovim rukama.

VIDEO: prosvjednici preuzimaju kontrolu nad uredom guvernera u Lavovu
[vsw id=”Cr7-UWEgi6o” source=”youtube” width=”625″ height=”380″ autoplay=”no”]

Mnogi uzvikuju “Revolucija! Revolucija!”, te na pojedinim mjestima zaista i izgleda kao da se to i događa. Nadalje, činjenica da je Janukovič ponudio maknuti policiju, predati sve uhićene, te činjenica da je opozicija to bez previše oklijevanja odbacila, pokazuje kako ukrajinske vlasti očigledno gube kontrolu u zemlji. Pokazali su kako nisu u stanju zaustaviti opoziciju u Kijevu, a scene kao što ju jučerašnja u Lavovu mogle bi se uskoro proširiti i na druge gradova.

Guverner Lavova, Oleg Salo, je podnio ostavku u pismu u kojem ističe: “Tražim da me se oslobodi mojih obveza”. Kasnije je rekao kako je izjavu potpisao pod pritiskom te opovrgnuo svoju ostavku. U svakom slučaju, opozicija počinje preuzimati kontrolu nad gradovima, Janukovič i njegova vlada očigledno nemaju rješenje – sve to će itekako ohrabriti opoziciju koja osjeća kako se nalazi na korak do ostvarenja svojih ciljeva.

Zadnje informacije govore kako su prosvjednici preuzeli kontrolu nad vladinim uredima u još nekoliko gradova, uključujući Žitomer, Rovno i Ternopol.

VIDEO: prosvjednici preuzimaju kontrolu nad vladinom zgradom u Žitomeru

[vsw id=”1mlxGWBC7Yg” source=”youtube” width=”625″ height=”380″ autoplay=”no”]

Od svih gradova gdje je jučer pokrenuto preuzimanje kontrole od strane opozicije, policija je uspjela obraniti vladinu zgradu samo u gradu Čerkasi, koji se nalazi jugoistočno od Kijeva. Prosvjednici su nasrnuli na policijski kordon, porazbijali stakla, ali se nisu uspjeli probiti unutra.

VIDEO: napad na vladinu zgradu u Čerkasiu

[vsw id=”efNUCz2uGuQ” source=”youtube” width=”625″ height=”380″ autoplay=”no”]

Reuters | RT | BBC | AP

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Rajko Ostojić: SDP može sa svima, osim s HDZ-om i HNS-om

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Pixsell

“SDP se ne osipa, neki nam pojedinci odlaze. Veliki je to gubitak, ali ako vas novo vodstvo ne izabere ne odlazite – nego ostanete u stranci jer niste u njoj zbog fotelje”, kazao je Rajko Ostojić i radijskoj emisiji Intervju tjedna. Rejting stranke je oko stabilnih 22 posto, ali Ostojić očekuje da će ih građani prepoznati i da će on rasti.

O stanju u vukovarskom SDP-u Ostojić je kazao kako Željko Sabo ima svoje zasluge, ali da će Zlatko Komadina, Ivo Jelušić i Predrag Matić otići tamo kako bi procijenili kakvo je stanje. O Goranu Koturu, kojeg su izabrali splitski SDP-ovci, a kojega je potpredsjednica Glavnog odbora optužila za nasilje rekao je kako se objektivno mora utvrditi činjenično stanje. “Moraju se čuti sve strane, a posljedica će biti ako se utvrdi i da je bilo naznaka nasilja ili blaćenja”, kazao je.

Na pitanje hoće li SDP prestati nuditi koalicije svima redom, Ostojić je odgovorio kako SDP može koalirati sa svima, osim s HDZ-om i HNS-om. Za liberalnu koaliciju GLAS-IDS-Pametno rekao je kako je dobro da se bore za liberalne ideje, ali nije dobro da se GLAS etablira napadajući SDP. S IDS-om su odnosi odlični. “Ne zaboravite da su na listama SDP-ove koalicije za EU izbore bili i Radoš i Jakovčić. Uvjeren sam da će Pupovac, budući da jako podupire Plenkovićevu vladu, biti na HDZ-ovim ulaznim listama ze euroizbore”, kazao je Ostojić. Dodao je kako je stranka po tom pitanju ‘široke ruke’.

Za Most je kazao kako ima desni i liberalni lijevi dio, a s SDP-om su bili na istoj liniji vezano za Agrokor. “Ali oni moraju shvatiti da su bili u vlasti, da su imali premijera, predsjednika Sabora i ključne ministre – a da ništa nisu napravili”, dodao je. SDP i Most su bili na istoj liniji vezano za Agrokor.

Josip Jović: Koalicija iz Amsterdama

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Sabor imenovao tri od četiri člana Nadzornog odbora HRT-a

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Hrvatski sabor u petak je imenovao dio, odnosno tri od četiri člana Nadzornog odbora HRT-a – Mladena Čuturu, Moranu Paliković Gruden i Maju Martinović, prihvatio prijedlog Odbora za medije i povukao imenovanje Eduarda Kunšteka, te odbio SDP-ov amandman da u NO ‘uđe’ Miroslav Grgić, član bivšeg, u srpnju razriješenog Nadzornog odbora.

Odluku o imenovanju, Sabor je donio jednoglasno, sa 77 glasova, jednim više od potrebnih 76. SDP u glasovanju o članovima novog NO HRT-a nije sudjelovao.

Nećemo u tome sudjelovati, kad se u NO već biraju samo predstavnici većine, neka ih bira samo većina, objasnio je Arsen Bauk (SDP) poslije zataržene stanke.

Mikulić: Slobodno mjesto potencijalno za kandidata manjine

Predsjednik Odbora za medije Andrija Mikulić (HDZ) izvijestio je da Odbor povlači prijedlog o Kunštekovu imenovanju, predlaže da se imenuju samo tri od četiri člana, da se ide na ponovljeni natječaj, a slobodno mjesto je potencijalno za kandidata paralmentrane manjine.

Partneri u saborskoj većini zadovoljni su prijedlogom Odbora, a oporba, konkretno SDP, nezadovoljna je što većina nije prihvatila ime kandidata oporbe.

SDSS je zadovoljan što je Odbor otvorio prostor da se postigne dogovor većine i opozicije oko četvrtog člana koji bi pripadao opoziciji, kaže Milorad Pupovac koji poručuje da ono što pripada većini ne bi trebala određivati opozicija i obrnuto.

Furio Radin (Klub nacionalnih manjina) dodaje kako je prijedog Odbora logičan slijed razgovora u parlamentu, a promjenu njegove ranije odluke vidi kao pobjedu parlamentarizma, te ne spori potrebu da se ostavi mjesto parlamentranoj opoziciji.

Stazić: prihvaćen naš argument da je Kunštek u sukobu interesa

Drago nam je da je većina prihvatila naše argumente da je Kunštek u sukobu interesa, kaže Nenad Stazić (SDP). Saborska većina, dodaje, nije prihvatila kandidata manjine, ali je donekle prihvatila princip da ne bira sva četiri, nego samo tri ‘svoja’ člana NO, dok se za četvrtog otvara novi javni poziv. Prihvatit ćemo to kao nastavak dobre paralmentrane prakse, poručuje Stazić.

Ostajemo pri tome da nije dobra praksa da većina određuje tko će u okviru opozicije biti njihov predstavnik, ustrajava Bauk.

HDZ-ov Branko Bačić odbija SDP-ovu argumentaciju. Vladajući ne ulaze u izbor kandidata oporbe, no za nas je neprihvatljivo da u NO imenujemo bilo koga od članova prijašnjeg NO, jer su četiri puta institucije utvrdile da taj NO nije poštivao zakone, tumači Bačić.

Pernar: Kad ŽZ dođe na vlast Maja Sever će dobiti emisiju natrag

Živi zid, kaže Ivan Pernar, ne može podržati kandidirane, jer smatra da neovisno o tome tko u NO sjedio ništa se neće promijeniti, a Živi zid će i dalje biti nepoželjan.

Princip 3+1 je dobar, no problem je što je u vrijeme kad ga je vodio SDP HRT bio partijska televizija, cenzura je bila takva da je ukinuto predizborno sučeljavanje, i HDZ-ov model je u biti cenzura, samo su metode profinjenije, tvrdi taj zastupnik.

Problematizirao je ukidanje emisije Hrvatska uživo urednice Maja Sever, pa joj obećao da će, čim Živi zid dođe na vlast, dobiti emisiju natrag.

Vi ste gori i od HDZ-a i SDP-a, kroz smijeh mu je uzvratio predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Jandroković: Čestitke zastupnicima i građanima

Odluka o NO HRT-a bila je posljednja odluka Sabora prije zimskog odmora koji će, najavio je Jandroković, završiti 17. siječnja iduće godine.

Svim zastupnicima čestitao je Božić i zaželio sretnu Novu godinu.

U ime svih, svim građanima Republike Hrvatske i svima koji nas prate diljem svijeta, također upućujem najiskrenije čestitke, rekao je Jandroković. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari