Connect with us

Kronika

VIDEO: Veljko Džakula ne zna gdje se nalazi tijelo dr. Ivana Šretera, ali tko onda zna?

Objavljeno

on

Znate li tko je bio najviše rangirani dužnosnik republike Hrvatske koji je poginuo u Domovinskom ratu? Kao što je poznato to nisu bili predsjednici Republike ili Vlade, nije to bio neki saborski zastupnik, nije niti netko od brojnih gradonačelnika ili načelnika općina. Da skratim i da vam pomognem, bio je to dr. Ivan Šreter, ravnatelj lipičke bolnice koji je početkom srpske oružane pobune vršio dužnost Predsjednika kriznog štaba za zapadnu Slavoniju.

Četnici su ga 18. 08. 1991. zarobili na barikadama u selu Kukunjevac. Potom je prebačen u jednu kuću u blizini zloglasnog logora Bučje gdje je prema svjedočenju očevica, također sužnja,  dr. Vladimira Solara bio neviđeno mučen. Do danas nije poznat dan njegove smrti kao niti mjesto gdje se nalaze njegovi posmrtni ostaci. Ovaj hrvatski Gandi, kako ga neki nazivaju, imao je vjeru u mir i zajednički život svih naroda koji žive na prostoru republike Hrvatske. Zalagao se za mirna rješenja i nastojao izbjeći rat i krvoproliće, a kao liječnik liječio je svakoga bez obzira koje je vjere i nacije.

2008. g. snimljen je dokumentarni biografski film o dr. Ivanu Šreteru, Časnik – mirotvorac. Među brojnima u filmu je sudjelovao i Veljko Džakula. Tijekom domovinskog rata Džakula je vršio dužnost Predsjednika Vlade SAO Krajine zapadne Slavonije, a potkraj rata bio je zarobljen ali i ubrzo amnestiran. On tvrdi da ne zna gdje se nalaze posmrtni ostaci dr. Ivana Šretera, no, na spomen Veljka Džakule, bilo kome u Pakracu padne mrak na oči. Najčešći komentar je: Svi mi znamo tko je on! A „on“, slobodno šeće naokolo i pokušava revidirati hrvatsku povijest!

Ali ako on ne zna, tko zna? Ima li tko s druge strane da mu je savjest važnija od ponosa?

Prof. Tomislav Ivančić koji je dr. Šreteru bio duhovnik za vrijeme studija misli da je njegova pomirljivost neprijateljima mira bio njegov najveći „grijeh“ i da je zato „morao“ umrijeti. U spomenutom filmu prof. Ivančić i don Živko Kustić izrekli su gotovo istovjetno; da dr. Šreter ima obilježja kršćanskog mučenika i da za njega treba biti pokrenut postupak za proglašenje blaženim. Kada bi se to dogodilo, možemo samo zamisliti kakvo bi to novo svjetlo bacilo na Domovinski rat?!

U kojemu smjeru bi nakon dosadašnjih pet neuspješnih iskapanja trebala ići istraga? Naš sugovornik Vlado Radošić, autor izvrsne knjige Pakao srpskog logora, umirovljeni djelatnik MUP-a koji je kao kriminalistički službenik vršio prikupljanja podataka u svezi počinjenih zločina, masovnih i pojedinačnih grobnica, na temelju svog izvora bivšeg logoraša u Bučju M. I. kao i drugih indicija ukazuje na mjesto koje do sada nije bilo ekshumirano. Radi se o lokalitetu odmah uz zgradu logora Bučje gdje se nalazio vanjski WC. Dakle, postoji trag pa neka nadležne institucije rade svoj posao, počevši od Ureda za nestale i zatočene! Ukoliko se pokaže da niti ovaj puta tijelo dr. Ivana Šretera nije pronađeno, kakve veze? Nije li on to zaslužio?

Iako do sada još uvijek nedovoljno poznat široj javnosti, dr. Šreter s vremenom postaje uzor čovjekoljublja i bogoljublja novije hrvatske povijesti. Hrvatski narod mu se do sada uspio odužiti time što njegovo ime nose trg u Pakracu, kao i odjel pakračke bolnice te Natječaj za najbolju novu hrvatsku riječ. Svake godine na godišnjicu otmice u TV kalendaru o njemu se prikaže kratki prilog a spomenuti film, iako postoji veliki interes javnosti da ga se prikaže, trune u nekoj uredničkoj ladici HTV-a. Dok ga odgovorni ne „pronađu“, pogledajmo ono što nam je dostupno.

[vsw id=”byTN21NLNMY” source=”youtube” width=”625″ height=”400″ autoplay=”no”]

dnevno.hr

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari