Pratite nas

Život

VIDEO – Zabranjeni spot ‘Misli na dijete – ono ima pravo i na mamu i na tatu!’

Objavljeno

na

CENZURA U SLUŽBI NAMETANJA HOMOSEKSUALNE POLITIKE

Australska postaja SBS povukla je nedavno s programa spot koji pokazuje da se redefiniranjem braka djetetu oduzima ili otac ili majka, javlja The Sidney Morning Herald.

Reklama traje 43 sekunde, a prikazuje majku koja s djevojčicom sjedi u dječjem parku dok se u pozadini vide otac djeteta te brat koji se spušta na toboganu.

“Mnogo slušamo o “bračnoj jednakosti” –  ali, što je s pravima djeteta?” – kaže majka djeteta u videu.

Australski bračni Forum: Što je s pravima djeteta?

U njemu se pojavljuje i David Van Gend, liječnik te predsjednik Australskog bračnog Foruma.

“Takozvana bračna jednakost dovodi do toga da dijete izgubi ili oca ili majku. Tu nema jednakosti za dijete, koje u tome gubi. To nije brak” – rečenica je kojom se dr. van Gend obraća gledateljima.

Ovaj je spot dio kampanje koju je pokrenuo Forum za brak koji se protivi izjednačavanju braka sa istospolnom vezom pod naslovom: “Misli na dijete!”.

Iako je s televizijom bilo dogovoreno objavljivanje spota te je uredno plaćeno – dr. van Gend je dan prije emitiranja dobio e-mail postaje SBS  kojim su otkazali prikazivanje.

“Naš odbor za prikazivanje nas je informirao da SBS ima pravo odlučiti koje će spotove prikazivati na svom programu, te su me, na žalost zatražili da Vam javim kako smo odlučili da ovaj TV spot Foruma za brak nećemo emitirati tijekom emisije Mardi Gras”, stoji u mailu Voditelja prodaje SBS-a za Queensland, Nicka Belofa.

Glasnogovornik SBS-a je izjavio za medije kako SBS zadržava pravo “odlučiti koje će spotove emitirati”. Dr. van Gend je rekao kako je zabrana ovog spota “uskraćivanje slobode govora”.

“Nečuveno je da javna televizija, SBS, koju financiraju porezni obveznici cenzurira jednu stranu u debati o izjednačavanju braka i istospolne veze”, izjavio je van Gend. “Istovremeno, SBS ustupa besplatan medijski prostor zagovornicima redefiniranja braka” za iznošenje njiohvog stava, a odbija emitirati plaćeni spot koji traje 47 sekundi u kojem se iznosi suprotno stajalište”.

Forum za brak objavio je kako je reklama dobila regulatorno odobrenje za svoj spot u veljači.

Rasprave putem društvenih mreža

Direktor Australske organizacije koja promiče redefiniranje braka Rodney Croome tvrdi kako reklama šteti australskoj djeci koju odgajaju roditelji istog spola te diskriminira njihovu obitelj, na što doktor Van Gend uzvraća pitanjem:

“Izazivam Crooma da mi odgovori tko ovdje zaista šteti djeci? Velika studija provedena na 200 000 djece objavljena u siječnju pokazuje da su emocionalni problemi djece koja odrastaju sa homoseksualnim parovima četiri puta veći  nego u obiteljima gdje su roditelji različita spola. Razlike pri tom nisu povezane sa socijalnom stigmatizacijom.”

Odbijanje objavljivanja spota izazvalo je velike rasprave na društvenim mrežama u Australiji.

[ad id=”40553″]

narod.hr/smh.com.au

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Život

“Bijela kuga”: Sve manje vjenčanja, sve manje beba…

Objavljeno

na

Objavio

Veliki broj općina u BiH “umire”. Sve se manje djece rađa, mladi se sve teže odlučuju za brak, velik broj osoba umire…

Pokazatelji zabrinjavajući S “bijelom kugom” suočavaju se gotovo sve općine u BiH, pa tako i s većinski hrvatskim stanovništvom. Najnoviji podaci za općinu Čapljina pokazuju koliko je situacija alarmantna, piše Večernji list BiH.

Tijekom prošlog mjeseca na području općine Čapljina rođeno je 12 beba, a umrle su 24 osobe. Još poraznije zvuči podatak kako u listopadu u toj općini nije sklopljen ni jedan brak. Ne ohrabruju ni podaci za ranije mjesece koji pokazuju kako je u toj općini negativan prirodni prirast prisutan tijekom cijele godine te da je u rujnu umrlo 30 osoba, a rođeno 14 beba. Ova općina samo je primjer koliko je situacija ozbiljna, a tako je i u mnogim drugim sredinama.

U FBiH je od siječnja do kraja srpnja rođeno 10.360, a umrlo 12.237 osoba, odnosno broj umrlih veći je za 1877 od broja rođenih, pokazuju podaci Zavoda za statistiku. Prema tim podacima, najmanje beba rođeno je u siječnju – 1005, a najviše osoba umrlo je u veljači – 1921. – “Bijelom kugom” najviše su pogođeni istočna Hercegovina, Podrinje, Hercegbosanska županija i Posavina, a postoje sela bez ijednoga stanovnika.

Demografi navode kako su sve veći mortalitet i sve manji natalitet posljedica starenja stanovništva. Komentirajući te podatke, demograf Hasan Zolić rekao je nedavno kako je od 2013. do 2016. samo po osnovi negativne razlike između broja živorođenih i umrlih izgubljeno više od 23.000 stanovnika. Pada broj stanovnika Na problem smanjenja broja katolika u BiH upozorava i Katolička crkva u BiH. Prema podacima Biskupske konferencije BiH, na kraju 2016. Banjolučka biskupija imala je 31.501 katolika, Mostarsko-duvanjska 176.619, Trebinjsko-mrkanska 19.410, a Vrhbosanska nadbiskupija 162.711.

Katolici u BiH još od 2002. imaju negativan prirodni prirast, ali on je u stalnom opadanju već od 1996., kada je bio pozitivan za 1467. Prema istim izvorima, koji su prikupljeni od svih župnih ureda na području pojedinih biskupija, procjenjuje se da je na kraju 2015. u BiH bilo 405.735 katolika, što bi bilo za 14.559 manje nego 2014, piše Večernji list BiH.

Usporedbom podataka od 2014. s onima iz kraja 2016. dolazi se do rezultata da je u BiH oko 30 tisuća katolika manje nego na početku 2014. Razloga za takvo stanje je mnogo, međutim, među glavnima su ekonomski koji uvelike diktiraju sklapanje brakova i odluku na proširenje obitelji.

facebook komentari

Nastavi čitati

Život

Amerikanka preselila u Hrvatsku: Hrvatska vas podsjeti što je doista važno u životu

Objavljeno

na

Objavio

Odlučila je zamijeniti američki san onim hrvatskim.

Zašto strankinje dolaze živjeti u Hrvatsku?

Ovim se pitanjem na vlastitom primjeru pozabavila Amerikanka Alexandra Schmidt, pišući za Croatia Week. U Hrvatskoj je, kaže, pronašla nešto što nije nigdje drugdje u svijetu.

Alexandra je u Hrvatskoj, točnije Dubrovniku, živjela nekoliko mjeseci prije nego se preselila u Irsku zbog posla. Zeleni otok je zavoljela, stekla je prijateljstva, imala novca i, kako kaže, ‘mnoga sjećanja iz irskih pubova’. No, Irsku nikad nije doživljavala domom.

‘Nisam pronašla vezu kakvu sam pronašla u Hrvatskoj’, piše Alexandra i nastavlja: ‘Nedostajao mi je organizirani kaos svakodnevnog života, iako je to izluđivalo moj mozak.

Nedostajala mi je utjeha domaće hrane u Hrvatskoj i svježe ulovljene ribe. Nedostajalo mi je plivanje u tirkiznom moru i gledanje najboljih zalazaka sunca na svijetu. Nedostajao mi je način na koji sam se osjećala sigurna i zbrinuta’, navodi Alexandra.

Hrvatska joj je, tvrdi, dopustila da izraste u autentičnu sebe, podsjećajući je da uživa u životnom putu. Kombinacija hrvatske srdačne gostoljubivosti, direktnog načina izricanja mišljenja, predivnih pejzaža i nevjerojatne hrane su neki od razloga za povratak.

Ali…

‘Vjerujte mi kad kažem da živjeti u Hrvatskoj kao stranac nije samo pijuckanje vina i gledanje jadranskih zalazaka. Selidba u novu zemlju uvijek predstavlja izazov i reći ću vam da Hrvatska može biti izuzetno teška.

Nije lako živjeti ovdje kao domaći, kamoli stranac. Nepotrebno je naglašavati da većina nas ne dolazi ovdje zbog procvjetalog tržišta rada. Ne vraćamo se graditi karijere u tradicionalnom smislu. Ne selimo ovdje zbog toga jer je lako navigirati kroz hrvatsku kulturu i birokraciju. Umjesto toga, pronašli smo nešto mnogo veće: sreću’, piše Alexandra.

‘Hrvatska ima način da vas spusti na zemlju i podsjeti čovjeka što je doista važno u životu. Posebno nas Amerikance, naučila nas je da radimo za život, a ne da živimo da bismo radili.

Hrvatsku često gledamo kao bijeg od okrutnog začaranog kruga previše rada i neispunjenosti. Vidjela sam žene koje mijenjaju život na visokoj nozi na Manhattanu sa večerama od 150 dolara za domaće vino i večeru iz vrta u Hrvatskoj. Vidjela sam žene koje ostavljaju šestoznamenkaste plaće da bi radile kao instruktorice ronjenja. Odlučile smo zamijeniti američki san onim hrvatskim. Većina nas nikad ne gleda unatrag’, navodi Alexandra.

‘Moj život u Hrvatskoj nije savršen i još nisam sve pohvatala. Ali kad uzmem vremena uživati u malim stvarima u ovdašnjem životu, kao domaćoj rakiji, šetnji plažom ili kavi s prijateljima, vidim mnogo jasnije. I naučila sam zbog toga mnogo više voljeti svoj život’, zaključuje ova Amerikanka u svom članku za Croatia Week prenosi croexpress

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari