Connect with us

Pregled

VIDEO: Zijad Bećirović i Damir Kajin: Slovenija je ‘teško povrijedila’ odredbe međunarodnog ugovora

Objavljeno

-

Hrvatski sudac u procesu arbitraže Budislav Vukas potvrdio je za HRT da je dao ostavku na tu dužnost zbog cjelokupne situacije oko arbitraže.

[ad id=”68099″]

Napisao sam sudu da se ponašanje slovenskog arbitra i predstavnice ministarstva vanjskih poslova protivi pravilima o arbitraži. Ja kao sudac imenovan od strane RH se povlačim. Moja država, koja me imenovala i čiji sam ja državljanin, se povlači i to na neki način diktira i meni.

Sud je imao namjeru oduzeti Hrvatskoj dio teritorijalnog mora protiv čega sam se najžešće opirao, otkrio je Vukas dio detalja s arbitraže.

Arbitražni sud u Haagu potvrdio je informaciju o ostavci Vukasa kao predstavnika Hrvatske u arbitražnom vijeću. Sud poziva Hrvatsku, kao i Sloveniju prošlog tjedna kad je nakon izbijanja skandala odstupio slovenski arbitar Jernej Sekolec, da u roku od 15 dana imenuje novog arbitra bez obzira na postupak izlaska iz arbitraže.

Ako Hrvatska ne imenuje arbitra umjesto Vukasa predsjednik arbistražnog vijeća Gilbert Guillaume imenovat će novog arbitra.

Vidas za HRT: Slovenska raketa na međunarodno pravo

Bivša slovenska predstavnica pri arbitražnom sudu Simona Drenik ispalila je raketu u ime Slovenije na temelje međunrodnog prava, rekao je u središnjem Dnevniku HRT-a Davor Vidas, stručnjak za međunarodno pravo. Doznajte i kako taj redoviti profesor na Institutu u Oslu i autor brojnih znanstvenih projekata iz raznih područja međunarodnog prava te član Međunarodnog savjeta Instituta za pravo mora na američkom sveučilištu Berkeley u Kaliforniji, komentira događaje oko arbitraže.

Službeno je: Hrvatska pokreće postupak za izlazak iz arbitraže

Nakon što je to jučer učinio Sabor, Vlada je jednoglasno donijela odluku o pokretanju postupka o raskidu Sporazuma o arbitraži između Hrvatske i Slovenije, koji je potpisan u Stockholmu 2009.  Do raskida sporazuma doći će zbog njegove povrede od slovenske strane.

Ne radi se samo o kompromitiranosti dvoje ljudi, već i samog predmeta, jer su nakon početka rasprave unošeni dodatni dokumenti, komentirala je Vesna Pusić, ministrica europskih i vanjskih poslova. Ministarstvo vanjskih poslova će obavijestiti Sloveniju da su se zbog povrede odredbi Sporazuma stekli uvjeti za njegov prestanak sukladno međunarodnom pravu.

U diplomatskoj noti Ministarstvo vanjskih poslova će obavijestiti Sloveniju da od datuma upućivanja note RH prestaje primjenjivati Sporazum. Maja Seršić i Andreja Metelko-Zgombić razrješuju se dužnosti zastupnice i suzastupnice RH u postupku pred Arbitražnim sudom.

CaptureMinistrica Pusić uoči sjednice Vlade prokomentirala je i mogućnost da nam Slovenija zbog skandala stvara probleme pri ulasku u Schengen. Budući da je Slovenija ušla u Schengen s identičnim problemom kao i mi, u tom pogledu formalnih zapreka očito nema, čak štoviše… Hrvatska treba, može i mora ući u Schengen, zaključila je.

Podsjetimo, Hrvatski sabor jednoglasno je u srijedu obvezao Vladu RH da pokrene postupak za prestanak sporazuma o arbitraži između hrvatske i slovenske vlade potpisanog 2009. zbog bitnih povreda odredbi koje je počinila Republika Slovenija. ‘Za’ su glasovali svi zastupnici – njih 141.

Razgovor sa Zijadom Bećirovićem, direktorom Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije i nezavisnim saborskim zastupnikom Damirom Kajinom.

 

Slovenija je ‘teško povrijedila’ odredbe međunarodnog ugovora i pravilo sudjelovanja u arbitraži u dobroj vjeri i zato Hrvatska smatra da Arbitražni sud ne može ispuniti svoje zadaće, stoji u obrazloženju koje je Vlada poslala Saboru uoči sjednice. ‘Hrvatska ocjenjuje da Arbitražni sud nije u mogućnosti na način koji se očekuje od neovisnog i stručnog međunarodnog suda, ispuniti svoje zadaće’, stoji u obrazloženju

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari