(VIDEO) Žustra rasprava Klasića i Jonjića o Titu

6

Sedam puta mijenjao je ime. Hoće li i osmi put? Zagrebački Trg maršala Tita mogao bi postati Trg Republike Hrvatske. Gradonačelnik Bandić pristao na promjenu. Konačnu odluku donosi Gradska skupština!

U emisiji OTVORENO gostovali su: Tomislav Jonjić, zastupnik u Gradskoj skupštini (Neovisni za Hrvatsku), predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić, Franko Vidović iz SDP-a, povjesničar Hrvoje Klasić i predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak.

Prvi dio emisije obilježilo je nadmetanje oko toga tko je prvi pokrenuo inicijativu za promjenu imena Trga maršala Tita.

Tomislav Jonjić kazao je da ovo nije prvi put da se prisvajaju tuđe inicijative i predstavljaju kao vlastite. Dodao je kako je HDZ imao dovoljno vremena za promjenu imena, kao i to da je 2009. njihov kandidat za gradonačelnika Zagreba, Jasen Mesić, bio izričito protiv promjene imena.

HDZ je na vlasti u još nekim gradovima u kojima postoje ulice i trgovi maršala Tita i ništa nisu učinili po tom pitanju. Jasno je da je HDZ u Zagrebu natjeran na ovu poziciju, smatra Jonjić.

Na to mu je Andrija Mikulić odgovorio kako je HDZ prvi put inicijativu pokrenuo još 2013. godine, a drugi put 2016. Nemate pravo prisvajati ekskluzivu da ste vi nešto pokrenuli, kazao mu je.

Što se tiče Milana Bandića, Mikulić je rekao kako je HDZ jučer na Predsjedništvu gradske organizacije odlučio da će početi razgovarati o potencijalnoj suradnji, ali ne i da će surađivati.

Mi smo 2011. pokrenuli tu inicijativu u Gradskoj skupštini, ali nismo dobili odgovor. Gradonačelnik je bio Milan Bandić, nadovezao se potom Ivan Zvonimir Čičak. Njihov je prijedlog bio Sveučilišni trg. Na upit odgovara li mu ime Trg Republike Hrvatske, kazao je da je Bandić unaprijed proglasio ludima one koji kažu da im to ne odgovara, što je vrlo demokratski.

Žestoka rasprava razvila se između Tomislava Jonjića i Hrvoja Klasića. Žustro su stali u obranu svojih stavova o Titu i antifašizmu.

Tito ima svoje zasluge, kao i niz stvari koje treba apsolutno osuditi, ali doći će vrijeme kada će se govoriti i o 90-im godinama, počeo je Klasić. Znamo da ako pozivamo jednu osobu na zapovjednu odgovornost, onda treba gledati i druge- što se događalo nakon Oluje…

Ne može se uspoređivati Domovinski rat sa Titom i takozvanim antifašizmom. Njegova koncepcija antifašizma bila je boljševička. Zato od vas i vaših istomišljenika nije moguće čuti pozitivnu riječ o antifašistima koji su bili antikomunisti, kazao je, između ostalog, Jonjić.

Mislim da je ovo potpuno pogrešna inicijativa, rekao je Franko Vidović. Raspravljamo o čovjeku čiji je lik u hrvatskoj povijesti do ’45. nesumnjivo pozitivan.

Kad se već odričemo Josipa Broza Tita ili maršala Tita, hoćemo li se sa vremenom onda odreći i Dalmacije i Istre?

Kazao je kako ne vidi razloga za preimenovanje trga, posebno zato što i u Europi i svijetu postoji niz trgova s njegovim imenom.

 

facebook komentari

 • Dusko Besenic

  Klasić je običan jugofilni ridikul, a Vidović je dokazao još jedanput svoju pripadnost orjuni!

 • kostresh

  pa tko moze sa psom lajati?

 • EMINƎM

  može lajati, ali samo gori od tog samoga psa a to je šetka

 • Branko Seno Bešić

  Tito bi bio velika povijesna faca da nije ogrezao u zločinima koji su zgrozili cijeli demokratski svijet. Ovako, on je najveći balkanski krvnik i to se nikad promijeniti neće jer previše je masovnih grobnica iza sebe ostavio. Dakle, Tita se ne napada zbog antifašizma kao što štovatelji njegovog lika i djela žele prikazati, već zbog zločina o kojima isti šute ili kad trebaju nešto reći, mucaju.
  Zločin je zločin, učinjen u ime rase ili u ime klase. Tko tu pravi razliku nešto mu s mentalnim sklopom nije u redu.
  A što to znači biti na pobjedničkoj strani? Njemačka je bila gubitnik, pa što joj fali, svi bi danas u Njemačku.

 • EMINƎM

  činjenica je da su titovi četnici i partizani “pobijedili” u 2ww, mir bi zavladao i bez četničkopartizanskih “boraca” koji su se dokazali tko su i što su u bivšoj srboslaviji vodeći rat protiv Hrvata sve do sloma te iste jugoslavije,
  i još u Hrvatskoj se taj zločinac časti imenovanjem trgova i ulica , Bože čuvaj nas.

 • Istina

  Tito nije bio ni antifasta. Tito je kao i svih 37 komunističkih partija, koje su bile sastavni dio ruske Kominterne, na čelu sa Staljinom, bio saveznik fašista od 23. kolovoza 1939. godine do 22. lipnja 1941. godine. Kad su Hitler i Staljin kao saveznici napali na Poljsku i pobili između 5 i 6 milijuna Poljaka katolika, onda ti “antifašisti” nisu dignuli svoj glas protiv toga, nego su to sve šutke odobravali. Komunistima su fašisti nakon 22. lipnja 1941. godine postali prijetnja i konkurencija. U tom kontekstu oni jesu bili antifašisti. Komunisti su činili i znatno veće i brojnine zločine od samih fašista.