Connect with us

Hrvatska

Vidmarović: ‘Erdoganov posjet politički je više važan Turskoj nego Hrvatskoj’

Objavljeno

-

Foto: EPA

Dolazak turskog predsjednika Erdogana nešto je manje politički važan za Hrvatsku nego za Tursku. Uskoro će izbori i Erdogan uvijek pokušava pokazati kroz svoje turneje koliko mu je stalo do dijaspore i tako radi poveznicu između bosanske i albanske dijaspore koja živi u Turskoj. Pokazuje da drži do kulture, stabilnosti, sigurnosti, ekonomiji i tako skuplja političke bodove, rekao je u HTV-ovoj emisiji U mreži Prvog vanjsko politički analitičar Branimir Vidmarović.

– Odnosi Hrvatske i Turske su dobri. Važno je naglasiti da ove dvije zemlje imaju dodirne točke što se tiče regije, a to je BiH, govori politolog i teolog Vedran Obućina te dodaje kako Turska nema puno izravnih prijatelja unutar EU. Turska je u Hrvatskoj vidjela partnera s kojim se može razgovarati, a širenje ekonomskih interesa jedan je od primarnih razloga ovog posjeta.

Vidmarović govori kako se Turska i prije rata u Ukrajini nametnula kao njezin glavni trgovinski partner.

– Nedavno je bilo rečeno kako će Turska surađivati na projektu rekonstrukcije Ukrajine. Turska će graditi mostove, ceste, bolnice škole. U tom je smislu Turska strahovito kompatibilna s EU u smislu pomoći Ukrajini, rekao je.

Za njih je teritorijalni integritet Ukrajine neupitan samo zbog toga što se trgovina u Turskoj odvija u svim smjerovima i ona ne želi ograničavati svoje nacionalne interese.

Obućina govori kako je turski utjecaj najveći u srednjoj Aziji, ali on raste i na Kavkazu, Bliskom istoku, Crnom moru, ali svakako i na Balkanu.

– Turska u stvari malo ulaže u BiH, ali u njoj ima ogroman politički utjecaj. Odnos s cijelom obitelji Izetbegović je snažan, tako da on ima utjecaj u vrhu bošnjačke vlasti, no pitanje je li to cilj ovog trenutnog dolaska, rekao je.

Smatra da će izborni zakon u BiH biti jedna od tema razgovora. Što se tiče toga, Erdogan nije ni za ni protiv, on želi sačuvati status quo, kazao je.

BiH neizbježna tema Erdoganova posjeta Hrvatskoj

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari