Connect with us

Reagiranja

Vidović Krišto: Tko daje pravo javnoj televiziji da ovakvu aferu prešućuje i zataškava?!

Objavljeno

-

“MEDIJI PROTUZAKONITO SLUŽE KORUMPIRANOJ VLASTI”

Dame i gospodo,

Raspravljati o izmjenama zakona ili donositi nove zakone u Hrvatskome saboru izrazito je frustrirajuće. Jer zakoni koje mi donosimo, sustavno se ne provode. Zakone bi trebala primjenjivati državna administracija, a ona ih pod utjecajem netransparentnih centara moći i korumpiranih struktura – selektivno provodi, zlonamjerno tumači ili uopće ne primjenjuje.

Upravo je medijsko zakonodavstvo najbolji primjer sustavne zlouporabe i neprimjenjivanja zakona kako bi se pogodovalo korumpiranim i netransparentnim strukturama.

Jer, postojeći zakon o elektroničkim medijima, kao i prijedlog zakona o kojemu raspravljamo, nedvosmisleno definira da je cenzura zabranjena te isto tako garantira hrvatskim građanima pravo na objektivnu informaciju. Sve to je zakonski dužno provoditi Vijeće za elektroničke medije.

Ali to vijeće za elektroničke medije ne provodi zakone, već protupravno služi vladajućim strukturama i moćnim skupinama. Ono ne izvršava obveze koje mu je zakon postavio. To vidimo na slučaju koncesije za Radio 101. Osobno sam tražila da mi Vijeće dostavi fonogramski zapisnik sa sjednice na kojoj se odlučivalo o dodjeli koncesije za stojedinicu.

Vijeće mi je poslalo nemušto napisan odgovor s raznim linkovima, ali mi fonogram nije poslalo. I to oslikava medijsku scenu u Hrvatskoj: skrivati, manipulirati, lagati i igrati na kratko pamćenje prosječnog čovjeka.

I ponovno dolazimo do prava koje imaju drugi europski narodi te do uskraćivanja tog prava hrvatskim građanima. Ako je javno objavljeno da je ministar financija uhvaćen u prijestupu kako se voza luksuznom jahtom s poduzetnikom koji ima vrlo osebujan način poslovanja, onda je javna televizija dužna rasvijetliti taj slučaj te hrvatskim građanima podastrijeti sve relevantne informacije.

U Njemačkoj, Poljskoj, Sloveniji ili Češkoj ovakva vijest bi izazvala pravu državnu krizu, a javna televizija imala bi izvanredne emisije u kojima bi se rasvijetlile sve činjenice.

Jer, kad ministar financija tvrdi da poduzetnik, koji je – kolokvijalno govoreći – klasični socijalistički menadžer, nema posla s državom, ali molim vas lijepo, koji ima razgranate tvrtke u državama kao što su Republika Liberija i Gibraltar, koje su čuvene porezne oaze, onda je jasno da ministar otvoreno laže hrvatskoj javnosti. Jer ministarstvo financija je upravo nadležno za pitanja sprječavanja pranja novca, carinu i naposljetku poreznu upravu.

Ali tu imamo još jedan dodatni problem – sprječavanje pranja novca Država Hrvatska radi u suradnji s drugim državama EU, jer smo zajedničko tržište. Stoga ovo ponašanje ministra financija nanosi dodatnu štetu hrvatskoj državi i njenoj reputaciji, ali i našem državnom proračunu.

Postavljam pitanje iz Hrvatskog sabora – tko daje pravo javnoj televiziji da ovakvu aferu prešućuje i zataškava?!

Nadalje, aktualni slučaj s emitiranjem emisije Labirint, koja je problematizirala nepotizam i kršenje zakona u Kutini, još je jedan dokaz protuzakonitog djelovanja Hrvatske televizije, ali i protuzakonitog toleriranja od strane Vijeća za elektroničke medije. Vijeće je bilo dužno reagirati na skandaloznu činjenicu da se emisija prikaže u 4 sata ujutro umjesto u uobičajenom večernjem terminu. Ovo je dokaz sramotnog i uvredljivog odnosa naspram hrvatskih građana.

Hrvatski građani plaćaju i HRT i Vijeće – i jedni i drugi s našim novcima vuku građane za nos i ponižavaju nas.

Ne treba čuditi da je rezultat te politike: nepravda, korupcija, i raseljavanje Hrvatske.

Dame i gospodo,

Raditi protiv vlastitih građana, kao što to rade vladajuće strukture u području medija, bit će kažnjeno jer je uvijek kroz povijest i bilo kažnjeno. I vjerujte da ćemo se mi Hrvati znati izboriti za prava koja imaju i drugi europski narodi, a to je pravo na civiliziranu državu, na funkcionalnu vladavinu prava i jednakost pred zakonom. I nikakvi Plenkovići, ni Obuljen Koržineci, ni Pupovci, ni Popovci nam to pravo ne će oduzeti.

Istina, pravo i pravda će pobijediti, i znat ćemo stvoriti pravednu, bogatu i sretnu Hrvatsku.

Karolina Vidović Krišto

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=280331350575417&id=100057956624572

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas