Connect with us

Kronika

Vidović Krišto Zlatu Đurđević ispitivala o JNA

Objavljeno

on

U Saboru se održava 17. sjednica Odbora za pravosuđe na kojoj će se predstaviti kandidati za predsjednika Vrhovnog suda.

Zastupnica Karolina Vidović Krišto Đurđević je ispitivala o slučaju lex Perković te je kazala kako slučaj ”ubojstva sa sjekirom” ne bi nikad trebao otići u zastaru.

– U RH ne zastarijevaju jedino ratni zločini i ne bi trebala zastarijevati kaznena djela počinjena tijekom privatizacije za vrijeme Domovinskog rata. Sva druga kaznena djela prema slovu zakona zastarijevaju. Ja sam se bavila europskim uhidbenim nalogom, hoće li druge države predati svoje državljane ako je nastupila zastara. Nisam se bavila našim postupkom – rekla je Đurđević.

Vidović Krišto profesoricu Đurđević tražila je da komentira izjavu bivšeg predsjednika Ive Josipovića koji je rekao za Mladena Bajića “da je ranije kukuriknuo, završio bi u loncu”, ali i o bivšem direktoru Holdinga Slobodanu Ljubičiću.

– Govorili ste o bivšem sustavu i ocijenili ga tako kako ste ga ocijenili. Smatrate li da bi trebalo iz sudstva donijeti zakon da se udalje svi suci koji su sudjelovali u skandaloznim presudama i ljude zbog verbalnih delikata na pravdi Boga osuđivati na nekakve visoke kazne? Zanima me vaš stav oko tvrdnje da je 91. jedina legalna vojska bila JNA. Je li JNA bila legalna vojska ili agresorska postrojba nakon proglašenja hrvatske neovisnosti 25. lipnja 91? – upitala je Vidović Krišto.

– Vaša pitanja su političke naravi, ja kao kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda ne mogu ulaziti u političke rasprave. Ja sam ovdje da se procijeni moja neovisnost, stručnost i integritet. Mislite da bi predsjednik Vrhovnog suda mogao utjecati na odluke u konkretnim predmetima. Predsjednik Vrhovnog suda nema nikakve ovlasti da utječe na konkretne sudske predmete – kazala je.

Izjavu Josipovića nije htjela komentirati.

– Godine 95. proveden je reizbor svih sudaca, tada je republičko državno vijeće otklonio suce koji nisu bili stručni ili nisu bili podobni – rekla je te je time i završila svoje izlaganje.

Đurđević: ‘Nisam prekršila ni zakon ni Ustav niti sam sudjelovala u protuzakonitoj proceduri’

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari