Connect with us

Politika

Vidović upozorio na odugovlačenje s odlukom o nabavi zrakoplova

Objavljeno

-

Saborski zastupnika SDP-a Franko Vidović upozorio je u petak na odugovlačanje s odlukom o nabavi borbenih zrakoplova pitajući se također zašto je cijeli postupak obavijen velom tajne, na što je Josip Đakić (HDZ) odgovorio da bi oni koji pozivaju na transparentnost trebali šutjeti s obzirom na remont MIG-ova u Ukrajini.

Vidović je podsjetio da je natječaj za nabavu borbenih zrakoplova zaključen u listopadu 2017., da su na natječaj stigle četiri ponude i da je tada najavljeno da će se odluka donijeti za dva mjeseca te da je i saborski Odbor za obranu načelno dao zeleno svjetlo za nabavu zrakoplova bez ocjene koja je ponuda najbolja.

Ocjenivši da se oteže s odlukom o nabavi zrakoplova, Vidović je upitao zašto se prije nije odlučilo o sredstvima koja smo sposobni izdvojiti za nabavu aviona, a onda išlo na natječaj, zašto su u natječaju objedinjeni novi i polovni zrakoplovi, zašto se tvrdilo da će odluka biti donijeta do kraja prošle godine i zašto nije ostavljena mogućnost produljenja natječaja, te zašto Ministarstvo obrane ne informira javnost o tijeku cijelog postupka i odabira.

“SDP je podržao jačanje i modernizaciju vojske kao i nabavku zrakoplova, ali to ne znači da smo dali zeleno svjetlo za netransparentnost i obavijenost cijele nabave pričama i tajnama”, kazao je Vidović nakon stanke.

Odgovorio mu je Đakić poručivši da bi oni koji danas pozivaju na transparentnost trebali šutjeti ocjenivši da očito brane one koji su sudjelovali u remontu MIG-ova u Ukrajini i koji vjerojatno imaju najveću odgovornost.

“Što reći kada danas čujemo prozivke onih koji bi trebali šutjeti. Hrvatska eskadrila je bitno oslabljena remontom u Ukrajini, dogodili su se propusti u kontroli, ugovornim formama, provodi se istraga i jedan od aktera u istrazi priznao je primanje mita”, kazao je Đakić.

Izrazio je nadu da će istraga što brže otkriti tko je sudjelovao u takvim “nečasnim rabotama, oštetio hrvatski proračun i osiromašio borbenu moć i zaštitu naše domovine”, te istaknuo potrebu što hitnije obnove eskadrile.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas