Connect with us

Kolumne

Vidoviti Branko – priča o ministru koji je predvidio dan i sat navodnog izlaska iz recesije

Objavljeno

on

branko_grcicPočetak svog mandata 2012. godine ministar Branko Grčić entuzijastično je započeo zabijanjem prve lopate očekujući da će Hrvatska postati gradilište, najavljujući velike investicije, izgradnju vrtića, škola i dolazak stranih investitora.

[ad id=”68099″]

Pričao je o novcu koji samo trebamo uzeti te je tada izjavio „Više ne očukujem loše vijesti. Do kraja ove godine vratit ćemo optimizam i povoljniju klimu za investiranje“.

No u studenom 2012. ipak priznaje da se njegove prognoze nisu obistinile i kaže „ove godine dotakli smo dno“.

S novom 2013. godinom, kod Grčića se iznova javlja optimizam. Nastavlja s kontinurano ludo optimističnim objavama o kraju gospodarske krize i izlasku iz recesije.

Grčić vidi spas u Europi

U svibnju 2013. objavljuje kako, nitko druge nego, “britanski investitori žele investirati u hrvatske luke, željeznice i autoceste“, te tvrdi „Krenulo nam je, ali to se još ne vidi“.

„Osjećamo da je preokret blizu“, predvidio je početkom kolovoza 2013. i rekao „BDP će rasti u drugoj polovici 2013., a na razini godine bit će oko ili iznad nule“.

Nakon što je objavljen pad BDPa 0,7% u drugom kvartalu 2013., Branko Grčić 30. kolovoza 2013. kaže da se „Radi se o pokazatelju oporavka“, no istovremeno izjavljuje: „Prognoza rasta od 0,7% bila je nerealna“ te zaključuje „Od utopljenika smo postali ronilac koji diše na disalicu“.

Samo mjesec dana kasnije, ministar udiše neki novi svježi zrak i iznova mu se vraća optimizam. Tvrdi “bit ćemo u plusu, promjene su vidljive, mogli bi postići pozitivnu stopu BDP-a”.

„Mi smo negdje ispod same površine vode i čekamo da izronimo iznad“, tvrdio je tada Grčić.

Davanje autoceste britanskim koncesionarima također je bila velika ministrova nada u 2013. godini.

“Koncesija autocesta dati će Hrvatskoj prostor za disanje”, tvrdio je tada Grčić, dodajući da “Vlada neće odustati od monetizacije autocesta“.

Nakon što je u listopadu 2013. godine objavaljeno da je hrvatsko gospodarstvo prema izvještaju Svjetske banke palo ispod Kosova, Grčić i dalje euforičan, kaže da je to „najbolji rezultat u 5 godina“.

Očekivao investicijski bum i 2014.

Za 2014. godinu Grčić je već u 2012. godini najavljivao „Očekujemo investicijski bum u 2014. godini.“

No tijek događaja ne ide po predviđanjima vidovitog Branka, pa je iznova ustuknuo izjavivši „Može se dogoditi da oprovaka ne bude ni ove godine“. Nedugo zatim, kontinuirano jenjajući optimizam iznova ga je natjerao da ponovno prognozira izjavivši „U prvom kvartalu moguć je pozitivan BDP“.

No realnost ministra Grčića nikako nije mazila te krajem 2014. godine BDP pada 11. put zaredom, Hrvatska uz SDP-ovu Vladu nezaustavljivo tone, no vječni optimist Grčić poručuje da će “biti bolje dogodine” i tumači svima kako je “najvažnije da RH pozitivne trendove iz 2014. održi i 2015.”.

Sretan zbog izvoza banana

Od stanja utopljenika, Branka Grčića početkom 2015. obuzima novi polet i navodi „Rast proizvodnje je iznad očekivanja. To je poticaj za konačni izlazak iz recesije“, „Idemo u pozitivnom smjeru i to nitko više ne može zaustaviti“. Ministar Grčić uvjeren je da je izlazak Hrvatske iz recesije zasluga ove Vlade. Ostali ipak misle da se radi samo o izvozu bananama i ostalog južnog voća iz Hrvatske.

U svibnju 2015., Grčić nastavlja zabavljati sveukupnu javnost svojim izjavama i kaže da u petak izlazimo iz recesije. Kao vječnog optimista izgubljenog u vlastitim netočnim prognozama i nedosljednostima, ministra Grčića veseli BDPu i kaže da mnogi nisu vjerovali da se događa snažna promjena, te euforično potiče Hrvate da počnu trošiti kune koje su do tada stavljali sa strane.

Sva sreća Hrvati nisu nasjeli na prognoze i euforično ispraznili svoje račune. Samo dan kasnije Grčić sam sebe demantira i tvrdi da on nije tako mislio.

Tema PDV-a posebno je draga ministru Grčiću. U svibnju 2015. godine presretni Grčić izjavljuje da je država naplatila više poreza. Samo 5 mjeseci kasnije gospodarski strateg SDP-a i potpredsjednik Vlade na odlasku, pokazuje elementarno nepoznavanje podataka i proračunskih stavki, te ne zna izračunati koliki prihod generira godišnji PDV i koliko u nominalnom broju iznosi 2% ukupnog PDV-a. Njegovo neznanje dovodi nas do zaprepaštenja i razmišljanja kako je takav (ne)stručnjak uopće mogao upravljati gospodarskim resorom i nije nam jasno čemu se on ustvari veselio u svibnju 2015. godine.

Osim davanja loših prognoza o BDP-u, nepoznavanja izračuna PDVa, ministru su zadavali problema i EU fondovi. Zbog neučinkovitosti administracije i Grčićeva softvera 150 milijuna eura kasni mjesecima, natječaji se ne objavljuju. No Grčić se ne da, tvrdi da “novac nije izgubljen, nijedan euro neće biti neiskorišten”.

Kako bilo, od velikog buđenja hrvatskog gospodarstva, pod vodstvom Kukuriku Vlade na odlasku, a čiji je ministar Grčić potpredsjednik, nije se dogodilo ništa.

Promašaji Kukuriku plana

Zahvaljujući lažno optimističnom nadahnuću, dubioznim prognozama i nestručnosti ministra Grčića, kao i cijele Kukuriku Vlade, obećanja iz Plana 21 poput „Dug život, a ne život na dug“ i „U plusu tri plaće, a ne u minusu da ti se plače“, doživjele su fijasko i potpuno su obrnuta stvarnosti.

Javni dug države u mandatu Kukuriku Vlade povećan je za nevjerojatnih 30% do 2015. godine i popeo se na rekordnih 90% BDP-A, u odnosu na 2012. godinu kada je iznosio 63,7% BDP-a, a zadužili su nas za dodatnih 100 milijardi kuna.

O tri plaće u plusu nikako ne može govoriti niti 320.000 građana s ukupno 34 milijardom kuna nepodmirenih dugovanja, na koliko je narastao broj blokiranih u mandatu ove Vlade. (krajem 2011. godine bilo je 211.000 blokiranih i 13 milijardi kuna duga).

Obećanja iz Plana 21 „Izvoziti ideje, a ne pametnu mladost“, nakon četiri godine mučeničkog života pod Kukuriku Vladom, možemo promatrati samo kao jednu od loših prognoza nestručne i nesposobne vlade na odlasku te žalosno konstatirati da je ta ista bezidejna vlada jedino uspješno iselila preko 100 000 Hrvata.

Iako je sredinom 2015. godine Grčić tvrdio da je smanjenje nezaposlenosti efekt gospodarskog oporavka, statistike govore da je ova Vlada postigla najnižu stopu zaposlenosti, te ostvarila snažan pad broja aktivnog stanovništva koji je u rujnu 2015. godine dosegnuo svoj povijesni minimum.

K tome, zbog nedostatnih strukturnih reformi i niske stope gospodarskog rasta u ovoj godini, očekuju se daljnje smanjenje stope zaposlenosti.

I baš kad se počeo hvaliti povećanjem izvoza ispostavi se da je porast izvoza zapravo rezultat povećanja izvoza banana i automobila. Kako je Hrvatska veliki proizvođač banana i automobila u konačnici se ispostavilo da je hrvatski izvoz doista u banani, ali i cijeli koncept gospodarskog oporavka Vlade na odlasku.

Na kraju možemo zaključit da je sve to, kako tvrdi ministar Grčić „Definitivno manipulacija podacima“ i već poznata njegova statistika, a poznato je da statistika može dokazati sve osim istine.

H. Krmpotić / hrsvijet.net

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari