Connect with us

BiH

Vijeće ministara BiH: Migrantski kamp Lipa kod Bihaća postaje trajni

Published

on

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je uspjelo donijeti odluku o pretvaranju privremenog kampa Lipa kod Bihaća u stalno središte za prihvat migranata čime je izbjegnuta opasnost da stotine njih koji su trebali ostati bez smještaja krenu ka Hrvatskoj.

Nakon neuspjelog pokušaja usuglašavanja prošlog tjedna, članovi Vijeća ministara BiH u ponedjeljak su ipak podržali odluku da se u sadašnjem improviziranom šatorskom kampu uspostavi stalni migrantski centar u kojmu će se oni moći boraviti cijele godine.

Kamp bi trebao biti opremljen kontejnerima za smještaj te svom infrastrukturom potrebnom za boravak u timskim uvjetima poput tekuće vode, električne energije i grijanja. Bez ove odluke Lipi je prijetilo zatvaranje jer su međunarodni donatori ocijenili kako tamo ne mogu skrbiti za migrante bez elementarih uvjeta za boravak u zimskim mjesecima.

Šatorski kamp u selu Lipa udaljenom od Bihaća dvadesetak kilometara uspostavljen je u travnju ove godine.

Tamo su premješteni migranti koji su do tada boravili u prihvatnom centru Bira u samom Bihaću nakon što su gradske vlasti odlučile zatvoriti taj kamp.

U Lipi predviđenoj za smještaj oko tisuću osoba redovito je bio znatno veći broj migranata. Odlukom Vijeća ministara sada bi tamo trebali biti stvoreni uvjeti za boravak do 1500 osoba a kamp bi se financirao sredstvima Europske unije.

Vlasti BiH i EU pregovaraju i o upostavi još jednog kampa za migrante i to u okolici Tuzle. U mjestu Ciljuge kod Živinica trebao bi biti uspostavljen kamp kapaciteta tisuću osoba no o tome još nema formalne odluke. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari