Pratite nas

BiH

Vijeće ministara BiH neće biti formirano prije veljače!?

Objavljeno

na

Vijeće ministara BiH
Foto: K. S./Klix.ba

Kako sada stvari stoje, Vijeće ministara BiH neće biti formirano prije veljače, jer je neizvjesno hoće li u ovom mjesecu doći do konstituiranja Povjerenstva za izbor i njegovo imenovanje, koje bi trebalo razmatrati i prijedlog za mandatara, a koji bi trebalo Predsjedništvo BiH uputiti u parlament BiH, pišu Nezavisne novine.

Podsjećamo, već od ranije je poznato da je prijedlog stranaka iz Republike Srpske koje čine većinu da mandatar bude Zoran Tegeltija (SNSD), jer je u ovom mandatu red na Srbina da sastavi Vijeće ministara i bude predsjedatelj.

Takođe, rok od 15 dana koji je Predsjedništvo BiH imalo nakon što je konstituiran Zastupnički dom BiH da uputi ime mandatara davno je istekao. Pored toga, pred kraj stare godine spomenuto povjerenstvo nije dobilo rukovodstvo jer predloženi  Staša Košarac (SNSD) za predsjedatelja i Predrag Kožul (HDZ) i Halid Genjac (SDA) za zamjenike od strane parlamentarne većine nisu dobili dovoljno ruku. Sjednica povjerenstva je prekinuta uz dogovor da bude zakazana nakon novogodišnjih i božićnih blagdana.

Hoće li ona biti održana kako je dogovoreno, još nema potvrde. Marin Vukoja, tajnik Zastupničkog doma BiH, kazao je juče Nezavisnim da bi trebalo sjednicu zakazati tijekom ovog mjeseca, ali da bi se o tome trebali dogovoriti članovi povjerenstva.

“Čim oni postignu okvirni dogovor, sjednica će biti zakazana”, kazao je Vukoja.

Košarac vjeruje da će uskoro biti zakazana konstituirajuća sjednica ovog povjerenstva, te da će se SNSD i DNS odazvati pozivu čim budu obaviješteni.

“Kazali smo već da oni koji pripadaju oporbenom dijelu u RS, ali i iz FBiH, neka predlože druga rješenja za predsjedatelja i dva zamjenika, pa ćemo vidjeti hoćemo li to podržati”, kaže Košarac. Genjac ističe za da ne zna, niti ima bilo kakvu informaciju o tome kada bi mogla biti zakazana sjednica povjerenstva, ali vjeruje da to neće biti do iza božićnih blagdana.  “Sjednica Zastupničkog doma BiH je 17. siječnja, pa vidjet ćemo”, kaže Genjac

. Kožul je ranije potvrdio da je rad ovog tijela opstruiran i blokiran i da ne zna kako će ovo biti riješeno. Dženan Đonlagić (DF), član povjerenstva, kazao je da tijekom ovog mjeseca očekuje da bude ponovno zakazana sjednica kako bi bili izabrani predsjedatelji i dva dopredsjedatelj. Ne vjeruje da će ovaj dom potvrditi mandatara do veljače.  “Teško da će se to dogoditi do proljeća”, kaže Đonlagić.

Njegov kolega iz povjerenstva Saša Magazinović (SDP BiH) kaže da ne zna hoće li i kada biti sjednice na kojoj bi se konstituiralo piovjerenstvo, te da to treba pitati one koji su predloženi u rukovodstvo.

“Sjednica bi morala biti zakazana nakon blagdana”, tvrdi Magazinović.

Dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Trojica muškaraca protjerana iz Slovenije zbog islamskog radikalizma vratila se u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Ilustracija

Trojica muškaraca podrijetlom iz Bosne i Hercegovine koje je Slovenija protjerala sa svog teritorija zbog njihovih veza s radikalnim islamizmom vratila su se u matičnu državu a policija u toj zemlji tek razmatra kakve će mjere prema njima poduzeti, objavio je u nedjelju sarajevski “Dnevni avaz”.

Braća Selvir (37) i Nelvir Duraković (40) te Selim Ljubijankić (39) živjeli su u Sloveniji i tamo radili kao vozači a protjerani su s obrazloženjem kako predstavljaju prijetnju sigurnosti države.

Svu trojicu sumnjiči se da su održavali veze s Bilalom Bosnićem, nekadašnjim vođom radikalnih islamista iz BiH osuđenim na sedam godina zatvora zbog regrutiranja boraca za terorističku organizaciju Islamsku državu (IS) a sumnja se i da su bili u kontaktu i s nekima od njih dok su boravili u Siriji.

Protjerani muškarci su se vratili na područje Bužima u sjeverozapadnoj Bosni gdje su ranije živjeli a glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Unsko-sanske županije Ale Šiljdedić kazao je kako policija još čeka službenu obavjesti iz Slovenije o razlozima izgona kako bi se odlučilo kakve korake poduzeti jer nije riječ o striktno o policijskim ovlastima.

“Ako se ispostavi da su to neke kvalifikacije za određena djelovanja u vezi sa selefijskim pokretom, onda mogu biti predmet interesa službi na razini država”, kazao je Šiljdedić.

Slovenski MUP odluku o izgonu trojice državljana BiH objavio je prošlog tjedna uz obrazloženje kako su prijetnja sigurnosti države no bez navođenja preciznijih informacija.

Mediji u toj zemlji su se pak pozvali na neimenovane izvore iz policije i obavještajne agencije SOVA koji tvrde kako je otkriveno da trojica muškaraca aktivno podupiru vjerski potaknut ekstremizam i terorizam, te da podupiru uporabu nasilja za postizanje političkih, vjerskih i ideoloških ciljeva.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Dodik će upoznati Grabar Kitarović sa zaključcima Predsjedništva BiH

Objavljeno

na

Objavio

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas je donijelo nekoliko zaključaka. Iz njih se iščitava da će BiH od Republike Hrvatske zatražiti da lokaciju predviđenu za zbrinjavanje radioaktivnog otpada Trgovska Gora u Općini Dvor koja je u blizini granice s BiH izmjesti na neku drugu lokaciju, javlja Hrvatski medijski Servis. 

Zaključke Predsjedništva BiH prenosimo u cijelosti:

“1. Bosna i Hercegovina traži od Republike Hrvatske da lokaciju Trgovska gora, Općina Dvor, Republika Hrvatska, koja se nalazi u neposrednoj blizini granice s Bosnom i Hercegovinom, izuzme kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada, te da na području svoje teritorije osigura drugu adekvatnu lokaciju za te namjene, koja nije u blizini granice s Bosnom i Hercegovinom.

2. Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u ime Predsjedništva Bosne i Hercegovine, uputit će pismo predsjednici i premijeru Republike Hrvatske, kojim će ih obavijestiti o navedenom zahtjevu Bosne i Hercegovine.

3. Zadužuje se Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da, putem diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine, informira zemlje članice Europske Unije i međunarodne organizacije koje se bave pitanjima zaštite životne sredine o navedenom pitanju i zahtjevu Bosne i Hercegovine.

4. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine će, u okviru svoje nadležnosti, po ovom pitanju, inzistirati na punoj zaštiti svih prava koja Bosni i Hercegovini pripadaju po pravilima i normama međunarodnog prava”, priopćeno je iz Predsjedništva BiH./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari