Pratite nas

BiH

Vijeće ministara BiH neće biti formirano prije veljače!?

Objavljeno

na

Vijeće ministara BiH
Foto: K. S./Klix.ba

Kako sada stvari stoje, Vijeće ministara BiH neće biti formirano prije veljače, jer je neizvjesno hoće li u ovom mjesecu doći do konstituiranja Povjerenstva za izbor i njegovo imenovanje, koje bi trebalo razmatrati i prijedlog za mandatara, a koji bi trebalo Predsjedništvo BiH uputiti u parlament BiH, pišu Nezavisne novine.

Podsjećamo, već od ranije je poznato da je prijedlog stranaka iz Republike Srpske koje čine većinu da mandatar bude Zoran Tegeltija (SNSD), jer je u ovom mandatu red na Srbina da sastavi Vijeće ministara i bude predsjedatelj.

Takođe, rok od 15 dana koji je Predsjedništvo BiH imalo nakon što je konstituiran Zastupnički dom BiH da uputi ime mandatara davno je istekao. Pored toga, pred kraj stare godine spomenuto povjerenstvo nije dobilo rukovodstvo jer predloženi  Staša Košarac (SNSD) za predsjedatelja i Predrag Kožul (HDZ) i Halid Genjac (SDA) za zamjenike od strane parlamentarne većine nisu dobili dovoljno ruku. Sjednica povjerenstva je prekinuta uz dogovor da bude zakazana nakon novogodišnjih i božićnih blagdana.

Hoće li ona biti održana kako je dogovoreno, još nema potvrde. Marin Vukoja, tajnik Zastupničkog doma BiH, kazao je juče Nezavisnim da bi trebalo sjednicu zakazati tijekom ovog mjeseca, ali da bi se o tome trebali dogovoriti članovi povjerenstva.

“Čim oni postignu okvirni dogovor, sjednica će biti zakazana”, kazao je Vukoja.

Košarac vjeruje da će uskoro biti zakazana konstituirajuća sjednica ovog povjerenstva, te da će se SNSD i DNS odazvati pozivu čim budu obaviješteni.

“Kazali smo već da oni koji pripadaju oporbenom dijelu u RS, ali i iz FBiH, neka predlože druga rješenja za predsjedatelja i dva zamjenika, pa ćemo vidjeti hoćemo li to podržati”, kaže Košarac. Genjac ističe za da ne zna, niti ima bilo kakvu informaciju o tome kada bi mogla biti zakazana sjednica povjerenstva, ali vjeruje da to neće biti do iza božićnih blagdana.  “Sjednica Zastupničkog doma BiH je 17. siječnja, pa vidjet ćemo”, kaže Genjac

. Kožul je ranije potvrdio da je rad ovog tijela opstruiran i blokiran i da ne zna kako će ovo biti riješeno. Dženan Đonlagić (DF), član povjerenstva, kazao je da tijekom ovog mjeseca očekuje da bude ponovno zakazana sjednica kako bi bili izabrani predsjedatelji i dva dopredsjedatelj. Ne vjeruje da će ovaj dom potvrditi mandatara do veljače.  “Teško da će se to dogoditi do proljeća”, kaže Đonlagić.

Njegov kolega iz povjerenstva Saša Magazinović (SDP BiH) kaže da ne zna hoće li i kada biti sjednice na kojoj bi se konstituiralo piovjerenstvo, te da to treba pitati one koji su predloženi u rukovodstvo.

“Sjednica bi morala biti zakazana nakon blagdana”, tvrdi Magazinović.

Dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Migranti zaustavili vlak i pobjegli, od putnika ukrali novac i hranu

Objavljeno

na

Objavio

Skupina ilegalnih migranata prisilno je zaustavila putnički vlak u okolici Doboja nakon što su pokrali nekoliko putnika, a potom su pobjegli u nepoznatom pravcu, izvijestila je u četvrtak dobojska policija.

Incident se dogodio u srijedu, a migranti su, povlačenjem kočnice za slučaj nesreće, vlak koji je prometovao na redovitoj liniji Bihać-Sarajevo zaustavili kod mjesta Stanari.

Posada vlaka izvijestila je policiju, a očevidom je utvrđeno kako je riječ o skupini od pet migranata koji su prije zaustavljanja vlaka od jednog putnika ukrali torbicu s novcem. Od drugih putnika uzeli su pak punjač za mobitel i hranu.

Istraga o ovom slučaju se nastavlja, priopćeno je iz Policijske uprave Doboj. Prema podacima kojima raspolažu policijske agencije u BiH, od početka prošle godine u tu je zemlju ušlo nešto više od 23 tisuće ilegalnih migranata preko granice sa Srbijom i Crnom Gorom. Većina je uspjela nastaviti put ka Zapadu a procjena je kako ih u BiH trenutačno boravi 4 do 5 tisuća.

Najveći broj smješten je u prihvatnim centrima kod Bihaća i Velike Kladuše, a ostatak boravi u okolici Sarajeva, gdje postoje tri prihvatna centra.

(Hina)

 

Migranti opljačkali košarkaše Čapljine

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Potvrđena optužnica protiv Hamdije Abdića Tigra zbog ubojstva generala HVO-a Vlade Šantića

Objavljeno

na

Objavio

Županijski sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Hamdije Abdića Tigra, zbog ubojstva generala HVO-a Vlade Šantića, potvrdio je za Klix.ba Džemal Jodanović iz ureda za odnose s javnošću ovog suda.

Optužnica je podignuta i protiv Dede Karabegovića, Jasmira Topala, Ramiza Bajramovića, Envera Keranovića, Indijana Alibegovića i Ramiza Ružnića zbog osnovane sumnje da su ubili generala Šantića.

Jodanović je rekao da je Županijski sud ovu optužnicu potvrdio jučer. Abdić je nekadašnji komandant 502. viteške brigade Petog korpusa Armije BiH, ali i aktualni zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Po naredbi Tužiteljstva USŽ, Abdića i ostale su zbog ovog predmeta krajem 2017. uhitili pripadnici Federalne uprave policije (FUP). No Županijski sud u Bihaću odbijao je prijedloge Tužiteljstva USŽ za određivanje pritvora uhićenima.

Oni su sada optuženi da su umiješani u ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića koje se dogodilo u noći 8. na 9. ožujka 1995. godine u Bihaću. Od te noći, Šantiću se gubi svaki trag.

 

Već se 23 godine čeka na istinu o ubojstvu Vlade Šantića

 

 

 

Jagoda Šantić: Ništa ne vjerujem institucijama, ne očekujem da će doći do istine

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari