Connect with us

BiH

Vijeće ministara ukida državne agencije

Objavljeno

on

Ako je još aktualno Vijeće ministara izbjegavalo smanjiti ogroman i neučinkovit državni aparat, novom na čelu s Denisom Zvizdićem to će biti jedan od prvih konkretnih zadataka.SDS, PDP i NDP okupljeni u koaliciji Zajedno za promjene već su pripremili zahtjev Vijeću ministara da skreše broj državnih agencija, uprava, direkcija i ureda, a one koje prežive napravi funkcionalnim i učinkovitim.

Stranački interesi
– Mislim da koncepcija po kojoj se jačina i snaga Bosne i Hercegovine mjeri brojem državnih agencija nije ispravna, ali razumijem i one koji su time eventualno opterećeni – kaže Mladen Ivanić, predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjednik PDP-a.

Prema nekim izvorima, oko 40 državnih agencija i kako se već sve zovu, godišnje potroše oko 60 milijuna maraka iz proračuna BiH.

Samo na plaće zaposlenih agencije potroše više od 35 milijuna maraka. Svaka ima ravnatelja, zamjenike i pomoćnike ravnatelja, stručne suradnike, tajnice, službena vozila… Kada bi se izvršila detaljna analiza gdje su, odnosno u kojim i čijim poslovnim prostorima smještene, zasigurno bi se došlo do šokantnih podataka, prije svega o tome tko im i za koliko novca iznajmljuje prostore.

Po svim relevantnim analizama, mnoge od njih su potpuno nepotrebne državi i dojam je da su osnovane samo zbog “uhljebljenja” ljudi bliskih vrhovima političkih stranaka. U prosjeku, one imaju po tridesetak zaposlenika te godišnje proračune od oko milijun maraka.

Već je u legendu ušla Komisija za koncesije BiH koja nije izdala nijednu koncesiju, ali se nitko zbog toga ni po glavi nije počešao. Prosječna plaća u ovoj državnoj Komisiji kreće se oko 3500 maraka.

Slobodno bi se kao pitanje za milijun dolara moglo postaviti ono – što radi i čime se bavi Ured za usklađenje i koordinaciju sustava plaćanja u poljoprivredi, prehrani i ruralnom razvoju BiH? Osnovan je prije šest godina i ima godišnji proračun od pola milijuna maraka, a najveći dio se potroši na plaće i naknade zaposlenika.

Nikome ne odgovaraju
Agencija za promociju inozemnih investicija BiH izgleda da je zanimljiva samo političkim strankama i moćnicima kao odlično utočište njihovim ljudima. Ima 30 zaposlenih i godišnji proračun težak 1,4 milijuna maraka. Od te sume na plaće se potroši 860.000 maraka. To što su inozemne investicije u BiH potpuno istanjile, nikoga ne brine, nema nikakvih posljedica po Agenciju niti tko pita što ona uopće u ovakvoj situaciji radi!?

Primjera je još mnogo, pitanja još više poput onog što zapravo radi Agencija za radijaciju i nuklearnu sigurnost BiH ili Centralna harmonizacijska jedinica BiH ili Agencija za poštanski promet BiH…

Na kraju, da su mnoge državne agencije, direkcije, komisije, uredi ili uprave na svoju i ruku svojih stranačkih zaštitnika, pokazuje i to da rijetko koja Parlamentu BiH podnosi izvješće o svom radu i nitko za to ne odgovara. Parlament BiH o onome što rade, kako posluju i koliko milijuna maraka pojedu, uglavnom doznaje iz izvješća Ureda za reviziju institucija BiH!

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari