Connect with us

Naši u svijetu

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju ‘protiv Islamske države’

Published

on

Vijeće sigurnosti UN-a sinoć je usvojilo je rezoluciju kojom se želi zaustaviti napredovanje džihadista u Iraku a SAD je izveo nekoliko udara na položaje Islamske države, osumnjičene za nove smrtonosne napade na jezidsku manjinu na sjeveru zemlje.

un-vijece-100Rezolucija Vijeća sigurnosti, usvojena jednoglasno neposredno nakon što je dosadašnji premijer Nuri al-Maliki pristao predati vlast, zahtijeva hitno razoružanje i raspuštanje Islamske države kao i Fronte al-Nosra u Siriji te drugih formacija povezanih s Al Kaidom.

Radi se o najkonkretnijoj i najopsežnijoj mjeri koju je dosad poduzelo Vijeće spram napredovanja Islamske države. Tekst je svrstan pod poglavlje VII Povelje UN-a, što omogućuje pribjegavanje sankcijama, čak sili, kako bi je se primijenilo ali zasad ne dopušta vojnu akciju.

Rezolucija je na ‘crnu listu’ stavila šest vođa Islamske države među kojima je i emir Abu Muhamed al Adnani, glasnogovornik IS-a kojeg se opisuje kao jednog od najutjecajnijih dužnosnika bliskog vođi islamske države Abu Bakru al Bagdadiju, a prijeti sankcijama svima koji financiraju, regrutiraju ili šalju oružje za džihadiste.

Vijeće sigurnosti “na najsnažniji način osuđuje teroristička djela IS-a i njegovu nasilnu ekstremističku ideologiju i trajuće sustavno i rašireno kršenje ljudskih prava i povredu međunarodnog humanitarnog prava”, navodi se u rezoluciji.

Neimenovani američki vojni dužnosnici kazali su u petak u Washingtonu kako bi se mogla ubrzati američka financijska i vojna pomoć Iraku nakon Al-Malikijeve odluke o prepuštanju vlasti no prvo žele dokaze da nova vlast napušta dosadašnju politiku koja je po SAD-u i dovela do jačanja Islamske države.

Usporedo su se ministri vanjskih poslova EU, okupljeni hitno u petak u Buxellesu složili o isporuci oružja kurdskim snagama koje se bore protiv Islamske države na sjeveru Iraka.

Na terenu SAD je najavio da je bespilotna letjelica uništila dva vozila Islamske države južno od grada Sindžara. Do udara dolazi nakon informacija proisteklih od kurdskih snaga o džihadističkom napadu velikog opsega u selu Kawju, južno od grada Sindžara, objasnio je Washington.

Kurdski i jezidski dužnosnici, koje citira nekoliko zapadnih medija, izvijestili su o pokolju koji je u petak izvela Islamska država u selu Kocho, 40-tak kilometara od Sindžara.

Džihadisti su ubili ili oteli nekoliko desetaka jezida nakon što su ih silili da se preobrate na islam, po informacijama koje nisu potvrđene iz nezavisnih izvora u noći s petka na subotu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari