Vijeće za obranu: MiG je pao zbog kvara, nije bilo pogrešaka u lancu zapovijedanja

  34

  Hrvatska će zadržati borbeno zrakoplovstvo i sadašnju razinu izdvajanja za obranu, produljit će se životni vijek protubrodskog raketnog sustava RBS 15, a na javnu raspravu ide dugoročni program razvoja Oružanih snaga RH, zaključeno je na današnjoj sjednici Vijeća za obranu kojem su predstavljeni rezultati preliminarne istrage pada MiG-a 21 kod Donje Lomnice, koji pokazuju da je zatajio hidraulični sustav.

  migovi_avion_zrako_509987S1U izjavi novinarima nakon sjednice Uredu predsjednika Republike, zaključke su predstavili predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović.

  Josipović je istaknuo da je razmatran dugoročni program razvoja svih grana Oružanih snaga RH do 2024. godine, te organizacija Ministarstva obrane (MORH) u predstojećem razdoblju. Program razvoja OS RH bit će otvoren javnosti i cijeli dostupan na internetskim stranicama MORH-a.

  Milanović je izvjestio da će se zadržati dosadašnja proračunska razina izdvajanja za obranu ustvrdivši kako je to i dalje, bez obzira na smanjenje sredstava, “zlatna sredina među članicama NATO-a”.

  “Mi smo na 1,2 posto BDP-a, a optimalno, idealno bi bilo 2 posto, no to ima malo država”, rekao je premijer.

  Dodao je kako državni vrh puno bliže stajalištu da bi Hrvatska, pored helikoptera, trebala zadržati sposobnost borbenih zrakoplova, makar i na simboličkoj, ali vidljivoj razini. “Da se tako nešto ne izgubi, jer kad se jednom izgubi – teško se vraća”, objasnio je Milanović.

  Dodao je da pritom ne treba biti preambiciozan. “Ne treba stremiti prema najmodernijim, najskupljim novim sustavima, ali nekim sustavima zapadnog podrijetla, pa čak i korištenima – to da”, rekao je Milanović.

  Očito sadašnji avioni idu svom kraju, jedan je pao i nadamo se da se to više neće događati, dodao je Milanović podsjetivši da je nedavno i Amerikancima pao F-15. “To se događa, to je rizik opasnog posla, ali što je sredstvo novije, šanse su manje”, ustvrdio je.

  Na sjednici Vijeća odlučeno je da se produlji životni vijek raketnog sustava RBS 15, odnosno protubrodskih raketa koje su, naglasio je predsjednik Republike, jamstvo sigurnosti hrvatske obale, a koji je prije 6 godina proglašen neperspektivnim.

  “Okolnosti su se promijenile i odluka je drukčija”, kazao je Josipović a Milanović dodao da protubrodske rakete moraju biti u funkciji.

  “Ako pomorska država, najveća na istočnoj obali Jadrana, s preko 100 kilometara obale, nema sustav obrane, onda se postavlja pitanje kakva bi to obalna država bila”, objasnio je premijer.

  Prije šest godina taj je sustav proglašen neperspektivnim jer se mislilo da će se nabaviti novi, a radi se o trošku od 200 milijuna eura, naveo je Milanović.

  Josipović je kazao da su vrlo kratko razmotrena dva preliminarna izvješća koja se odnose na pad MIG-a 21 kod Donje Lomnice.

  Izvješće koje se tiče funkcioniranja zapovjednog lanca u okolnostima pada MIG-a na sjednici Vijeća predstavio je načelnik Glavnog stožera, general zbora Drago Lovrić.

  “Povjerenstvo je zaključilo da nije bilo pogrešaka i povreda procedura u donošenju vojnih odluka i lancu zapovijedanja u upravljanju MiG-om”, kazao je Josipović.

  Drugo izvješće, koje je Vijeću predstavio ministar obrane Ante Kotromanović, pokazalo je da je MiG 21 pao zbog zatajenja na hidrauličkom sustavu.

  “Zakazao je hidraulički sustav, to je izazvalo lančanu reakciju na nekim drugim tehničkim elementima zrakoplova i došlo je do pada”, rekao je Josipović te najavio da će biti provedena dodatna vještačenja i analize kako bi se utvrdilo zbog čega je zakazao hidraulički sustav.

  Na sjednici je razgovarano i o NATO summitu u Wallesu (4. i 5. rujna), a Josipović je ocijenio kako se taj summit događa u okružuju krize ne samo u Ukrajini “nego i drugim punktovima u svijetu”.

  facebook komentari

  • EMINƎM

   zakazala je glava u zoookog

  • Da, šalabahter Josipović

  • Stinatvrda Cro

   Što sve Zorangutan nabrblja – neviđeno. Groza od premijera. I gle čuda nad čudima – MIG JE PAO ZBOG KVARA – nikada to ne bi pomislio!!! Čak sam bio sklon tome “vjerovati” kako je mig pao radi sudara s rojom komaraca. No nikada ne bi pomislio da je mig pao baš radi kvara! I još najglavnije od svega – nije bilo nikakvih propusta, od nikoga i ni u kojem obliku. Štetna kolaterala u svemu im je samo to što MIG nije pao iznad Čavoglava.

   ZA Hrvatsku BEZ komunista!

  • Stinatvrda Cro

   Bem ti miša kako bi to bilo veselo da je sjednicu prenosila javna dalekovidnica ili kako je popularno zovemo “radmanovidnica”!

   ZA Hrvatsku BEZ komunista!

  • Zna radman što valja, pa to ne stavlja..

  • Stinatvrda Cro

   Hehehehe, baš tako!

   ZA Hrvatsku BEZ komunista!

  • Gdje bi on Hajduka prenosio ili recimo ovakvu poslasticu.. Ali zato ide repriza i maraton filmova yu kinematografije

  • HRSmoock

   Ma šuti, dobro je. Pilot je preživjeo, MiG nikome nije pao na glavu ( Bogu hvala). Ima i ona druga vrsta “kvara”. Ono kad ti 23mm ili komad rakete ili frašete pokidaju turbinu, pa motor krene da “kida zube”…Vidiš kako je Zokislav svestran lik, sve zna o PZO, a Bogami i drugim sustavima. Čovjek je skoro kao Horejšo, možda nije riđ…Ali je crven :))

  • HRSmoock

   S posebnim osvrtom na partizanske. Ima ona pjesmica…Partizan sam,…to ne može biti svak, ukrasti svu lovu…Pardon, pomješao mi se tekst…Umrijeti za slobodu, može samo…Skoro svak…Eto, zaboravih tekst. Zato i puštaju partizanske, da se podsjetimo :))

  • cleuna

   Istina je da padaju i novi zrakoplovi .
   Ali kada padne potpuno novi zrakoplov onda se može,ako u pitanju nije ljudski faktor,ravnodušno poput Milanovića i Josipovića ustvrditi da je u pitanju tehnički kvar.
   U ovom slučaju je pao zrakoplov koji je već bio otpisan (čak nije bio niti na spisku za remont) i kao takav nije smio letjeti.
   Nitko ne postavlja odgovornost za onoga tko je to odobrio i da nije pao sada,pitanje je samo koliko bi vremena to bilo odgođeno jer bi sigurno dozvolili da i dalje leti.
   Sreća je u tome što je pilot preživio i što nije bilo žrtava na zemlji.

  • Ponavljanje je majka znanja.. šteta što ne ‘idem u školu’ tj ne gledam tv

  • Za pad je kriv KVAR na zrakoplovu .. A mi mislili da je nešto totalno drugo! Uh koje olakšanje! Saznašmo istinu, Hvala Ivo vrhovni zapovjedniče, bili bismo u neznaju!.

   Još nam samo kaži, zbog čega je došlo do kvara?

  • Očito je štrebao posljednjih mjesec dana, koliko im je trebalo da utvrde da je za pad zrakoplova kriv ‘Kvar’

  • a ima onih kojima je žao što nema žrtava!

  • cleuna

   Nažalost.

  • cleuna

   Znali su oni to odmah.
   Samo sačekali su mjesec dana s izviješćem da ljudi pomisle da su oni uistinu proveli neku istragu.
   Čim su dozvolili da poleti u ovakom stanju,moguće je bilo i predvidjeti razloge eventualnog pada.
   Na žalost,desilo se ono,za što su oni mislili da se neće desiti, po onoj “može on još koji put”.

  • HRSmoock

   Znaš kako se nekada govorilo…”Od čega je umro? Pa od smrti, naravno,” Što ti je napredak nauke…I onaj CSI.

  • HRSmoock

   Pa ovdje u Srbiji su letjeli na “Orlovima” za koje su znali da hidraulika stajnog trapa svaki čas može da otkaže. Dva su pala zbog toga i tek onda su ih prizemljili. Šta njih zanima život pilota ili mogućnost da mašina padne na naseljeno mjesto. Totalni rastur.

  • wolf

   Znamo da niko nije kriv,nemojte se pravdati,moremo pomislit da je neko.

  • HRSmoock

   Krivo je more…

  • Sjetih se crne guje tj Black Adder, (Rowana Atkinskona) kaže: pojavila se kaže gadna bolest: Black death!

  • Danas čitam predizborni spin na večernjaku: “Stare ruske Migove naši će vojni piloti zamijeniti zapadnim lovcima!
   A hoće li hrvatski piloti uskočiti u nešto mlađe američke F-16 ili još
   novije švedske Gripene ili neki treći tip borbenog zrakoplova, bit će
   poznato do 2016. No Vlada je političku odluka o zadržavanju (i obnovi)
   ratnog zrakoplovstva napokon donijela.” ,

   moš mislit

  • Kriva je Rđa!

  • HRSmoock

   Gledao sam “B. Goes Forth” nedavno. Umireš od smijeha, a radi se o jezivim stvarima. Ta apsurdnost je najbolje oslikana u poslijednjoj (šestoj) epizodi te sezone, na samom kraju. “Pogriješio sam što sam pokušao da se izvučem glumeći ludilo. Ko bi primjetio još jednog luđaka u ovome ludilu?”

  • HRSmoock

   Pa to i kažem. Zrak u Zadru je pun soli…

  • .. a možda je kakav galeb gnijezdo svio u stajnom trapu… nije Zadar za ‘avione’

  • :)) sjećam se.. da, to je zadnja epizoda serijala

  • HRSmoock

   Pulu zatvorili, Zadar ne održavaju, a nisu to baš toliki novci. Ne mogu da vjerujem da se komercijalizacija, tj. civilno korišćenje aerodroma ne isplati. Negdje sa strane zadržiš Z.B. i svi zadovoljni…

  • Pretpostavke su da se namjerno radi na zapostavljanju i slabljenju kompletne vojske pa tako i zrakoplovstva!

  • HRSmoock

   A vidiš ja mislim da je to odraz parvog rastura jer sve je urušeno. Ne postoji oblast koja nije devastirana, zapuštena i prepuštena slučaju, tj. štapu i kanapu. Potpuni kolaps država i to jadno stanje koje traje i traje i ima korozivni učinak na moral, volju i želju za napretkom. To je trend koji se mora preokrenuti. Jbš. pesimizam. Ali ko će to da uradi? Ovi drugovi, predsjednici razrednih zajednica i ugledni omladinci?

  • Ovi ne će! Pogotovo ih ne zanima da se sve to naziva hrvatskim! Tko će obnoviti sve… jedino mlade Hrvatske snage, obrazovane, tradicionalnog svjetonazora…

  • HRSmoock

   Problem sa samoproklamovanim kosmopolitama je upravo to što oni nacije smatraju zaostalim konceptom. Oni sanjaju svijet podeljen na entitete druge vrste, pedere, ljubitelje ove ili one muzike, jednom rečju konzumente. Ako im vjera toliko smeta, zašto onda podržavaju opskurne religijske organizacije, da ne kažem sekte? Možeš biti gay i to je “oukej”, dok ne poželiš da izraziš pribadnost naciji ili nekoj od pravih i priznatih konfesija. E, onda nije “oukej”. Zato svi treba da visimo na “fejsu”, da pratimo šta zvijezde reklamiraju i da naravno svu zaradu trošimo na produkte i životni stil koji nam nameću. E, onda ćemo biti cool.

  • oni sanjaju svijet u kojem bi oni zamijenili ‘Boga’ ili bi se igrali Rimskih imperatora.. a za to su im potrebni slijepi poslušnici, kako si rekao ‘konzumenti’.. Da bi to postigli moraju ljude odvojiti od pravih vrijednosti, moraju izdvojiti iz stada jednog po jednog.. A tu im je smetnja sve što ljude povezuje, crkva, nacija, obitelj.. To po njima treba razoriti kako bi onda tako stvorenim ljudima bez identiteta lakše manipulirali i ponudili im novu ‘njihovu’ vjeru, obitelj..

  • HRSmoock

   Komunisti su bili na pragu uspjeha. Staljin i njegovi sateliti, a pogotovo Tito i Enver Hodža. I danas trpimo poslijedice njihovog “stvaranja srečnijeg društva”. Na zapadu je to raslojavanje i razbijanje porodice i društvaišlo sporije, ali je bilo jednako unčinkovito. Feudalizam se vraća na velika vrata. Samo bi gospoda feudalci trebali da se sjete nekih događaja od prije dvesto i kusur godina…Neka čekiraju kako je kad ti je glava na panju.