Pratite nas

BiH

Vijeće za tisak i BH novinari osuđuju javni linč i govor mržnje prema mladima iz Mostara

Objavljeno

na

Upravni odbor Udruge BH novinari najoštrije osuđuje javni linč, ksenofobiju i govor mržnje prema mladima iz Mostara koji se šire društvenim mrežama, forumima i online medijima u cijeloj BiH i regiji, u okviru reagiranja na TV emisiju “Perspektive“.

Riječ je o autorskom serijalu Radija Slobodna Europa koji se emitira na javnim servisima u regiji, na 28 lokalnih televizija i brojnim portalima kao regionalni projekt financiran od američke organizacije NED i realiziran u suradnji s produkcijskom kućom “Mebius film” iz Sarajeva.

“Sa zaprepaštenjem pratimo neselektivno objavljivanje samo dijelova emisija na pojedinim portalima i društvenim mrežama koji postaju “materijal” za produženo javno, facebook i medijsko nasilje nad maloljetnicima – srednjoškolcima i srednjoškolkama iz Mostara, odraslim i obrazovanim poslije rata, čiji su stavovi i mišljenja formirani pod snažnim utjecajem nacionalističkih i segregacijskih politka privatnog, obrazovnog i političkog miljea tog grada i cijele države BiH’, ističe se u priopćenju Udruge BH novinari.

Budući da je riječ o maloljetnim osobama, dodaje se u priopćenju, njihova medijska zloupotreba, huškanje i izlaganje javnom linču predstavljaju ozbiljna kršenja UNICEF-ove Konvencije o pravima djeteta, kaznenog zakonodavstva BiH, kao i profesionalnih standarda novinarske etike.

UO BH novinara poziva urednike društvenih i klasičnih medija da prestanu s kršenjem prava maloljetnika i hitno s portala uklone sadržaje kojima se širi mržnja, netrpeljivost ili poziva na nasilje prema stanovnicima Mostara sa obje strane Neretve.

Također se poziva uredništvo Radija Slobodna Europa iz Praga, kao i produkcijska kuća “Mebius film” iz Sarajeva da s mnogo više profesionalne odgovornosti i obzirnosti priđu realiziranju emisija o osjetljivim društvenim temama, ponude sveobuhvatan pogled na uzroke i posljedice življenja mladih u okruženju nacionalizma, manipulativnih politika i širenja predrasuda prema drugom i drugačijem.

“Objektivan govor o našoj stvarnosti i problemima mladih, čak i na brutalan način, svakako je poželjan u bh. društvu, ali nijedan medij ne bi trebao doprinositi produbljivanju netrpeljivosti, stvarati nove žrtve ili širiti govor mržnje i streotipe”, zaključuje se u priopćenju.

Ljiljana Zurovac, izvršna direktorica Vijeća za tisak i on-line medije, na svojem Facebook profilu komentirala je kako ju užasavaju komentari na izjave mladih ljudi, posebno jednoga od njih.

“Ako su ti mladi ljudi s tzv. zapadne strane Mostara i imali šanse da promijene svoje mišljenje i zakorače jednoga dana na Stari most i pređu ga – nakon ovih komentara i obasipanja najpogrdnijim imenima, zasigurno to neće nikada ni pokušati, jer su svi ti komentari potvrde da su njihovo mišljenje i stavovi ispravni”, napisala je Zurovac i dodala kako su ‘Perspektive’ vrlo jednostrano i neobjektivno prikazale mlade s druge strane Neretve u Mostaru i “napravili su ogromnu grešku koja se nije smjela dogoditi!”.

PRILOG: Prva epizoda
[mom_video type=”youtube” id=”G6tI2p_xVRU” width=”750″ height=”400″]
[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Vijeće ministara jednoglasno usvojilo proračun. On iznosi 950 milijuna KM

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo dokument Okvirnog proračuna Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.-2020. godine.

”Poslije toga smo jednoglasno usvojili ažurirani Program javnih investicija BiH za razdoblje 2018.-2020. godina”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press-konferenciji nakon sjednice.

Po njegovim riječima, i jedan i drugi dokument su bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za usvajanje ”današnjeg najvažnijeg dokumenta“ koji je Vijeće ministara BiH usvojilo jednoglasno, a to je proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

”Proračun je usvojen jednoglasno. On iznosi 950 milijuna KM”, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari