Connect with us

BiH

Vijeće za tisak i BH novinari osuđuju javni linč i govor mržnje prema mladima iz Mostara

Objavljeno

-

Upravni odbor Udruge BH novinari najoštrije osuđuje javni linč, ksenofobiju i govor mržnje prema mladima iz Mostara koji se šire društvenim mrežama, forumima i online medijima u cijeloj BiH i regiji, u okviru reagiranja na TV emisiju “Perspektive“.

Riječ je o autorskom serijalu Radija Slobodna Europa koji se emitira na javnim servisima u regiji, na 28 lokalnih televizija i brojnim portalima kao regionalni projekt financiran od američke organizacije NED i realiziran u suradnji s produkcijskom kućom “Mebius film” iz Sarajeva.

“Sa zaprepaštenjem pratimo neselektivno objavljivanje samo dijelova emisija na pojedinim portalima i društvenim mrežama koji postaju “materijal” za produženo javno, facebook i medijsko nasilje nad maloljetnicima – srednjoškolcima i srednjoškolkama iz Mostara, odraslim i obrazovanim poslije rata, čiji su stavovi i mišljenja formirani pod snažnim utjecajem nacionalističkih i segregacijskih politka privatnog, obrazovnog i političkog miljea tog grada i cijele države BiH’, ističe se u priopćenju Udruge BH novinari.

Budući da je riječ o maloljetnim osobama, dodaje se u priopćenju, njihova medijska zloupotreba, huškanje i izlaganje javnom linču predstavljaju ozbiljna kršenja UNICEF-ove Konvencije o pravima djeteta, kaznenog zakonodavstva BiH, kao i profesionalnih standarda novinarske etike.

UO BH novinara poziva urednike društvenih i klasičnih medija da prestanu s kršenjem prava maloljetnika i hitno s portala uklone sadržaje kojima se širi mržnja, netrpeljivost ili poziva na nasilje prema stanovnicima Mostara sa obje strane Neretve.

Također se poziva uredništvo Radija Slobodna Europa iz Praga, kao i produkcijska kuća “Mebius film” iz Sarajeva da s mnogo više profesionalne odgovornosti i obzirnosti priđu realiziranju emisija o osjetljivim društvenim temama, ponude sveobuhvatan pogled na uzroke i posljedice življenja mladih u okruženju nacionalizma, manipulativnih politika i širenja predrasuda prema drugom i drugačijem.

“Objektivan govor o našoj stvarnosti i problemima mladih, čak i na brutalan način, svakako je poželjan u bh. društvu, ali nijedan medij ne bi trebao doprinositi produbljivanju netrpeljivosti, stvarati nove žrtve ili širiti govor mržnje i streotipe”, zaključuje se u priopćenju.

Ljiljana Zurovac, izvršna direktorica Vijeća za tisak i on-line medije, na svojem Facebook profilu komentirala je kako ju užasavaju komentari na izjave mladih ljudi, posebno jednoga od njih.

“Ako su ti mladi ljudi s tzv. zapadne strane Mostara i imali šanse da promijene svoje mišljenje i zakorače jednoga dana na Stari most i pređu ga – nakon ovih komentara i obasipanja najpogrdnijim imenima, zasigurno to neće nikada ni pokušati, jer su svi ti komentari potvrde da su njihovo mišljenje i stavovi ispravni”, napisala je Zurovac i dodala kako su ‘Perspektive’ vrlo jednostrano i neobjektivno prikazale mlade s druge strane Neretve u Mostaru i “napravili su ogromnu grešku koja se nije smjela dogoditi!”.

PRILOG: Prva epizoda
[mom_video type=”youtube” id=”G6tI2p_xVRU” width=”750″ height=”400″]
[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari