Pratite nas

Reagiranja

Vijest o izbacivanju četnika jako odjeknula u Australiji

Objavljeno

na

Vijest o konačnoj zabrani četničkog sudjelovanja u mimohodu australskih veterana i njihovih ratnih saveznika iz WW2, proširila se po Australiji kao požar na vjetru, nakon što je najprominentniji australski dnevnik “The Australian” u današnjem vikend izdanju, na drugoj stranici objavio da je Projekt Velebit sa supotpisnicima “Domovinom” iz Sydneya i Odborom Hrvata u Victoriji, priskrbio izbacivanje četničkih prestavnika iz mimohoda u kojemu svake godine, uz Australce sudjeluju američki, francuski, britanski, kanadski i drugi veterani ratnih savezničkih država, među kojima su u Melbourneu, unatoč protesta koje su dolazili svake godine, sudjelovali i srpski četnici.

The Weekend Australian 27/04/2019, stranica 2.

“The Australian” je dnevnik koji mi za vrijeme rata u Hrvatskoj pomogao spasiti glavu. Nakon što su mi na policiji u Petrinjskoj uništeni svi dokumenti a ja dobio upozorenje da me slijedi Barešićeva sudbina jer su me “naši” (danas u njemačkom zatvoru) odlučili likvidirati, u ratom okruženom Zagrebu obratio sam se na tim ratnih izvjestitelja australskog dnevnika “The Australian”, među kojima sam poznavao jednog novinara. Bili su smješteni u hotelu “Panorama” i od njih sam dobio propusnicu s kojom sam se u kritičnom momentu mogao kretati i spasiti glavu.

Danas, kada me je, u sastavu izvještaja o sudjelovanju Projekta Velebit u procesu zabrane četničkog marša sa drugim veteranima savezničkih vojski, odnosno njihovim potomcima, “The Australian” imenovao, prijetnje su počele stizati preko svega što mi u kući zvoni. Izgleda da su moje veze s tim australskim dnevnikom uvjek povezane uz prijetnje smrću.

Ipak, samo je jedno važno, a to je da je konačno razotkrivena laž o tome kako su oni koji su se prvi oglasili i pred Hitlerom pohvalili da su “Juden Frei”, zapravo zapadni saveznici.

Unatoč toga što je UK na kraju okrenulo leđa četnicima i počelo pomagati Tita, Karađorđevićeve rodbinske veze s britanskom krunom i britanski prosrpski sentimenti pospješili su da su kroz sve godine nakon rata baš četnici bili ti koji su u sastavu Britanskog Commonwealtha bili lažno tretirani kao saveznici.

Posebno je ovaj događaj morao pogoditi Vučićevu vlast u Srbiji koja je odnedavna i službeno rehabilitirala četništvo i četničke vođe iz Drugog svjetskog rata i podizala im spomenike diljem Srbije.

Kakave su šanse ovim štakorima, kada mnogo moćniji i profesionalniji nisu uspjeli.

Veliki australsko-novozelandski nadnevak, koji se komemorira kako u glavnim gradovima australskih država, tako i na Galipolju i na velikom australskom ratnoim meorijalu u Villers–Bretonneux u Francuskoj, prenose sve televizije savezničkih zapadnih država, a velikosrpska diplomacija je svojim marljivim radom uspijevala Dražu, Nedića, Ljotića i druge predstavljati kao saveznike i na taj način za njih osiguratni mjesto i na mimohodima povodom najvećeg australskog praznika, Dana ratnih veterana poznatom kao ANZAC Day.

Može se sve ljude obmanjivati neko vrijeme i može se neke ljude obmanjivati cijelo vrijeme, ali nije moguće obmanjivati sve ljude cijelo vrijeme. Sve laži na kraju moraju pasti pa i one koje je Srbija uspijevala progurati u svijet ali će prije ili kasnije pasti i one kojima se uz aboliciju i izostanak lustracije, uspjelo rehabilitirati četništvo u Hrvatskoj, a njegove predstavnike smjestiti i u sam Hrvatski državni sabor.

Toga bi trebali biti svjesni svi oni koji su tolerirali i koji i danas u Hrvatskoj toleriraju četništvo i u njegovu obranu progone hrvatske branitelje Domovinskog rata, nesposobni oprostiti se od svojih naslijeđenih i usađenih povijesnih zabluda jugoslavenstva, titoizma i balkanizma i koji su odlazili i odlaze u Srb slaviti četničko-partizanski ustanak podignut uz asistencuju Benitta Musolinija i njegove vojske. Badava sav žilavi otpor protiv revizionizma – istina na kraju uvijek pobjeđuje i utjerivače zablude žigoše i trpa na povijesno smetlište.

Dinko Dedić/ProjektVelebit

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Mladen Pavković: Bojnu Čavoglave proglasiti himnom hrvatskih dragovoljaca

Objavljeno

na

I što sad? Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske zaključio je da se povikom „Za dom spremni“ na početku pjesme Bojna Čavoglave Marka Perkovića Thompsona ne krši Zakon o prekršajima javnog reda i mira!

Zbog ovog povika jedan od najpopularnijih hrvatskih domoljubnih pjevača, ali i dragovoljac Domovinskoga rata, dosad je imao niz neugodnosti, prijetnji, marginaliziranja i podcjenjivanja.

Poglavito su ga napadali tzv. antifašisti i ekstremni ljevičari, koji još uvijek žale za propalom Jugoslavijom i koji nikada nisu voljeli Hrvatsku, niti su se za nju borili.

Međutim, i sad se pokazalo da baš u toj pjesmi, koja je nastala u vrijeme hrvatskog pobjedničkog Domovinskog rata, taj pozdrav je tim i takvima „najmanje“ smetao. Najviše su bili „kivni“ na tekst pjesme (!), a nisu se usudili o tome govoriti ni pisati, pa su iz konteksta izvukli samo i isključivo – „Za dom spremni“.

A pjesma ide ovako:

„Za Dom spremni!

U Zagori na izvoru rijeke Čikole

Stala braća da obrane naše domove.

Stoji Hrvat do Hrvata, mi smo braća svi

Nećete u Čavoglave dok smo živi mi.

Tuče thompson, kalašnjikov a i zbrojevka

Baci bombu, goni bandu preko izvora

Korak naprijed, puška gotovs i uz pjesmu svi

Za Dom braćo, za slobodu borimo se mi.

Čujte srpski dragovoljci, bando četnici

Stići će vas naša ruka i u Srbiji.

Stići će vas Božja pravda, to već svatko zna

Sudit će vam bojovnici iz Čavoglava.

Slušajte sad poruku od Svetog Ilije-

Nećete u Čavoglave, niste ni prije.

Oj Hrvati, braćo mila iz Čavoglava

Hrvatska vam zaboravit neće nikada…“

Nakon što je Visoki prekršajni sud RH donio odluku da u ovoj pjesmi povik „Za dom spremni“ nije sporan (kao što nikada nije ni bio), predlažemo da se Bojna Čavoglave sada proglasi i Himnom hrvatskih dragovoljaca pobjedničkog Domovinskoga rata!

I da se izvodi na svim državnim manifestacijama!

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Zamolba Vladi Republike Hrvatske da odobri održavanje natjecanja u školskom sustavu

Objavljeno

na

Objavio

Ilustracija/arhiva

Poštovani gospodine Plenković!

Državna natjecanja su u biti nacionalne olimpijade izvrsnosti u školskom sustavu Republike Hrvatske, a njihovi sudionici su najbolje što imamo, pobjednička supstancija i nacionalni interes države.

Natjecanja se nužno ne moraju završiti u tekućoj školskoj godini i nema zapreka da se kompletiraju, i u rujnu ili prosincu.

Što ćemo s bodovima za upis koje učenici dosad nisu stekli jer su natjecanja obustavljena? Zašto se ne bi moglo, zbog izvanredne situacije, dati diskrecijsko pravo ravnateljima škola da uz posebni zahtjev i argumentaciju dodijele dodatne bodove osmašima, a na temelju postignutih rezultata na zadnje dostignutoj razini natjecanja? Te bodove valja promatrati na jednokratno izvanredan način, na način “više sile”, i donijeti zasebno rješenje, upravo zbog osmaša, jer će svi ostali bodove ionako dobiti pravovremeno kada se natjecanja kompletiraju. Činjenicu da bodovanje za osmaše valja promatrati iznimno ove godine na drugačiji način, ne treba koristiti i kao dodatni razlog za neodržavanje natjecanja. Razlozi za ne održavanje odnosno nezavršavanje državnih olimpijada izvrsnosti u školskom sustavu ne postoje.

Najbolji učenici razmišljaju ovako:

“Smatram da nije u redu da jedna generacija bude uskraćena za nastup i dokazivanje na državnom natjecanju. To je zapravo hrvatska Olimpijada izvrsnosti za koju se pripremamo cijele godine. Takva su natjecanja od izuzetne važnosti za nas, budući da je to nama važnije čak i od prosjeka ocjena, jer se time pripremamo za našu budućnost.”

Održanjem te tradicije sve generacije najboljih učenika imat će i dalje jednak i pravedan položaj i neprekinuti niz sudjelovanja. Neće se moći požaliti čak ni oni osmaši koji su se sedam godina spremali da bi u osmom razredu briljirali iz jezika.

Nitko neće biti u situaciji da su mu prava uskraćena. Da ne ulazim u nepotrebne elaboracije i detalje.

Sa svojim skromnim iskustvom od dvadeset i jednu godinu skrbi o darovitima, ne preostaje mi drugo nego zamoliti Vas i javno pozvati Vladu Republike Hrvatske da donese odluku o odobravanju održavanja državnih natjecanja.

Natjecanja se nužno ne moraju završiti u tekućoj školskoj godini i nema zapreka da se kompletiraju, i u rujnu ili prosincu.    

S poštovanjem,

Zdravko Škokić, dipl.ing.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari