Pratite nas

BiH

Vikali su Slobo, slobodo! Slobo, slobodo! A onda je počelo sa svih strana po njemu

Objavljeno

na

Nešto viču. Zna on što se već u vrijeme tamo vikalo pa se je odmah uklopio: Slobo, slobodo! Slobo, slobodo! A onda je počelo sa svih strana po njemu.

[dropcap]R[/dropcap]eagiranja na Milanovićev posjet Mostaru podsjetila su me na jednu staru priču. Naime, jedan moj Bokelj ispričao mi je kako je u Beogradu u vrijeme vladavine Sloboda Miloševića dobio lijepe batine. Izašao je iz kavane na Terazijama malo pripit. Kad tamo demonstracije. Nešto viću. Zna on što se već u vrijeme tamo vikalo, pa se je odmah uklopio: Slobo, slobodo! Slobo, slobodo! A onda je počelo sa svih strana po njemu. Jadni moj Bokelj nije skužio da su demonstracije bile protiv Slobe i onako pripit nije čuo da se viče: Slobo ustaša! Slobo ustaša!

Znamo da su odmah i iz Sarajeva i iz Zagreba krenuli napadi na Milanovića. O ovima iz Sarajeva pisao sam u tekstu “Ovo je Bosna”, Dnevno.hr, ukazao na istovjetnost bošnjačkih zahtjeva iz početka devedesetih s ovim današnjim. Uvijek mi je bilo zanimljivo, pa sam o tome pisao i u tom tekstu, kako Bošnjaci negiraju nevjerojatno veliku pomoć koju su im pružili Hrvati i hrvatska država. Prof. dr. sc. Miroslav Tuđman u emisiji “Oluja” kaže kako su Hrvati 4-5 puta spasili Bosnu i Hercegovinu. Ja sam spomenuo samo Bihać. Jer samo spašavanje 180,000 ljudi u okruženju neposredno poslije genocida u Srebrenici treblao bi značiti puno svim pripadnicima tog naroda. A ne znači!

Zapravo, možemo profesora Tuđmana optužiti za napade na Hrvate u BiH. Naime, do prethodnih predsjedničkih izbora u Hrvatskoj je bio zločin samo spomenuti treći entitet, dakle stvarnu ravnopravnost hrvatskog naroda. Zašto? Pa upravo se je prof. Tuđman drznuo i na prethodnim predsjedničkim izborima počeo je govoriti o toj zabranjenoj temi. Evo tog dijela njegova Programa:

Vrijeme je da Hrvati u Bosni i  Hercegovini dobiju institucije koje će štititi njihov nacionalni i kulturni identitet. Bosna i Hercegovina je moguća  jedino pod uvjetom pune ravnopravnosti triju naroda. Republika Hrvatska mora  davati potporu hrvatskome narodu u Bosni i Hercegovini za slobodan narodni život u vlastitom entitetu.

Svima je jasno da postojeće ustavno rješenje ne omogućava ni samoodrživi razvoj BiH, niti proklamiranu ravnopravnost tri konstitutivna naroda. Zato vjerujem da se rješenje treba tražiti polazeći od uvjeta koje je 1992. međunarodna zajednica postavila za priznaje BiH. To je sporazum o načelima ustavnog uređenja BiH, sporazum koji su potpisale sve tri strane u ožujku 1992., kao uvjet za međunarodno priznanje BiH.

U tom sporazumu, poznatom kao Cutilleirov plan stoji: “BiH će biti država sačinjena od tri sastavne jedinice, temeljene na nacionalnim načelima…”. Daytonski sporazum nije poštivao tu odredbu jer je htio zadovoljiti oprečne interese srpskog i bošnjačkog naroda. Pri tome su Hrvati prošli loše, jer im postojećim rješenjima nije osigurana stvarna ravnopravnost i konstitutivnost.

Hrvatska kao potpisnica međunarodnih sporazuma, Washingtonskih i Daytonskih, te po svojim ustavnim obvezama, ima obveza i prema BiH i prema Hrvatima u BiH. Čak i neovisno o tome RH i BiH imaju uzajamne nacionalne interese jedna prema drugoj jer o tome ovise i naši i njihovi razvojni planovi.  Zato Hrvatska mora voditi računa, i davati potporu Hrvatima u BiH kako bi i u praksi postali ravnopravni ostalim narodima.

Hrvatskoj je u interesu da Hrvati u Bosni i Hercegovini osiguraju svoju konstitutivnost i ravnopravnost, kako bi tamo bili sigurni i zadovoljni. Zato je Hrvatskoj u interesu da BiH čim prije osigura samoodrživ razvoj, te da i BiH pristupi euroatlantskim integracijama.

Zato želim biti predsjednik koji će se zalagati da se Bosna i Hercegovina uredi po švicarskom uzoru, s tri federalne jedinice.

O ovima iz Zagreba, koji napadaju Milanovića, dovoljno je pročitati tekst Premijer i mahaluša koja promovira integralno bošnjaštvo!, Dnevno.hr, 12.02.2014. Zapravo, Milanovića napadaju oni koji ga inače podržavaju. Sada kada je uradio nešto što je dobro za Hrvate – napadaju ga. Da, kao da mu viču:

Zoki ustaša! Zoki ustaša!

Zoki im i jest ustaša jer je poznato kako su Tonino Picula (SDP) i Davor Ivo Stier (HDZ) kao zastupnici u EU parlamentu formulirali rezoluciju EU parlamenta kojom se osuđuje bošnjački centralizam i srpski separatizam u BiH. I centralizam i separatizam označeni su kao glavni krivci za nefunkcioniranje BiH institucija. Kao model funkcioniranja BiH ponuđen je federalizam, upravo ono što Hrvati u BiH već godinama predlažu kao model organizacije BiH. Dakle, predlažu ono što je prof. Tuđman i govorio u svojoj predizbornoj kampanji u koju je krenuo na nagovor hrvatskih (!) akademika. (Naša je sreća što Hrvati ne slušaju hrvatske akademike pa danas imamo vlast koja sluša srpske akademike, tj. sprovodei velikosrpski Memorandum SANU 2.)

S druge strane, državotvorni kolumnisti uglavnom podržavaju Milanovićev izlet u Mostar. Više manje uglavnom se možemo složiti s njihovim tvrdnjama. Primjerice, ja bih u komentaru Željka Primorca (Hrsvijet, 11.02.2014.) umjesto “službena politika” stavio “politika dijela SDP-a”:

Sve je to shvatila i službena politika u Zagrebu koja će kroz institucije EU, čijem članstvu se BiH nada, ustrajno raditi na ravnopravnosti Hrvata u BiH. Ona politika i pojedinci koji u tome vide pokušaj razbijanja BiH ili moguće miješanje u unutarnje poslove BiH ne poznaju BiH, njenu povijest ni sadašnjost niti žele dobro Hrvatima u BiH, ali niti onima u Hrvatskoj.

Pri tome nije toliko ni bitno radi li se samo o predizbornoj politici, jer i u tom slučaju se pokazuje kako su i u SDP-u svjesni kako narod diše. I Sanader se uvijek pred izbore pozivao na Oca hrvatske države akademika Franju Tuđmana, zar ne?

A možda je to jedna od dobrih stvari ulaska u EU (vjerujem kako je poznato moje mišljenje da su se prije našeg ulaska u EU članice te zajednice trebale ispričati Hrvatskoj zbog sudjelovanja EU u nacističkoj velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku). Naime, tamo naši zastupnici mogu vidjeti kako se drugi bore za nacionalne interese svojih naroda pa ih je sramota ne ponašati se isto tako. Eto vidimo kako je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula na saslušanju na Odboru za vanjsku politiku (AFET-u) tijekom razmjene mišljenja s Davidom O’ Sullivanom iz Europske službe za vanjsko djelovanje pitao8/ kako se misle zaštititi hrvatski građani nakon švicarskog referenduma o useljavanju. Odgovoreno mu je da razlike između RH i ostalih članica EU ne smije biti.

Neobično bi bilo da, slično Milanoviću, misle svi u hrvatskim vlastima. Da nema onih koji se nisu pridružili onima koji viču Zoki ustaša. Ulje na vatru dodao je ovih dana predsjednik Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva Don Ante Jelić govoreći o dovršetku gradnje Studentskog doma u sarajevskom naselju Stup s čijom se gradnjom započelo još 2007. godine (Dnevno.hr, 13.02.2014.). Naime, dok je bivši premijer Sanader govorio kako “mogu očekivati svaku potporu samo ne financijsku”, Milanovićeva je vlada u zadnje dvije godine dala čak 4,1 milijun kuna pa će hrvatski studenti koji nisu iz Sarajeva konačno dobiti povoljan smještaj, ali i mjesto gdje će se okupljati i zbog kojeg će, na koncu, osta(ja)ti u BiH. Istina, Milanović se već i ranije pokazao kao prikriveni hrvatski nacionalista kada je govorio o Bihaću u vrijeme kada je je u Hrvatskoj bilo to zabranjeno. I ne samo u Hrvatskoj već ni na suđenju hrvatskim generalima Gotovini i Markaču to ni njihova obrana nije smjela koristiti! Zapravo i sam se stalno pitam morali Milanović stalno pronalaziti nove i nove izjave koje su u literaturi poznate kao “zoranizmi”, da bi unutar svoje rigidno jugokomunističke stranke prikrio činjenicu da je on zapravo hrvatski nacionalist.

Bilo kako bilo, očito je kako ima u Vladi onih koji dobro znaju tko je Milanović. Tako je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, suprotno Milanoviću, izjavila kako jesocijalno nezadovoljstvo glavni razlog masovnih prosvjeda u BiH, iako su u Mostaru uništavani kipovi Gospe, raspela i nacionalni simboli. Kao da dvije udruge – Udar i Projekt, koje predstavljaju organizatore, nisu objavile kako je cilj prosvjeda: stvaranje jedne jedinstvene bosanske nacije, ukidanje županija i entiteta, izgradnja tzv. bosanskohercegovačkoga građanskog identiteta umjesto identiteta narodnosti, donošenje Zakona o bosanskohercegovačkom Ustavu koji će zabraniti postojeće nacionalističke i religiozne stranke.

Slično Pusićki, predsjednik države Ivo Josipović neće ići u BiH jer je to, kako on kaže, njihova unutarnja stvar. Ne daj Bože da netko pomisli da je njemu stalo do tamošnjih Hrvata, zar ne? Njemu naravno kao sveučilišnom profesoru s Pravnog fakulteta u Zagrebu ništa ne znači ni ustavna obaveza RH prema Hrvatima van Hrvatske. Logično, zar ne?

Mate Kovačević (Vrijeme za hrvatsku federalnu jedinicu, Hrsvijet, 14.02.2014.) to komentira ovako:

Uostalom, onako kako Rusija podupire Srbe u Republici Srpskoj, skoro na istovjetan način i Turska, zbog svoga pozicioniranja na bivšim osmanskim područjima podupire svoje saveznike, kulturalno i vjerski povezane u osmanskoj tradiciji.

S druge pak strane, u javnosti je ostala poprilično prikrivena istodobna diplomatska najava na twitterima britanskoga ministara vanjskih poslova Williama Haguea i hrvatske ministrice Vesne Pusić o bruxelleskoj raspravi o BiH.

Na zauzimanje ministrice Pusić da se BiH uvede u EU bez posebnih uvjetovanja, nadovezala se i sukladna izjava Ive Josipovića, koji smatra kako su nasilni događaji, inače usmjereni protiv hrvatskoga naroda u BiH, unutarnja stvar te države.

Iz ovih diplomatskih izjava nije teško očitati uvijenu protimbu Rezoluciji Europskoga parlamenta, koja upravo pristup uvjetuje federalizacijom BiH.

Tako su gospodin Josipović i njegova ministrica vanjskih poslova zapravo na neizravan način poduprli realizaciju velikobošnjačke politike na račun hrvatskoga naroda u BiH.

Da, doista je teško razumijeti sve te u Hrvatskoj koji služe onima koji ne vole hrvatski narod i hrvatsku državu. a o kojima je kineski filozof Sun Tzu govorio kao o najogavnijim ljudima.

Josip Pečarić

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Vijeće ministara jednoglasno usvojilo proračun. On iznosi 950 milijuna KM

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo dokument Okvirnog proračuna Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.-2020. godine.

”Poslije toga smo jednoglasno usvojili ažurirani Program javnih investicija BiH za razdoblje 2018.-2020. godina”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press-konferenciji nakon sjednice.

Po njegovim riječima, i jedan i drugi dokument su bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za usvajanje ”današnjeg najvažnijeg dokumenta“ koji je Vijeće ministara BiH usvojilo jednoglasno, a to je proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

”Proračun je usvojen jednoglasno. On iznosi 950 milijuna KM”, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari