Pratite nas

Iz Svijeta

Viktor Orban: ‘da’ demokraciji, ‘ne’ liberalizmu

Objavljeno

na

Mađarski premijer Viktor Orban kritizirao je u subotu, prilikom posjeta mađarskoj manjini u Rumunjskoj, koncept liberalne demokracije zagovarajući “iliberalnu”, nacionalnu i kršćansku demokraciju.

Mađarski premijer Viktor Orban kritizirao je liberalnu demokraciju, založivši se za očuvanje slobodnog tržišta, demokratskog pravnog i političkog okvira, ali uz promjenu postojećih društvenih odnosa.

“Drugim riječima, ‘da’ demokraciji, ‘ne’ liberalizmu”, rekao je Orban u govoru na otvaranju ljetne škole u rumunjskom Baile Tusnadu, gdje je Orban došao u sklopu posjeta mađarskoj manjini u Rumunjskoj.

“Moramo promisliti i postaviti odnos između pojedinca i društva na novu osnovu”, dodao je.

Mađarski je premijer kazao da liberalni sustav gleda na društvo kao skup pojedinaca, bez postojanja nacije, ili u najboljem slučaju postoji “politička nacija”.

“Iliberalno ili nacionalno gledište” promatra naciju kao “povijesno i kulturno definiranu zajednicu čiji članovi moraju biti zaštićeni i biti sposobni obraniti se u svijetu kao skupina”, kazao je Orban.

Poručio je kako liberali mrze iliberale “zato što ih pokreće imperijalističko razmišljanje utemeljeno na iskjučivosti”.

“Oni ne mogu trpiti malo upornosti”, rekao je i naveo da su “liberali” netolerantni prema Mađarskoj, Poljskoj, Austriji, Italiji i Češkoj zato što imaju svoje vrijednosti kojih se drže.

Orban je kazao da je ideja liberalne demokracije imala “pozitivan utjecaj na čovječanstvo” kada je čuvala osobne slobode i privatno vlasništvo, ali se njen “sadržaj radikalno promijenio” kada je počela umanjivati važnost religije, nacije i počela propitivati “rodni identitet”.

“To je zeitgeist u Europi proteklih 20-30 godina”, rekao je.

Kršćanska sloboda je cilj iliberalnih politika, kaže Orban.

“Politike usmjerene prema kršćanskoj slobodi, rade na tome da zaštite sve što liberali zapostavljaju, zaboravljaju ili preziru”, rekao je Orban koji je ustvrdio da demokršćanstvo ne mora biti liberalno, kao ni demokracija.

“Potrošit ćemo idućih 15 godina na misiju naše generacije kako bi se suprotstavili liberalnom duhu našeg doba i liberalnom internacionalizmu”, poručio je mađarski premijer.

Orban je ponovno kritizirao američkog milijardera Georga Sorosa, kojega mađarski premijer krivi za promicanje liberalne agende, uništavanje nacije i tradicionalnih vrijednosti.

“Mađarska je danas na obećavajućem putu, njene su financije sređene, javni dug opada, rast je jak, rastu plaću, mala i srednja poduzeća se šire, obitelji postaju sve veće”, rekao je Orban i dodao da je “čovjek Georgea Sorosa spriječen u preuzimanju Europske komisije i postavljanju svoje ideološke gerile na važne europske položaje”.

“Čovjek Georgea Sorosa” je Frans Timmermans, spitzenkandidat socijaldemokrata, koji je kao potpredsjednik Komisije pokrenuo postupak protiv Mađarske zbog kršenja vladavine prava.

Orban je rekao da će Mađarska voditi bitku zbog vladavine prava, ali “neće uvrijediti partnere”, odnosno Finsku koja predsjeda Europskom unijom.

“Procijeniti ćemo stanje vladavine prava u Mađarskoj s našim finskim prijateljima”, zaključio je.

(Hina)

 

Orban najavljuje nove mjere za poticanje gospodarstva za 2020.

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Prag će ukloniti kip sovjetskog maršala koji je vodio snage Crvene armije

Objavljeno

na

Objavio

Foto: EPA

Skupština okruga u Pragu je u četvrtak izglasovala da se ukloni kip sovjetskog maršala iz Drugog svjetskog rata i zamijeni općenitijim spomenikom nakon spora u koji je bio uvučen i češki predsjednik i ruske vlasti. Kip maršala Ivana Konjeva, koji je vodio sovjetske snage koje su oslobodile veći dio Čehoslovačke i ušle u Prag 9. svibnja 1945. podignut je 1980.

Predmet je sporenja od pada komunizma 1989. zbog Konjevljevih kasnijih pothvata među kojima je i vodeća uloga u slamanju mađarskog ustanka 1956. kao i podizanje Berlinskog zida 1961. Češki povjesničari kažu kako je on bio upetljan u ruska izviđanja uoči invazije na Čehoslovačku 1968. koju je predvodio Sovjetski Savez. Rusija osporava njegovo sudjelovanje.

Kip je zadnjih godina opetovano nagrđivan crvenom i ružičastom bojom što je navelo čelništvo praškog 6 okruga da ga prekrije ceradom i razmotri njegovo uklanjanje. To je izazvalo bijes među proruskim aktivistima koji su nekoliko puta razderali ceradu koja je pokrivala kip.

Rusko veleposlanstvo je isto tako prosvjedovalo rekavši kako prekrivanje kipa predstavlja oskvrnuće uspomene na pale vojnike Crvene armije. “Smatramo nečuvenom današnju odluku…o prenošenju spomenika maršalu I.S. Konjevu”, reklo je u priopćenju rusko veleposlanstvo u Pragu nakon odluke u četvrtak skupštine 6 okruga češkog glavnog grada.

Češki predsjednik Miloš Zeman, koji često zauzima proruska stajališta u politici, također je rekao ranije ovoga mjeseca da bi spomenik Konjevu trebao ostati na svom mjestu.

Spomenici iz sovjetskog doba uzrokovali su sporove i na drugim mjestima u istočnoj Europi. 2007. prosvjednici su se sukobili u Tallinnu i opsjeli estonsko veleposlanstvo u Moskvi nakon što su estonske vlasti uklonile brončani kip vojnika Crvene armije s njegova mjesta u središtu Tallinna.

U bugarskom glavnom gradu Sofiji 37 metara visok spomenik koji prikazuje devet sovjetskih vojnika kako idu prema neprijatelju česta je meta vandala. (Hina)

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Višegradska skupina poziva na brzo proširenje EU-a na zapadni Balkan

Objavljeno

na

Objavio

Zemlje Višegradske skupine (V4) – Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka – pozvale su na summitu u Pragu na brzo proširenje EU-a na zapadni Balkan.

Proširenje EU-a najbolji je način da se promovira sigurnost, demokracija i prosperitet u regiji, rekao je češki premijer Andrej Babiš tijekom konferencije za novinare premijera zemalja V4 nakon summita V4 i zemalja zapadnog Balkana u Pragu.

“Sigurnost na zapadnom Balkanu znači sigurnost za Europu”, rekao je Babiš. Izrazio je nadu da će pristupni pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijom početi kasnije ove godine.

Slovački premijer Peter Pellegrini rekao je da je proširenje EU-a strateško ulaganje u sigurnost i prosperitet regije.

Kosovo odustalo od summita

Dužnosnici pozdravljaju činjenicu da će povjerenik za proširenje u budućoj Europskoj komisiji biti Mađar, budući da je Mađarska zemlja koja podržava proces.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki je u međuvremenu pozdravio činjenicu da su predstavnici Češke (Vera Jourova) i Slovačke (Maroš Šefčovič) postali potpredsjednici Europske komisije.

Kosovo je odustalo od sudjelovanja na regionalnom summitu u Pragu zbog izjava češkog predsjednika Miloša Zemana koji je čelnike te bivše srpske pokrajine nazvao “ratnim zločincima”.

“Kosovo je poslalo diplomatsku notu kojom se ispričava zbog nedolaska, nakon što je ranije potvrdilo sudjelovanje”, rekla je Jana Adamcova, glasnogovornica češke vlade, prenosi AFP.

Mediji su izvijestili da je Zeman tijekom posjeta Beogradu srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću rekao da mu se sviđaju Srbija i srpski narod i dodao da mu se ne sviđa Kosovo. Također je najavio preispitivanje mogućnosti da Prag povuče priznanje neovisnosti Kosova.

“Država koju predvode ratni zločinci ne bi trebala biti u zajednici demokratskih zemalja”, dodao je Zeman, inače poznat kao simpatizer Rusije i Kine.

Češki ministar vanjskih poslova Tomaš Petriček je rekao da nije u interesu Praga mijenjati odluku iz 2008. o priznanju Kosova kao neovisne države. (Hina)

 

Orbanov demografski preporod

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari