Connect with us

Vijesti iz regije

Viktor Orban: Došlo je vrijeme da se ‘isuši močvara’ u EU

Objavljeno

-

Foto: EPA

Mađarski premijer smatra kako je došlo vrijeme da se “isuši močvara” u Europskoj uniji, izjavio je on u srijedu, nešto što zamišlja da bi moglo dovesti do raspuštanja zakonodavnog tijela bloka.

Na godišnjoj međunarodnoj konferenciji za novinare u Budimpešti, Viktor Orban je rekao da je nedavni korupcijski skandal u koji je uključeno nekoliko članova Europskog parlamenta doveo u pitanje kredibilitet institucije, te da podržava ukidanje tijela kakvo trenutno postoji.

– Mađari bi željeli da se Europski parlament raspusti u sadašnjem obliku. Stepen do koga je (skandalom) narušen ugled Europskog parlamenta u Mađarskoj, lako je opisati – nikakav – jer nije mogao biti niži – kazao je.

Skoro trosatna konferencija za novinare, koja se održava svake godine, gotovo je jedina prilika u godini da Orban odgovara na pitanja međunarodnih ili kritičnih mađarskih medija.

Populistički čelnik, koji je u travnju osvojio četvrti uzastopni mandat, sudjelovao je u čestim bitkama sa EU, koja ga optužuje za kršenje demokratskih normi i nadzor nad korupcijom velikih razmjera među zvaničnicima.

Orban je u srijedu, međutim, osudio Europski parlament zbog nedavnog otkrića koruptivnog skandala koji navodno uključuje Katar, i posudio je frazu od bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, rekavši da je vrijeme da se “isuši močvara” u Bruxellesu.

Konferencija za novinare održana je u srijedu u trenutku kada je EU zamrznula više od 12 milijardi eura sredstava Mađarskoj zbog briga da je Orbanova vlada razbila nezavisnost pravosuđa, nadzirala korupciju u zvaničnim organima i smanjila manjinska prava.

U rujnu je Europski parlament objavio da se Mađarska više ne može smatrati demokracijom i da će postati “hibridni režim izborne autokratije” pod Orbanovim vodstvom – u optužbi koju je njegova vlada odbacila.

Jačanju napetosti između Budimpešte i Bruxellesa doprinosi i lobiranje mađarske vlade protiv sankcija Moskvi zbog njenog rata u Ukrajini.

Orban – koji se smatra jednim od najbližih saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina u EU – tvrdi da su sankcije bile neefikasne u vršenju pritiska na Rusiju da okonča rat, te da su nanijele više štete europskim ekonomijama nego Rusiji.

– Da je do nas, ne bi bilo politike sankcija – izjavio je Orban u srijedu, dodajući da neće podržati nikakve dodatne pakete sankcija Rusiji u budućnosti, ali da neće stajati na putu da ih EU donese.

– Nije u našem interesu da trajno dijelimo evropsku i rusku ekonomiju na dvije, pa pokušavamo spasiti ono što se može spasiti od naše ekonomske suradnje sa Rusima – rekao je on.

Orban je napravio niz ustupaka kako bi osigurao isporuku prijeko potrebnih fondova EU, ali Europska komisija – izvršni organ bloka – insistirala je na novim reformama ako Budimpešta želi da dobije pristup novcu.

Mađarska se bori s jednom od najviših stopa inflacije u Europi i posrnulom valutom koja je izazvala vrtoglave cijene. U studenom je stopa inflacije bila viša od 22 posto, a forinta je od početka godine u odnosu na euro pala za skoro 10 posto.

Orban je rekao kako vlada planira da smanji inflaciju na jednocifrenu do narednog prosinca i da će uskoro predstaviti program kojim će se ukinuti porezi na dohodak do tridesete godine za žene koje imaju djecu, prenosi Associated Press. (Fena/K.)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari