Pratite nas

Iz Svijeta

VIKTOR ORBAN: Europska unija ne može graditi svoju budućnost na imigraciji umjesto obitelji

Objavljeno

na

Europska unija ne može graditi svoju budućnost na imigraciji umjesto obitelji, rekao je mađarski premijer Viktor Orban u govoru otvaranja Budapeštanskog demografskog foruma

[ad id=”68099″]

“U Mađarskoj većina vjeruje da je u modernom dobu dijete blagoslov za život obitelji, kao i za život društva. Mi Mađari vjerujemo da djeca povećavaju snagu roditelja, povećavaju snagu obitelji, a generacija djece povećava snagu naroda, cijele zemlje, i naposljetku naše civilizacije. Smatramo da ćemo po djeci moći učiniti i postići više. Stoga su djeca motivirajuća snaga u društvu, kao nijedna druga koju poznajemo.”

“Želimo da obitelji ponovno budu u središtu europske politike“, izjavio je Orban, naglašavajući da je u pitanju opstanak europske civilizacije i kulture.

Ukazao je na činjenicu da je Europa kontinent koji najrapidnije stari imajući najozbiljniji demografski problem, ali su ipak obiteljska politika i demografija podzastupljene u europskoj politici i javnom diskursu jer ni tema ni korištenje termina nisu politički korektni.

“Trebali bismo početi ozbiljno razgovarati o ovome, ali ipak puno više vremena, pažnje, energije i novca se pridaje drugim stvarima i debatama koje imaju puno manje veze sa stvarnošću: debate o rodu, istospolnim brakovima, i mogli bismo ih još nabrojiti. To su možda važne stvari koje nam mogu biti drage, ali su svejedno sekundarne. One neće izvući Europu iz ekonomske i socijalne močvare u kojoj se našla”, dodao je Orban.

Izjavio je da se u današnje vrijeme čini kako je dana prisutna antipatija prema onima koji upozoravaju na dokazanim činjenicama da će nastati veliki problemi ako politika napusti osnovnu jedinicu europske kulture: obitelj.

Naglasio je kako njegova vlada ulaže velike napore da razjasni kako podupiranje obitelji i priznavanje sloboda nisu međusobno isključive: “Suprotstaviti jedno drugome je trik koji mora biti raskrinkan da bismo se mogli založiti za obitelj i naše vlastite vrijednosti iskreno i čiste savjesti.”

Premijer Orban je istaknuo da “bez djece nema novih naraštaja i ne postoji sigurnost za starije osobe”. Po završetku svojega govora, Orban je izrazio nadu da će sve više europskih lidera imati hrabrosti prihvatiti potrebu za europskom politikom koja je “family friendly”.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Washington će poslati borbene zrakoplove F-22 u Južnu Koreju

Objavljeno

na

Objavio

SAD će poslati borbene zrakoplove F-22 “Raptor” u Južnu Koreju radi sudjelovanja u manevrima s južnokorejskom vojskom, izvješćuju u petak južnokorejski mediji.

Šest zrakoplova iz baze na Okinawi rasporedit će se u Južnoj Koreji za petodnevnu vojnu vježbu “Vigilant Ace” koja će početi 4. prosinca, po lokalnim medijima.

Glasnogovornik južnokorejskih zračnih snaga odbio je navesti broj F-22 “Raptora” koji će sudjelovati u toj vježbi. Glasnogovornik američkog zrakoplovstva nije želio komentirati tu informaciju.

Južnokorejski mediji tvrde da će američki avioni sudjelovati u vježbama preciznih udara s južnokorejskim lovcima.

Američki predsjednik Donald Trump najavio je u ponedjeljak da je SAD odlučio nanovo upisati Sjevernu Koreju na crnu listu “država koje podržavaju terorizam” kako bi pojačao pritisak na njezin nuklearni i balistički program. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Assad Putinu: Hvala što ste nam spasili zemlju

Objavljeno

na

Objavio

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad zahvalio je ruskom kolegi Vladimiru Putinu za “spašavanje” njegove zemlje i rusku podršku u Siriji.

Dvojica državnih čelnika sastala su se u ruskom odmaralištu Sočiju na Crnom moru, objavio je Kremlj u utorak.

Razgovarali su o borbi protiv “terorizma” i mogućnostima za političko rješenje u Siriji, u kojoj sedam godina traje rat.

U priopćenju je navedeno da je Assad iskazao spremnost za održavanje razgovora sa stranama zainteresiranim za rješavanje sukoba.

Zauzvrat je Putin pohvalio Assadovu suradnju.

Prema navodima informativne agencije RIA, koja je citirala glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova, sastanak je trajao gotovo četiri sata.

Ovo je drugi put da je Assad napustio Siriju od početka rata 2011. godine.

Saveznik Sirije

U listopadu 2015, mjesec nakon što je Rusija pokrenula vojnu kampanju u Siriji, Assad i Putin sastali su se u Moskvi.

Rusija, glavni saveznik Vlade Sirije u ratu, podržava snage Vlade u borbama u onome što je postao posrednički rat u regiji.

Prošlog mjeseca različite frakcije, uključujući Vladu Sirije i opozicijske grupe, sastale su se u prijestolnici Kazahstana na razgovorima za implementaciju posljednjeg sporazuma o prekidu vatre.

Tijekom godina pokrenuto je nekoliko međunarodnih inicijativa za okončanje rata, uključujući pokušaj uspostave “zona deeskaalacije” širom zemlje, gdje Rusija, Turska i Iran garantiraju poštivanje sporazuma.

Do danas je gotovo 465.000 ljudi poginulo u sukobu, a više od 12 milijuna Sirijaca raseljeno.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari