Pratite nas

Iz Svijeta

VIKTOR ORBAN: Europska unija ne može graditi svoju budućnost na imigraciji umjesto obitelji

Objavljeno

na

Europska unija ne može graditi svoju budućnost na imigraciji umjesto obitelji, rekao je mađarski premijer Viktor Orban u govoru otvaranja Budapeštanskog demografskog foruma

[ad id=”68099″]

“U Mađarskoj većina vjeruje da je u modernom dobu dijete blagoslov za život obitelji, kao i za život društva. Mi Mađari vjerujemo da djeca povećavaju snagu roditelja, povećavaju snagu obitelji, a generacija djece povećava snagu naroda, cijele zemlje, i naposljetku naše civilizacije. Smatramo da ćemo po djeci moći učiniti i postići više. Stoga su djeca motivirajuća snaga u društvu, kao nijedna druga koju poznajemo.”

“Želimo da obitelji ponovno budu u središtu europske politike“, izjavio je Orban, naglašavajući da je u pitanju opstanak europske civilizacije i kulture.

Ukazao je na činjenicu da je Europa kontinent koji najrapidnije stari imajući najozbiljniji demografski problem, ali su ipak obiteljska politika i demografija podzastupljene u europskoj politici i javnom diskursu jer ni tema ni korištenje termina nisu politički korektni.

“Trebali bismo početi ozbiljno razgovarati o ovome, ali ipak puno više vremena, pažnje, energije i novca se pridaje drugim stvarima i debatama koje imaju puno manje veze sa stvarnošću: debate o rodu, istospolnim brakovima, i mogli bismo ih još nabrojiti. To su možda važne stvari koje nam mogu biti drage, ali su svejedno sekundarne. One neće izvući Europu iz ekonomske i socijalne močvare u kojoj se našla”, dodao je Orban.

Izjavio je da se u današnje vrijeme čini kako je dana prisutna antipatija prema onima koji upozoravaju na dokazanim činjenicama da će nastati veliki problemi ako politika napusti osnovnu jedinicu europske kulture: obitelj.

Naglasio je kako njegova vlada ulaže velike napore da razjasni kako podupiranje obitelji i priznavanje sloboda nisu međusobno isključive: “Suprotstaviti jedno drugome je trik koji mora biti raskrinkan da bismo se mogli založiti za obitelj i naše vlastite vrijednosti iskreno i čiste savjesti.”

Premijer Orban je istaknuo da “bez djece nema novih naraštaja i ne postoji sigurnost za starije osobe”. Po završetku svojega govora, Orban je izrazio nadu da će sve više europskih lidera imati hrabrosti prihvatiti potrebu za europskom politikom koja je “family friendly”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Kosovska zabrana za robu iz Srbije dovela do zastoja na granici

Objavljeno

na

Objavio

Odluka kosovske vlade da zabrani uvoz robe iz Srbije ako na dokumentima ne piše “Republika Kosovo” izazvala je u utorak zastoj na graničnom prijelazu gdje za ulazak na Kososvo čeka stotinjak kamiona, ali ne samo s robom iz Srbije.

Odlazeća kosovska vlada Albina Kurtija uvela je u subotu novi paket mjera reciprociteta kojim su zamijenjene carinske pristojbe od 100 posto na robu iz Srbije.

Vlasti u Beogradu smatraju ih gorim od stopostotnih pristojbi iz studenog 2018., koje su bile razlogom potpune obustave dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, započetog Briselskim sprazumom postignutim pod okriljem EU 19. travnja 2013.

Već tri dana u koloni dugoj nekoliko kilometara na prijelazu Jarinje čekaju vozači s robom iz Srbije, ali i oni koji voze inozemnu robu, ali imaju srbijanske registarske oznake, javljaju beogradski i lokalni mediji.

U koloni iz pravca juga Srbije stoje kamioni iz drugih država, poput Slovenije, BiH i Poljske koji su u tranzitu.

Vozači koji prevoze inozemnu robu rekli su da će im špediteri promijeniti dokumentaciji tako da piše “Republika Kosovo”, dok vozači u čijim je kamionima roba iz Srbije kažu da “ne znaju kako će se situacija riješiti”, javio je reporter N1.

Predsjednik Udruge gospodarstvenika sa sjevera Kosova, većinski nastanjenog Srbima, kaže da od ponedjeljka nijedan kamion sa srpskom robom nije ušao na Kosovo.

“Kompletan uvoz srpske robe je stao, znači vraćen je na nulu. Srpska roba je počela ulaziti nakon ukidanja nekih pristojbi, ali od jučer su svi kamioni stali”, rekao je Radoš Petrović portalu Kosova Online.

Na Kosovo se ne dostavlja ni srbijanski tisak jer nema oznaku “Republika Kosovo”, pa je Udruga novinara Srbije (UNS) zatražila da distribiranje tiskanih medija mora biti “oslobođeno svih političkih ograničenja”.

O situaciji koju trpe mediji poslije odluke kosovske vlade, UNS će izvjestiti međunarodnu i europsku federaciju novinara, OSCE i Vijeće Europe. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Nemiri u SAD-u: ranjena petorica policajaca, Donald Trump prijeti vojskom

Objavljeno

na

Objavio

Zapaljeni automobili - Seattle, Washington 30. 5. 2020.

Najmanje petorica američkih policajaca ranjena su u pucnjavi u nasilnim prosvjedima zbog smrti crnca tijekom brutalnog policijskog privođenja, objavili su policija i mediji, nekoliko sati nakon što je predsjednik Donald Trump rekao da će poslati vojsku ako se neredi ne zaustave.

Trump je u ponedjeljak “razbjesnio javnost” objavivši fotografiju kako ispred crkve stišće Bibliju nakon što su mu policajci “suzavcem i gumenim mecima raščistili put” do crkve.

Prosvjednici su zapalili trgovački centar u Los Angelesu, pljačkali trgovine u New Yorku i sukobili se s policijom u St. Louisu u Missouriju, gdje su četiri policajca hospitalizirana s ozljedama koje nisu opasne po život.

Zapovjednik gradske policije rekao je da je oko 200 prosvjednika “skakalo gore-dolje poput luđaka”, pljačkajući i bacajući na policajce pirotehnička sredstva i kamenje.

“Morali smo štititi postaju, bacali su pirotehniku na policajce, rekao je novinarima. “Što se to događa? Kako je to moguće? Gospodin Floyd je ubijen negdje drugdje, a oni uništavaju gradove po cijeloj zemlji.”

Jedan policajac je ranjen u nemirima u Las Vegasu, prenosi novinska agencija AP pozivajući se na policiju. Još jedan je bio “uključen u pucnjavu” u istom području, prenosi agencija.

Trump je osudio ubojstvo Georgea Floyda, 46- godišnjeg Afroamerikanca koji je umro nakon što mu je bijeli policajac prikliještio vrat koljenom na devet minuta u Minneapolisu 25, svibnja te je obećao pravdu.

Govoreći o demonstracijama protiv policijske brutalnosti koji od prošlog tjedna svakodnevno prerastaju u noćno nasilje, rekao je da stvarne prosvjednike ne može nadjačati “bijesna rulja”.

“Gradonačelnici i guverneri moraju uspostaviti sveobuhvatnu policijsku prisutnost dok se nasilje ne uguši”, rekao je Trump. “Ako grad ili država odbiju poduzeti akcije nužne za obranu života i imovine građana, onda ću poslati vojsku i brzo riješiti problem.”

Floydova smrt ponovno je uzrokovala rasne napetosti u politički podijeljenoj zemlji koja je snažno pogođena pandemijom koronavirusa, s time da je među Afroamerikancima disproporcionalno najveći broj slučajeva. (Hina)

Trump zatražio od guvernera da se snažnije obračunaju s nasilnim prosvjednicima

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari