Connect with us

Iz Svijeta

Viktor Orban europskom proračunu prijeti vetom

Objavljeno

on

Mađarski premijer Viktor Orban uputio je pismo njemačkom predsjedništvu Europske unije s prijetnjom da će uložiti veto na europski proračun nakon dogovora postignutog u četvrtak o oduzimanju europskih fondova zemljama članicama koje ne poštuju pravnu državu, navela je u nedjelju stranica Mandiner.hu

“Iako se Mađarska obvezala na suradnju, nakon posljednjih događaja ona više nije jednoglasno sklona paketu mjera usvojenom u srpnju o europskom proračunu 2021.- 2027., kao ni u vezi plana oporavka nakon covida-19 koji se oslanja na ovaj proračun”, navodi se u pismu.

Pismo je poslano Njemačkoj koja predsjeda EU-om, predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen i predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu. Na pitanje agencije France presse o tom pismu, mađarska vlada nije odgovorila.

Europski parlament i Njemačka, koja pregovara u ime 27-orice, razgovarali su u četvrtak o mehanizmu oduzimanja europskih fondova zemljama koje ne poštuju vladavinu prava, otvarajući put za deblokadu europskog proračuna.

Varšava i Budimpešta su ponovile oštro protivljenje tom mehanizmu i zaprijetile vetom na europski proračun.

Dvije zemlje sada odbijaju dati zeleno svjetlo odluci EU da se zaduži za financiranje plana obnove, čime odgađaju proces ratifikacije u nacionalnim parlamentima.

Za izglasavanje proračuna EU nužna je jednoglasna potpora eurozastupnika i država članica. (Hina)

Viktor Orban pozvao europsku povjerenicu na ostavku zbog izjava o Mađarskoj

 

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari