Connect with us

Iz Svijeta

Viktor Orban: Fidesz možda izađe iz Europske pučke stranke

Objavljeno

-

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u petak da će njegova vladajuća nacionalistička stranka Fidesz možda napustiti Europsku pučku stranku (EPP), uslijed rasprave da njegova vlada provodi anti-briselsku medijsku kampanju.

U utorak je čelnik EPP-a Manfred Weber zatražio od Fidesza da ukloni reklamne plakate koji napadaju predsjednika Europske komisije Jeana-Clauda Junckera, a koji su dio kampanje ususret euro-izborima u svibnju.

Orbanov načelnik osoblja Gergely Gulyas rekao je da će Junckerove postere slijedeći tjedan zamijeniti oni s Orbanovim planovima da podigne natalitet zemlje te da Fidesz želi ostati u EPP-u.

U govoru na javnom radiju, Viktor Orban je rekao da i dalje želi reformirati EPP, skrenuvši ih u smjeru anti-migracija, no također je naglasio i mogućnost da Fidesz napusti EPP, a koji će se sastati na tu temu 20. ožujka kako bi ju raspravili.

“Rasprava može završiti tako da Fidesz pronađe svoje mjesto izvan EPP-a, a ne unutar te skupine”, rekao je Orban u intervjuu. “Ako trebamo započeti nešto novo … onda je pravo mjesto za to Poljska”.

Orban je primijetio da vladajuća poljska stranka Pravo i Pravda (PiS) nije dio EPP-a.

Rekao je da je razgovarao s Junckerom i Weberom u četvrtak te da u nedjelju planira posjetiti Poljsku, njihovog velikog regionalnog saveznika.
Varšava i Budimpešta prethodno su se zavjetovale na blokiranje bilo kakvih sankcija protiv bilo koje od zemalja oko poteza za koje kritičari kažu da ih udaljavaju od demokratskih standarda.

Orban je najavio posjet i poljskog premijera Mateusza Morawieckog za 15. ožujka kada Mađarska slavi državni praznik, gdje će Orban održati memorijalni govor u kojem je često kritizirao Bruxelles.

Čelnik stranke PiS Jaroslaw Kaczynski Orbanov je saveznik te se dvojac povremeno sastajao kako bi raspravljao o odnosima u EU. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari