Pratite nas

Iz Svijeta

Viktor Orban: Iz zemlje smo izbacili MMF u Mađarskoj više nema kredita u stranim valutama

Objavljeno

na

Na poziv i u organizaciji udruge Mađarska građanska suradnja, u Budimpešti svoju analizu zbivanja iz 2016. godine i predviđanja za 2017. godinu održao mađarski premijer Viktor Orban.

Pred tisućama svojih sunarodnjaka, Orban je progovorio o Europskoj Uniji, Mađarskoj, kao i svjetskim odnosima.

Svjedoci smo revolucija na glasačkim mjestima u gotovo svim europskim zemljama, ali i „preko bare“, rekao je Orban koji za 2017. godinu predviđa dramatični nastavak tog trenda.

„Mi Mađari, prvi smo imali revoluciju još 2010. godine, kada je FIDESZ na parlamentarnim izborima osvojio 70 % mandata u Parlamentu. Za nas su ovi, još uvijek relativno tijesni izborni rezultati za europsku desnicu – čisti početnici“.

Osvrćući se na sunovrat liberalne demokraciju u cijeloj Europi i SAD-u, Orban je rekao kako liberalni mediji niti u za njih potpuno bezizlaznoj političkoj situaciji ne napuštaju svoje „rovove“ već su sve zemlje gdje liberali gube na izborima proglasili zemljama bez demokracije. Što je jednako kao da kažemo da je „sam narod opasan za demokraciju.

A kada je tako, narod treba promijeniti, pokušaju kojeg smo svjedoci upravo u ovim godinama.“

Mađarska je postala utočište pravim izbjeglicama – kršćanima iz Francuske, Njemačke, Nizozemske i Italije koji se, u potrazi za sigurnošću i Europom kakvu su voljeli, u sve većem broju trajno naseljavaju u Mađarskoj.

Glede migrantske krize, Orban je sarkastično poručio da je Mađarska postala itekakvo utočište pravih izbjeglica, i to redom Francuza, Nizozemaca, Nijemaca, Talijana odnosno desecima tisuća kršćana iz tih zemalja koji svoj mir i siguran život pronalaze u Mađarskoj.

„Na sceni je najbizarnija koalicija u povijesti čovječanstva: koalicija krijumčara ljudima, tzv. aktivista za ljudska prava i najviših političkih elita, koji zajedno u Europu donose milijune migranata“, rekao je Orbán, na taj način izravno ugrožavajući europsku sigurnost.

Glede situacije u Mađarskoj, Orban je rekao kako je budućnost Mađarskog naroda sigurna, Mađarska raste i razvija se, a „budućnost ne baca sjenu sadašnjost“.

Sve kreditne agencije godinama nam dižu rejtinge, rastu plaće, drastično smanjujemo dug zemlje, ali i mađarskih obitelji.

Iz zemlje smo izbacili MMF, u Mađarskoj više nema kredita u stranim valutama, prvi smo oporezovali banke i multinacionalne tvrtke, te drastično smanjili režije za obitelji, a koje su danas uvjerljivo najniže u okruženju.

„Cilj nam je da drastičan napredak Mađarske bude u interesu svih velikih sila u svijetu. U tom cilju, u Mađarskoj će ove godine biti veliki promet. Prošli tjedan u posjeti nam je bio Vladimir Putin, a u proljeće nam dolaze i premijer Narodne Republike Kine, a poslije i predsjednik Indije. Posebne odnose imati ćemo i sa novom administracijom u SAD-u“, rekao je Orbán.

Najvažnijom zadaćom i dalje smatramo da mađarske obitelji imaju što više djece, i država će u ovoj godini nastaviti sa još drastičnijim smanjivanjem bilo kakvog plaćanje poreza za velike obitelji.

Veliku zadaću dodijelio je i mađarskim prosvjetarima, da od djece naprave mađarske patriote kojima će njihova zemlja biti uvijek i ispred svega ostalog.

45-minutno obraćanje, premijer Orbán je svoj govor završio sa: „Naprijed Mađarska, naprijed Mađari!“

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Slovenski premijer Marjan Šarec dao ostavku

Objavljeno

na

Objavio

Slovenski premijer Marjan Šarec u ponedjeljak je izjavio da će parlamentu već danas uputiti svoju ostavku i da je najbolje da se što prije održe izvanredni parlamentarni izbori.

“Još danas će svoju izjavu o ostavci poslati u parlament i najbolje je da idemo na prijevremene parlamentarne izbore”, kazao je Šarec na izvanrednoj konferenciji za novinare u sjedištu vlade u Ljubljani, dodavši da njegova manjinska vlada u sadašnjoj situaciji nije u stanju provesti potrebne reforme.
“S ovim sastavom parlamenta i s ovom koalicijom ne mogu ispuniti očekivanja ljudi, ali bi to mogao nakon izbora”, kazao je Šarec.

U ponedjeljak je prije Šareca ostavku ponudio ministar financija Andrej Bertoncelj, zbog neslaganja s Šarecom oko zakona o ukidanju dopunskog zdravstvenog osiguranja o kojemu je parlament trebao glasovati u srijedu.

Šarecova ostavka automatski znači i ostavku sadašnje vlade, a alternativa novim izborima je moguće traženje nove većine u parlamentu, odnosno novog mandatara prijelazne vlade.
Šarec je kazao da bi nabolje rješenje ipak bili izvanredni izbori te dodao da je dogovorio da na njima njegova Lista Marjana Šareca (LMŠ) mogla nastupiti u koaliciji sa Strankom modernog centra (SMC), sadašnjeg ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalšeka.

“Svjestan sam da će sada djelovati politička kuhinja kako bi se oblikovala nova prijelazna vlada, ali mislim da bi bilo najbolje i najpoštenije da idemo na izbore i da ljudi kažu da li mi vjeruju”, kazao je Šarec.

Na redovnim izborima 2018. Lista Marjana Šareca (LMŠ) osvojila je 13 mjesta u 90-očlanom parlamentu, dvostruko manje od Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše, ali je Šarec dobio mandat za sastav vlade budući da Janša nije uspio okupiti svoju parlamentarnu većinu. Šarecova stranka u koaliciju je ušla sa Strankom modernog centra (SMC), Socijalnim demokratima (SD), Demokratskom strankom umirovljenika (DESUS) i Strankom Alemke Bratušek (SAB) i te okupila 43 zastupnika u parlamentu, što je manje od potrebne većine od 46 zastupnika.

Potporu u vladinim zakonskim projektima pružala joj je oporbena stranka Ljevica (L), ali je ona prekinula suradnju s vladom prije tri mjeseca, zbog neslaganja oko socijalne politike. Od tada su počeli problemi za Šareca, koji je preživljavao uz pomoć provizornih dogovora s nekim dijelovima oporbe, primjerice s Jelinčićevom Slovenskom nacionalnom strankom (SNS). (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Tri rakete pale na američko veleposlanstvo u Bagdadu

Objavljeno

na

Objavio

Tri rakete pale su u nedjelju na američko veleposlanstvo u Bagdadu, javio je izvor službi sigurnosti.

Zasad nema dojava o stradalima.

Jedna raketa pala je na restoran u vrijeme večere, prenosi AFP.

Ovo je prvi put da su rakete pale izravno na američko veleposlanstvo u ekstremno osiguranoj Zelenoj zoni, ciljanoj posljednjih mjeseci.

U dobro osiguranoj zoni u Bagdadu nalaze se vladine zgrade i strane misije.

Napetosti na Bliskom istoku pojačale su se posljednjih tjedana nakon što je SAD ubio iranskog generala u zračnoj luci u Bagdadu, a Iran odgovorio raketnim napadom na američku vojnu bazu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari