Pratite nas

Iz Svijeta

Viktor Orban: Iz zemlje smo izbacili MMF u Mađarskoj više nema kredita u stranim valutama

Objavljeno

na

Na poziv i u organizaciji udruge Mađarska građanska suradnja, u Budimpešti svoju analizu zbivanja iz 2016. godine i predviđanja za 2017. godinu održao mađarski premijer Viktor Orban.

Pred tisućama svojih sunarodnjaka, Orban je progovorio o Europskoj Uniji, Mađarskoj, kao i svjetskim odnosima.

Svjedoci smo revolucija na glasačkim mjestima u gotovo svim europskim zemljama, ali i „preko bare“, rekao je Orban koji za 2017. godinu predviđa dramatični nastavak tog trenda.

„Mi Mađari, prvi smo imali revoluciju još 2010. godine, kada je FIDESZ na parlamentarnim izborima osvojio 70 % mandata u Parlamentu. Za nas su ovi, još uvijek relativno tijesni izborni rezultati za europsku desnicu – čisti početnici“.

Osvrćući se na sunovrat liberalne demokraciju u cijeloj Europi i SAD-u, Orban je rekao kako liberalni mediji niti u za njih potpuno bezizlaznoj političkoj situaciji ne napuštaju svoje „rovove“ već su sve zemlje gdje liberali gube na izborima proglasili zemljama bez demokracije. Što je jednako kao da kažemo da je „sam narod opasan za demokraciju.

A kada je tako, narod treba promijeniti, pokušaju kojeg smo svjedoci upravo u ovim godinama.“

Mađarska je postala utočište pravim izbjeglicama – kršćanima iz Francuske, Njemačke, Nizozemske i Italije koji se, u potrazi za sigurnošću i Europom kakvu su voljeli, u sve većem broju trajno naseljavaju u Mađarskoj.

Glede migrantske krize, Orban je sarkastično poručio da je Mađarska postala itekakvo utočište pravih izbjeglica, i to redom Francuza, Nizozemaca, Nijemaca, Talijana odnosno desecima tisuća kršćana iz tih zemalja koji svoj mir i siguran život pronalaze u Mađarskoj.

„Na sceni je najbizarnija koalicija u povijesti čovječanstva: koalicija krijumčara ljudima, tzv. aktivista za ljudska prava i najviših političkih elita, koji zajedno u Europu donose milijune migranata“, rekao je Orbán, na taj način izravno ugrožavajući europsku sigurnost.

Glede situacije u Mađarskoj, Orban je rekao kako je budućnost Mađarskog naroda sigurna, Mađarska raste i razvija se, a „budućnost ne baca sjenu sadašnjost“.

Sve kreditne agencije godinama nam dižu rejtinge, rastu plaće, drastično smanjujemo dug zemlje, ali i mađarskih obitelji.

Iz zemlje smo izbacili MMF, u Mađarskoj više nema kredita u stranim valutama, prvi smo oporezovali banke i multinacionalne tvrtke, te drastično smanjili režije za obitelji, a koje su danas uvjerljivo najniže u okruženju.

„Cilj nam je da drastičan napredak Mađarske bude u interesu svih velikih sila u svijetu. U tom cilju, u Mađarskoj će ove godine biti veliki promet. Prošli tjedan u posjeti nam je bio Vladimir Putin, a u proljeće nam dolaze i premijer Narodne Republike Kine, a poslije i predsjednik Indije. Posebne odnose imati ćemo i sa novom administracijom u SAD-u“, rekao je Orbán.

Najvažnijom zadaćom i dalje smatramo da mađarske obitelji imaju što više djece, i država će u ovoj godini nastaviti sa još drastičnijim smanjivanjem bilo kakvog plaćanje poreza za velike obitelji.

Veliku zadaću dodijelio je i mađarskim prosvjetarima, da od djece naprave mađarske patriote kojima će njihova zemlja biti uvijek i ispred svega ostalog.

45-minutno obraćanje, premijer Orbán je svoj govor završio sa: „Naprijed Mađarska, naprijed Mađari!“

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Talijansko pravosuđe naredilo iskrcavanje migranata s broda Open Arms

Objavljeno

na

Objavio

Talijansko pravosuđe naredilo je u utorak iskrcavanje na otok Lampedusu migranata s broda Open Arms i zapljenu broda španjolske “nevladine organizacije”, dok je Madrid poslao po njih jedan vojni brod.

Nakon pregleda koji su obavili sudska policija i dvojica liječnika, državni odvjetnik grada Agrigenta Luigi Patronaggio je odlučio da se migranti moraju iskrcati sljedećih sati na mali sicilijski otok zbog napetosti koja je vladala na brodu.

Brod je od četvrtka bio usidren nekoliko stotina metara od obala Lampeduse, a migrantima su talijanske vlasti uskratile pristup otoku iako se šest europskih zemalja (Francuska, Njemačka, Luksemburg, Portugal, Rumunjska i Španjolska) obvezalo da će ih prihvatiti.

Neki od migranata koje je “NGO spasila iz mora” kod Libije, bili su na brodu 19 dana, koliko i migranti koje je spasila organizacija SeaWatch3 krajem prosinca prije nego su iskrcani na Malti 9. siječnja ove godine.

U utorak se 15 migranata, neki bez pojasa za spašavanje, bacilo u more u očajničkom potezu ne bi li doplivali do Lampeduse. Jedna glasnogovornica je rekla da ih je spasila obalna straža i dovela na otok.

Na brodu se nalazilo 147 migranata po dolasku blizu Lampeduse i nešto više od 80 nakon što su evakuirani oni koji su skočili u more u utorak i nekoliko desetaka maloljetnika i bolesnih posljednjih dana.

Nakon što je talijanski ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini odbio iskrcavanje, Madrid je u utorak poslao jedan vojni brod prema Lampedusi kako bi izravno preuzeo migrante i odveo ih na Mallorcu, oko 1000 km udaljenu od Sicilije.

Brod je krenuo u 18,30 po srednjoeuropskom vremenu iz baze u Roti, na jugu Španjolske na trodnevno putovanje prema Lampedusi. Španjolska vlada za sada nije mogla reći hoće li se njihov vojni brod vratiti natrag nakon objave talijanskog pravosuđa. (Hina)

 

Richard Gere zatražio od talijanske vlade da pomogne migrantima; Salvini: Neka ih smjesti u svoje vile

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Donald Trump pozvao Indiju i Pakistan da smanje napetosti

Objavljeno

na

Objavio

Američki predsjednik Donald Trump telefonski je razgovarao u ponedjeljak s čelnicima Indije i Pakistana o mogućnostima poboljšanja trgovinskih veza s Washingtonom i naglasio potrebu smanjenja napetosti zbog Kašmira između nuklearnih susjeda.

“Razgovarao sam s dvojicom svojih dobrih prijatelja, indijskim premijerom Modijem i pakistanskim premijerom Khanom o trgovini i strateškom partnerstvu i, najvažnije za Indiju i Pakistan, da rade na smanjenju napetosti u Kašmiru. Situacija teška, ali razgovori dobri!, napisao je Trump u postu na Twitteru.

Odnosi između Islamabada i New Delhija, već neprijateljski, dodatno su zategnuti zbog ovomjesečne odluke Indije da ukine posebni status svog dijela regije Kašmira na koji obje zemlje polažu pravo.

Pakistan je na to žestoko reagirao te u znak odmazde prekinuo prijevoz i trgovačke veze te protjerao indijskog ambasadora.

Indijski premijer Narenda Modi rekao je Trumpu kako se nada da će se indijski ministar trgovine i američki predstavnik za trgovinu ponovno sastati kako bi razgovarali o međusobnoj trgovini, navodi se u izjavi indijske vlade.

Washington je potvrdio da su Trump i Modi razgovarali o trgovini.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari