Pratite nas

Iz Svijeta

Viktor Orban: Iz zemlje smo izbacili MMF u Mađarskoj više nema kredita u stranim valutama

Objavljeno

na

Na poziv i u organizaciji udruge Mađarska građanska suradnja, u Budimpešti svoju analizu zbivanja iz 2016. godine i predviđanja za 2017. godinu održao mađarski premijer Viktor Orban.

Pred tisućama svojih sunarodnjaka, Orban je progovorio o Europskoj Uniji, Mađarskoj, kao i svjetskim odnosima.

Svjedoci smo revolucija na glasačkim mjestima u gotovo svim europskim zemljama, ali i „preko bare“, rekao je Orban koji za 2017. godinu predviđa dramatični nastavak tog trenda.

„Mi Mađari, prvi smo imali revoluciju još 2010. godine, kada je FIDESZ na parlamentarnim izborima osvojio 70 % mandata u Parlamentu. Za nas su ovi, još uvijek relativno tijesni izborni rezultati za europsku desnicu – čisti početnici“.

Osvrćući se na sunovrat liberalne demokraciju u cijeloj Europi i SAD-u, Orban je rekao kako liberalni mediji niti u za njih potpuno bezizlaznoj političkoj situaciji ne napuštaju svoje „rovove“ već su sve zemlje gdje liberali gube na izborima proglasili zemljama bez demokracije. Što je jednako kao da kažemo da je „sam narod opasan za demokraciju.

A kada je tako, narod treba promijeniti, pokušaju kojeg smo svjedoci upravo u ovim godinama.“

Mađarska je postala utočište pravim izbjeglicama – kršćanima iz Francuske, Njemačke, Nizozemske i Italije koji se, u potrazi za sigurnošću i Europom kakvu su voljeli, u sve većem broju trajno naseljavaju u Mađarskoj.

Glede migrantske krize, Orban je sarkastično poručio da je Mađarska postala itekakvo utočište pravih izbjeglica, i to redom Francuza, Nizozemaca, Nijemaca, Talijana odnosno desecima tisuća kršćana iz tih zemalja koji svoj mir i siguran život pronalaze u Mađarskoj.

„Na sceni je najbizarnija koalicija u povijesti čovječanstva: koalicija krijumčara ljudima, tzv. aktivista za ljudska prava i najviših političkih elita, koji zajedno u Europu donose milijune migranata“, rekao je Orbán, na taj način izravno ugrožavajući europsku sigurnost.

Glede situacije u Mađarskoj, Orban je rekao kako je budućnost Mađarskog naroda sigurna, Mađarska raste i razvija se, a „budućnost ne baca sjenu sadašnjost“.

Sve kreditne agencije godinama nam dižu rejtinge, rastu plaće, drastično smanjujemo dug zemlje, ali i mađarskih obitelji.

Iz zemlje smo izbacili MMF, u Mađarskoj više nema kredita u stranim valutama, prvi smo oporezovali banke i multinacionalne tvrtke, te drastično smanjili režije za obitelji, a koje su danas uvjerljivo najniže u okruženju.

„Cilj nam je da drastičan napredak Mađarske bude u interesu svih velikih sila u svijetu. U tom cilju, u Mađarskoj će ove godine biti veliki promet. Prošli tjedan u posjeti nam je bio Vladimir Putin, a u proljeće nam dolaze i premijer Narodne Republike Kine, a poslije i predsjednik Indije. Posebne odnose imati ćemo i sa novom administracijom u SAD-u“, rekao je Orbán.

Najvažnijom zadaćom i dalje smatramo da mađarske obitelji imaju što više djece, i država će u ovoj godini nastaviti sa još drastičnijim smanjivanjem bilo kakvog plaćanje poreza za velike obitelji.

Veliku zadaću dodijelio je i mađarskim prosvjetarima, da od djece naprave mađarske patriote kojima će njihova zemlja biti uvijek i ispred svega ostalog.

45-minutno obraćanje, premijer Orbán je svoj govor završio sa: „Naprijed Mađarska, naprijed Mađari!“

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Donald Trump: Nove sankcije Iranu usmjerene su na vrhovnog vođu Hamneija

Objavljeno

na

Objavio

Foto: REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je izvršnu uredbu o novim sankcijama Iranu uperenih protiv vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija i drugih visokih dužnosnika kao odmazdu za rušenje američke bespilotne letjelice, no neke sankcije bile su planirane i prije incidenta. 

Trump je prvo poručio novinarima da su sankcije, usmjerene na iranskog vrhovnog vođu ajatolaha Alija Hamneija, odgovor na rušenje američkog drona prošlog tjedna. Teheran tvrdi da je letjelica povrijedila iranski zračni prostor, što Washington odbacuje.

– Vrhovni vođa odgovoran je za “neprijateljsko ponašanje režima”. Sankcije koje će se nametnuti kroz izvršnu uredbu će uskratiti pristup glavnim financijskim resursima iranskom vrhovnom vođi i njegovu uredu, rekao je Trump, javlja Hina.

Administracija predsjednika Trumpa želi prisiliti Teheran na otvorene razgovore o iranskom nuklearnom i balističkom programu i njegovih aktivnostima u regiji, no Teheran odbacuje tu ponudu sve dok Washington ne povuče prethodno nametnute sankcije. Trump je poslije kazao da bi sankcije bile nametnute Iranu i bez rušenja bespilotne letjelice. One su “snažan i proporcionalan odgovor na iranske povećane provokacije”, ustvrdio je Trump te “istaknuo da će pritisak na Teheran biti sve dok taj režim ne odustane od opasnih aktivnosti”.

Washington okrivljuje Teheran i za napade na komercijalne tankere proteklih tjedana u Zaljevu, a Iran te optužbe odbacuje.

I ministar financija SAD-a Steven Mnuchin priznao je da su nove sankcije na Iran djelomice bile planirane prije rušenja drona, piše agencija dpa.

– Nove sankcije blokirat će desetke milijarda dolara i prerezati izvore financiranja za Čuvare islamske revolucije, rekao je Mnuchin. Najavio je da će sankcije kasnije ovog tjedna nametnuti i iranskom ministru vanjskih poslova Mohammadu Javadu Zarifu.

Iran je danas objavio da su američki kibernetički napadi na iransku vojsku bili neuspješni. Washington je opetovano nametao sankcije Teheranu još od prošle godine kada se SAD povukao iz nuklearnog sporazuma iz 2015. kako bi suzbio iranski nuklearni program u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Velika Britanija, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati pozvali su Sjedinjene Američke Države na pronalaženje “diplomatskih rješenja” kako bi se smanjile trenutačne napetosti s Iranom.

– Pozivamo Iran da prekine svako djelovanje koje može ugroziti regionalnu stabilnost i da se pronađu diplomatska rješenja radi smanjenja napetosti, istaknule su te zemlje u zajedničkom priopćenju.

Tekst je objavio SAD u vrijeme dok američki državni tajnik Mike Pompeo, tvorac politike “maksimalnog pritiska” na Iran, boravi u posjetu u Emiratima i u Saudijskoj Arabiji, saveznicima Washingtona i velikim suparnicima Teherana.

Ni Iran ni SAD ne žele rat, SAD nudi pregovore

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

U Jeruzalemu se održava sastanak Rusije, SAD-a i Izraela oko Irana

Objavljeno

na

Objavio

Savjetnici za nacionalnu sigurnost Izraela, Sjedinjenih Država i Rusije započet će dvodnevni sastanak u Jeruzalemu u ponedjeljak posvećen Bliskom istoku i Iranu, suparniku Izraela i SAD-a.

Sastanak se odvija u vrijeme porasta napetosti između SAD-a i Irana zbog iranskog rušenja američke bespilotne letjelice i najave novih američkih sankcija protiv Irana.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu opisao je sastanak kao “povijesni i jedinstveni” te je dodao da je to “vrlo važan summit za osiguravanje stabilnosti na Bliskom istoku u nesigurnim vremenima”.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost Meir Ben-Shabbat i ruski tajnik vijeća za sigurnost general Nikolaj Patrušev sudjelovat će na trilateralnim i bilateralnim sastancima.

Prema ruskoj agenciji TASS Patrušev je naglasio da će na sastancima “Rusija imati na umu iranske interese koje će prenijeti Izraelu i Amerikancima”.

Naglasio je da će se sastanci fokusirati na situaciju u Siriji, gdje je prisutan i Iran.

Tijekom sirijskog građanskog rata, Izrael je opetovano provodio zračne napade na iranske mete u Siriji.

Rusija je uspjela održati bliske veze s Izraelom i Iranom.

Na novinskoj konferenciji s Netanyahuom u Jeruzalemu u subotu, Bolton je upozorio Iran “da ne protumači američku razboritost i suzdržanost kao slabost” nakon što je američki predsjednik Donald Trump obustavio vojni udar na Iran u petak.

“Naša vojska je obnovljena, nova i spremna na pokret, daleko najbolja na svijetu”, dodao je Bolton.

(Hina)

 

Ni Iran ni SAD ne žele rat, SAD nudi pregovore

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari