Pratite nas

Iz Svijeta

Viktor Orban: Jedina mreža koja posluje kao mafija u Mađarskoj je ona Georga Sorosa

Objavljeno

na

„Jedina mreža koja posluje kao mafija u Mađarskoj je ona Georga Sorosa“, poručio je mađarski premijer Viktor Orban.

Orban je tako odgovorio na optužbe Sorosa koji je u Bruxellesu optužio mađarskog premijera da stvara “mafijašku državu” poduzimanjem niza koraka kojima se, navodno, ugrožavaju slobode, među kojima i akademske koje se tiču Sorosevog sveučilišta.

Već dugo u istočnoj Europi postoji veliko nezadovoljstvo djelovanjem Georga Sorosa i niza civilnih udruga koje on podupire, kao i Sorosevih sveučilišta, za koje veliki dio javnosti smatra da rade protiv interesa država u kojima djeluju, a u korist financijskog spekulanta i mešetara Georga Sorosa.

Soroseva “mreža i njegove agencije” su “značajan i netransparentan sastavni dio javnog života u Mađarskoj”, rekao je Orban.
“Financijski spekulanti i njihove pristalice u Mađarskoj nastoje primijeniti program koji bi dozvolio ulazak migranata u zemlju”, dodao je Orban.

Još korak dalje je otišao Tamás Deutsch, zastupnik Orbánove stranke Fidesz u Europskom parlamentu, koji je izjavio da je “Soros otvoreno objavio rat demokratski izabranom premijeru i vladi u Budimpešti”.

Takve oštre reakcije izazvao je Sorosev govor u srijedu navečer u Bruxellesu te objavljen tekst o stanju EU, u kojem se posebno osvrnuo na Mađarsku i njezina premijera, koji je krajem 1980-ih, u doba pada komunizma, bio stipendist zaklade Otvoreno društvo koju financira Soros.

U svojem govoru Soros se je negativno izrazio i o Poljskoj, a dao je i jednu mučnu i prilično politički skandaloznu i diskutabilnu izjavu koja nadilazi diplomatski govor i ima vrlo opasne tendencije i to kada je ustvrdio da je Europa okružena neprijateljima od kojih je pojedinačno apostrofirao Rusiju, Tursku i Egipat, ali i SAD kakav pokušava stvoriti Trump, sve prema Sorosevim riječima.

Nažalost, ovakav govor nije naišao na očekivanu i potrebnu osudu u Bruxellesu, kao niti u europskim diplomatskim krugovima, osim u tradicionalno samobitnim i samosvjesnim Poljskoj i Mađarskoj. Te dvije zemlje imaju i najaktivniju političku borbu u EU protiv rada udruga koje financira Soros, a koje djeluju protiv nacionalnih, kulturnih i drugih interesa ovih zemalja.

VIKTOR ORBAN: Mađarska se mora obraniti protiv takvih kao Soros i suprotstaviti im se

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Assad Putinu: Hvala što ste nam spasili zemlju

Objavljeno

na

Objavio

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad zahvalio je ruskom kolegi Vladimiru Putinu za “spašavanje” njegove zemlje i rusku podršku u Siriji.

Dvojica državnih čelnika sastala su se u ruskom odmaralištu Sočiju na Crnom moru, objavio je Kremlj u utorak.

Razgovarali su o borbi protiv “terorizma” i mogućnostima za političko rješenje u Siriji, u kojoj sedam godina traje rat.

U priopćenju je navedeno da je Assad iskazao spremnost za održavanje razgovora sa stranama zainteresiranim za rješavanje sukoba.

Zauzvrat je Putin pohvalio Assadovu suradnju.

Prema navodima informativne agencije RIA, koja je citirala glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova, sastanak je trajao gotovo četiri sata.

Ovo je drugi put da je Assad napustio Siriju od početka rata 2011. godine.

Saveznik Sirije

U listopadu 2015, mjesec nakon što je Rusija pokrenula vojnu kampanju u Siriji, Assad i Putin sastali su se u Moskvi.

Rusija, glavni saveznik Vlade Sirije u ratu, podržava snage Vlade u borbama u onome što je postao posrednički rat u regiji.

Prošlog mjeseca različite frakcije, uključujući Vladu Sirije i opozicijske grupe, sastale su se u prijestolnici Kazahstana na razgovorima za implementaciju posljednjeg sporazuma o prekidu vatre.

Tijekom godina pokrenuto je nekoliko međunarodnih inicijativa za okončanje rata, uključujući pokušaj uspostave “zona deeskaalacije” širom zemlje, gdje Rusija, Turska i Iran garantiraju poštivanje sporazuma.

Do danas je gotovo 465.000 ljudi poginulo u sukobu, a više od 12 milijuna Sirijaca raseljeno.

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Njemačka potonula u najtežu političku krizu zadnjih desetljeća

Objavljeno

na

Objavio

S obzirom na izborne rezultate od 24. rujna, nismo na raspolaganju za ulazak u veliku koaliciju, stoji u dokumentu SPD-a.

Njemački Socijalni demokrati još uvijek nisu na raspolaganju da se priključe Kršćanskim demokratima kancelarke Angele Merkel u stvaranju vlade “velike koalicije” nakon što su pregovori s drugim strankama propali, pokazao je stranački dokument u ponedjeljak.

“S obzirom na izborne rezultate od 24. rujna, nismo na raspolaganju za ulazak u veliku koaliciju”, stoji u dokumentu o kojemu će stranački čelnici raspravljati, a koji je na uvid dobio Reuters. “Ne bojimo se novih izbora.”

Ocjene su iznesene nakon što su napori Angele Merkel da sastavi vladu od koalicije triju stranaka propali. Njemačka je zbog toga potonula u najtežu političku krizu zadnjih desetljeća, zbog čega su povećani izgledi za nove izbore.

SPD je osvojio 20,5 posto glasova u rujanskim izborima, što je njihov najgori poratni rezultat nakon što je izgubio važnost zbog položaja ‘mlađeg’ partnera u često čudnoj koaliciji kojom je dominirala Merkel. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari