Viktor Orban: Masovna migracija ugrožava miran i siguran europski način života

17

Mađarski premijer Viktor Orban u subotu je posljednji put pozvao mađarske birače da na referendumu u nedjelju odbace europski plan raspodjele migranata po obvezujućim kvotama, upozoravajući da migranti ugrožavaju “europski sigurni način života”.

U članku objavljenom u subotnjim novinama, Orban je poručio da Mađari imaju “dužnost” pomoći njegovoj vladi da se bori protiv neuspješnih “liberalnih metoda” “elite iz Bruxellesa”.

“Masovna migracija bez kontrole prava je prijetnja. Ona ugrožava miran i siguran europski način života”, upozorio je u listu Magyar Idok.

“Ovim referendumom možemo poslati poruku svakom Europljaninu… da o nama, europskim građanima, ovisi da Europsku uniju urazumimo, zajedničkim naporima, ili je pustimo da se raspadne.”

EU obvezujućim kvotama za raspodjelu migranata po državama članicama želi rasteretiti Grčku i Italiju, koje su primile najviše izbjeglica i migranata. No istočnoeuropske i srednjoeuropske zemlje tome se žestoko protive. Mađarska nije prihvatila niti jednu osobu po tom planu i umjesto toga ga zajedno sa Slovačkom nastoji srušiti na Europskom sudu pravde (ECJ).

Mađarske oporbene stranke i organizacije za zaštitu ljudskih prava organizirale su u subotu u Budimpešti niz manjih prosvjeda pred referendum.

Po zadnjim anketama, samo 46 posto ispitanika namjerava glasovati na referendumu, prema 54 posto prošli mjesec.

Vlada, međutim, nastoji umanjiti posljedice slabog odziva, koji po Orbanu “nema političko značenje”.

“Ako bude više glasova ‘ne’ od ‘da’, to znači da Mađari ne prihvaćaju pravilo koje nam europski birokrati žele nametnuti”, rekao je u petak.

Više od 400.000 izbjeglica, većinom iz Sirije, prešlo je 2015. preko Mađarske prije nego je zatvorila granice žicom i uvela antimigrantske zakone.

Mađarski premijer Viktor Orbán deset dana prije referenduma koji će se održati sutra 2. listopada dao je ekskluzivni intervjuu portalu Origo.hu, u razgovoru s Lászlóm Gáborom i Benceom Györgyjem, navodi Hrvatski fokus.

“Europska unija, komisija i sud su zajednički, donijeli lošu odluku kada su osudili Mađarsku jer smo ljude koji su nezakonito ušli u Mađarsku držali u zatvorenim kampovima. Jer ako bi npr. Francuska sada svaku ilegalno pristiglu osobu mogla držati u zatvorenom kampu, u zemlji bi bilo nekoliko velikih zatvorenih kampova. No budući da se to ne dopušta, migranti preplavljuju državu, a vlade su prinuđene raseliti ih po gradovima, županijama, manjim-većim naseljima. Stoga, ako bi nam EU mogao nametnuti obveznu kvotu useljavanja, to bi se odnosilo na sva naselja u Mađarskoj. Stoga kažem kako je prisilna kvota stvar svih 3200 mađarskih naselja. Ne odlučujemo samo o sudbini zemlje za sljedeće generacije nego i o svojoj lokalnoj sudbini. Ako ne odbijemo prisilnu kvotu, jednom će se samo u susjednoj kući pojaviti useljena migrantska obitelj. Ili čak i više takvih. Poznajemo konflikte koji iz toga proistječu. Ako ima obvezujuće kvote, ima i raseljavanja i to će utjecati na svako naselje u Mađarskoj”, poručio je Orban u intervjuu.

facebook komentari

 • Maks

  Referendum je propao, izaslo samo 45 % a preko 50% treba . Krivac je Jobik – pozvali na bojkot zajedno sa socijalistima , Jobbik su kao kod nas HSPovci.

 • Malleus_Haereticorum

  Na ovome je referendumu Orban napravio fatalnu pogrješku, ako je istina da je referendum propao. Orbana je, poput bezbrojnih drugih političara na svijetu, zavela njegova oholost, tako da se je u ishodu referenduma, koji je izključivo njegovo djelo, pokazalo ono što se nije trebalo pokazati, a to je da nema dovoljnu podporu u svome narodu. Ono što je on bio zamislio da će ojačati njegov položaj pretvorilo se je u suprotnost–pokazalo je slabosti njegova položaja i politike koju vodi. Tehnička pogrješka što ju je napravio je u tome što nije postigao dogovor s „ljutim desničarima“, i što je bez toga dogovora ipak krenuo u referendum. Ali najteža od sviju pogrješki je u samoj namjeri da uzme sve najbolje „od dvaju svjetova“, tj. od EU i od onih koji su protiv EU, ne vodeći pri tome računa o dosljednosti i istinitosti. Slažem se da EU ne valja, ali u takvom stavu, kao i u svakom drugom, valja biti dosljedan. Ono što ne valja, a to je EU, ne smije biti shvaćeno na način da se od toga može uzeti samo ono što nam odgovara, a da pri tomu nismo spremni nikako uzvratiti na pošteni način. Ne može se „sjediti na dvije stolice“. A upravo takvu politiku vodi Orban–što mi se sviđa od EU to ću uzeti, a što mi se ne sviđa u tome ću se ponašati po svojem. Nisu europski komesari toliko blesavi da bi mogli pristati na takvo ponašanje.

 • EMINƎM

  svaki europljanin je trebao udomiti po jednog bliskoistočnog kućnog ljubimca bez pedigrea, šanse da taj gremlin izraste u nešto umiljato su ravne nuli

 • kršni

  EU je politika EU-a, a ne šire! Orban je potpuno u pravu. Socijalisti vode politiku uništenja naroda i država, općenito svega posebnog u svakom narodu.

 • Maks

  Ma nemoj , a “ljuta desnica odjednom na strani crvenih, od nekud poznato , NE??

 • Malleus_Haereticorum

  Ovo o socijalistima je istina. Samo onda se moramo zapitati kako to da su se mnogi narodi u EU, uključujući i mađarski, navukli na podpisivanje političkog projekta kojega su u velikoj mjeri ustanovili upravo socijalisti. Orban je u pravu kada se odupire briselskim komesarima, ali nije dosljedan. On želi imati sve–i da je u EU i da je u podpunosti suveren u svemu. A to ne ide. Podpis obvezuje. Nitko nije Mađare, ni koga drugoga, prisilio da podpiše ono što mu sada ne odgovara.

 • Malleus_Haereticorum

  Misliš reći da i Mađarska ima svoje udbaše? Ne znam. Imaju socijaliste, pa je to valjda to. Ali, kako ćemo onda protumačiti Orbanovu „slizanost“ s Putinom?

 • Maks

  Nema slizanosti s Putinom to je podmetanje, Orban vodi suverenicku politiku i najbolji je sa zemljama uspravnice. Jobbik je pozvao na bojkot referenduma jer im Orban nije dovoljno “extreman – to ti je krajnja, “ljuta desnica koja na kraju ide jedino u korist ljevici , poznato i kod nas.

 • Malleus_Haereticorum

  Nije tako. No, pri tomu valja reći da i drugi drže fige u džepu, poglavito Austrijanci, kad je riječ o odnosu s Rusijom. Orban u tom smislu nije iznimka. Što se „ljute desnice“ u Mađarskoj tiče, očito je da ima uspjeha–minirali su Orbanov referendum. Osim ako ne ćemo vjerovati da je 60% Mađara poslušalo socijaliste.

  Suverenistička politika je u pravom smislu to jedino ako dotična država nije dio svoga suvereniteta prenijela na neke druge međunarodne institucije. Mađarska je to učinila, kao i sve ostale članice EU. Ponavljam, svi su to učinili svojevoljno. To nešto znači, a prije svega znači to da nisu i ne mogu biti u podpunosti „svoji na svome“.

 • Maks

  Rusija je bogata pa i svakom “interesantna, Putin se usprotivio LGBT nekulturi , njihovom izazivanju rata i kaosa na bliskom istoku pa postao popularan. Kad bi Orban radio po uputama Jobbika EU bi odavno sankcionirao Madjarsku , do sad ih je od sankcija dva puta spasila Merkel. Ogranice ti uvoz izvoz nestanu radna mjesta, izazovu krizu pa narod glasa one druge za godinu dvije. Da se razumijemo, Orban nije protiv EU nego protiv nametnugog Lisabonskog ugovora, politike raseljavanja, uvoza islama , stvaranja nove “kulture i EU nacije, Orban je za savez nezavisnih nacionalnih drzava.

 • kršni

  Ma za EU poslove sve razumijem, ali ovo je izvanredna situacija koja nema direktne veze s EU poslovima. ako Merkel treba radnike, a sumnjam da će trebati upravo ovi ljudi, neka si ih uzme, ali drugi ne moraju pristati na to.

 • Saga
 • Malleus_Haereticorum

  Ne, nije tako. Riječ je o tomu da su sve države članice pristale na „zajedničke vrijednosti“, na „humanizam“ i na „solidarnost“. Ovdje je konkretno riječ prije svega o Italiji i Grčkoj. Smatraš li ti da te države, koje su zbog svog zemljopisnog položaja prve udaru izbjegličke invazije, nemaju nikakvo pravo reći ostalim članicama u EU: „dajte preuzmite barem dio toga tereta“? Smatraš li da je u redu reći: „ma tko šljivi Italiju i Grčku, neka se s time nose kako znaju i umiju“?

  Bilo je to na samom početku, kada je jedan portugalski dužnostnik iznio prijedlog da se po izbjeglicama puca, da ih se ubija dok plivaju u moru, pa bi tako prekinuo invaziju. Smatraš li da je taj prijedlog valjalo prihvatiti? Tko bi se od nas ovdje, na ovom forumu, ali i bilo gdje drugdje, javio za takav „posao“, da ubije barem nekoliko izbjeglica? Nema sumnje da bi takav „tretman“ urodio plodom–ne bi bilo navale izbjeglica. Ali opet pitam–TKO bi trebao izvršiti taj zadatak?

 • kršni

  Zajedničke vrijednosti su humanizam i solidarnost? A kršćanstvo nije, u Europi? I tko govori o pucanju? I još nešto: dolaze sami muški i ostave majke, očeve, starce, žene i djecu za sobom i čame u kampovima po cijeloj toj Europi. Kakva je to solidarnost, humanizam, itd..Tako izgledaju EU vrijednosti?

 • Malleus_Haereticorum

  Da, tako je. Kršćanstvo NIJE zajednička vrijednost. To su podpisale sve zemlje članice–da kršćanstvo nije zajednička vrijednost, a „humanizam“ i „solidarnost“ jesu. Zašto su tobože kršćanske države podpisale takvo što? Zašto? I sada su se tobože sjetile kršćanstva, do kojeg im nimalo nije bilo stalo onda kada je to bilo najvažnije.

 • kršni

  Pa eto, nema pomoći.

 • Maks

  To ona alapača jadranka, Zeljkina bogomoljka.