Viktor Orban: Novo doba kuca na vrata Europe

4

Europska unija ide u pogrešnom smjeru, ali postoji prilika da se taj blok reformira i da “Europa ponovo bude velika”, rekao je premijer Mađarske Viktor Orban.

On je dodao da je glavno pitanje do koje je mjere Europa spremna prilagoditi se novom dobu.

Umjesto otvorenih društava ljudi žele demokratska društva u novom dobu “koje kuca na vrata Europe”.

“Stvari ne samo da idu loše u Bruxellesu već idu u pogrešnom smjeru”, rekao je.

Trumpova povijesna izjava

“Prije 20 godina Europa je imala jako ambiciozne ciljeve, međutim, nijedan od njih nije ispunjen”, rekao je mađarski premijer, spominjući Euroazijski trgovinski dogovor i nezavisnu sigurnosnu politiku Europe.

“Umjesto da uči iz ekonomskih uspjeha Kine i drugih azijskih država Europa pokušava uvjeriti sebe da je ono što tamo postoji samo privremeno ili nema utemeljenje”, rekao je Orban.

“Predsjednik SAD-a Donald Trump dao je povijesnu izjavu rekavši da je pravo svake zemlje staviti sebe na prvo mjesto”, kazao je Orban, dodajući da će uskoro biti promjena i da je doba multilateralizma pri kraju.

Nakon ekonomske krize 2008. godine došlo je do nezapamćene smjene u svjetskoj politici i ne postoji konsenzus o tome kako će izgledati nova politička struktura svijeta, naveo je.

“Europa je jedva spremna da se nosi s problemima u regiji i utječe na njih, a kamoli s ratovima u Siriji i Ukrajini.”

Dodao je da ekonomski rast u Europi neće preći jedan do dva posto u narednih nekoliko godina, osvrćući se na to da je Europa nekad bila relevantna globalno prije nego što je postala regionalna sila.

“Europa će izgubiti status globalnog igrača i preći na regiju, gdje će imati problema zadržati utjecaj na duže vrijeme.”

‘Višestruki centri moći’

Mađarski premijer rekao je da je Europa fokusirala svoje snage na pogrešne ciljeve, postajući rob utopijskim idejama supranacionalne Europe, prenosi kamenjar.com

Ne postoji jedan europski narod, već narodi, a Europa je pokazivala samopouzdanje kad je imala višestruke centre moći kako bi pokazala da je spremna štititi sebe bez vanjske pomoći, što bi joj dalo mogućnosti da pregovara kao jednak partner sa svima, uključujući Rusiju.

“Mora se postići novi dogovor sa SAD-om, kao i prilike da se otvore pregovori s Kinom, a problem Rusije treba staviti na agendu”, zaključio je Orban.

facebook komentari

 • Alan B’Stard

  Orban je zakon!!!

 • Sivooki

  Najstrašnija stvar je liberalizam, koji ide za sebičnim, bijednim ciljevima, gdje se etika svodi na utopijski multikulti svijet “slobode” u svemu, bez zakona, bez odgovornosti, bez napora.On proizvodi bijedne činovnike umjesto odlučnih državnika, a uvijek se povlači pred problemima jer ih ne zna rješavati. Pretvara se da ih nema!

 • srka

  Je…je zakon!
  Ugriza je tu istu ruku koja ga je izvukla iz kolkhozno-solhoznog CCCP zagrljaja!
  Da mu nije bilo te Europe…danas bi najvjeroatnije zagadjivao zrak sa jednim od stotine tisuća Trabant-a!
  by Srka® https://uploads.disquscdn.com/images/77273a85698d207dfa47cf066ebd8310dee08dfeed8212fd3156f67bb6172321.png