Pratite nas

Iz Svijeta

Viktor Orban: Sudbina se mora uzeti u svoje ruke!

Objavljeno

na

Mađarski premijer Viktor Orban nedavno je otišao na dvodnevni prijateljski posjet u Krakow, Poljska. Tamo je razgovarao s poljskom premijerkom Beatom Szydło o pitanjima migracije. Veliki iskorak napravio je u govoru kada je naglasio da se događa “prava renesansa Srednje Europe”.

Mađarski premijer je naglasio tijekom svog govora da se mora uzeti sudbina u svoje ruke i da su dobili povijesnu priliku, svi zajedno, da Srednja Europa postane najuspješnije područje Europe i svijeta.
To je ono što Višegradska skupina radi, rekao je mađarski konzervativni vođa, dodajući kako Europljani iz Srednje Europe “ne smiju postaviti manji cilj”.

Orban je dodao da su u prošlosti Habsburška monarhija, Nijemci i Sovjeti pokušali organizirati središnju Europu, a danas, Europska unija je “organizira, štiti i brani”, te je tako tamo bolje stanje nego prije. “Nećemo dopustiti naši kritičari naruše tu situaciju”, rekao je Orban.

Mađarski premijer također je dodao da misli da su Poljaci i Mađari imaju zajedničku sudbinu, jer poslije 2. svjetskog rata, Mađari su bili “gubitnici i krivoj strani”, dok su Poljaci bili “na pobjedničkoj strani”. Međutim, obje zemlje su dobile isto, Poljaci kao „nagradu“, Mađari kao kaznu: okupaciju Sovjeta i komunizma.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Putin: Hvala CIA-i za sprečavanje napada u Sankt Peterburgu

Objavljeno

na

Objavio

Ruski predsjednik Vladimir Putin zahvalio je američkom kolegi Donaldu Trumpu na pomoći u sprečavanju terorističkog napada u Sankt Peterburgu.

Naime, podaci koje je im je dala CIA omogućili su Rusima da pronađu i privedu teroriste, piše RT.

Putin je u telefonskom pozivu zahvalio Trumpu i dodao da će ruske sigurnosne službe podijeliti informacije sa svojim američkim kolegama ako budu nešto doznali o eventualnim planiranim napadima na američkom tlu.

Ruski FSB ranije je uhitio članove terorističke ćelije povezane s Islamskom državom u Sankt Peterburgu.

Ekstremisti su planirali niz napada na javnim mjestima, uključujući samoubilački bombaški napad i eksploziju u katedrali u Kazanu.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Sebastian Kurz postaje novi austrijski kancelar i najmlađi svjetski čelnik

Objavljeno

na

Objavio

Čelnik Narodne stranke (OeVP) Sebastian Kurz i Austrijska slobodarska stranka (FPOe) postigli su sporazum o koaliciji kojim se mladom demokršćanskom čelniku otvara mogućnost da postane kancelar i u vladu vraća krajnja desnica.

“Postigli smo dogovor o vladi za sljedećih pet godina” objavio je Sebastian Kurz u nazočnosti šefa FPOe Heinza-Christiana Strachea nakon posljednjeg dana pregovora. “Birači su jasno rekli da treba u obzir uzeti njihove zabrinutosti, posebice u pogledu sigurnosti”, dodao je Strache.

Predviđa se da će predsjednik republike Alexander Van der Bellen u ponedjeljak proglasiti novu vladu nakon formalne ratifikacije koalicijskog sporazuma dviju stranaka u subotu.

Pregovori su pokrenuti nakon prijevremenih parlamentarnih izbora 15. listopada na kojima je pobijedila konzervativna stranka OeVP. Protuestablišmentske stranke su ostvarile velike dobitke u Europi zadnjih godina temeljeći svoj uspjeh na nezadovoljstvu kako se vladajuće stranke odnose prema gospodarstvu, sigurnosti i imigraciji.

Austrijska Slobodarska stranka FPOe je već vladala s konzervativcima od 2000. do 2007. Kada je Slobodarska stranka zadnji put ušla u vladu 2000. zemlje EU-a Austriji su nametnule sankcije, ali su one bile kratkog vijeka. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari