Pratite nas

Politika

Sinčić se ogradio od Pernara i Vuletića

Objavljeno

na

Foto: Hina

Predsjednik Živog zida Ivan Sinčić u petak se na konferenciji za novinare u Saboru ogradio od izjave njihovog ekonomskog stručnjaka Dominika Vuletića da se stranka zalaže za “iliberalnu demokraciju”, a ogradio se i od stavova Ivana Pernara da je “99 posto novinara učilo od Hitlera” i njegovih izjava da su “novinari korisni idioti”.

“Što se tiče termina iliberalna demokracija, moram reći da mi je skroz novi. Mi nikada nismo razgovarali o tom konceptu. Naš stav je direktna demokracija i da treba težiti direktnoj demokraciji. Od tog stava se ograđujem. Mi smatramo da je direktna demokracija, što više referenduma, a što manje koruptivnih radnji budućnost demokracije”, kazao je Sinčić, pobunivši se zbog pitanja koje je izvan teme zaštite zviždača na koju su sazvali konferenciju za novinare u vrijeme dok se o tome raspravljalo na plenarnoj sjednici.

S obzirom na to da je Sinčić u uvodnom govoru istaknuo da zaštite zviždača nema borbe protiv korupcije, novinari su pitali ima li borbe protiv korupcije bez slobodnog novinarstva, aludirajući na “tjeralicu” protiv novinarke Jutarnjeg lista koju je Živi zid objavio na svojoj facebook stranici.

“Godišnje izvješće HND-a objašnjava kakvo je stanje u hrvatskom novinarstvu i zbog toga sam tužan. S 95 posto novinara nemam nikakvih problema, poštujem ih i volim s njima raditi. Međutim, s nečime što je bio sistematski linč jednostavno ne mogu živjeti. Ne želim živjeti u društvu gdje se nekome tko iznosi neistine, konstrukcije, manipulacije, laži ne smije reći da laže, bio on novinar političar ili bilo tko drugi”, istaknuo je Sinčić.

Sinčić se ogradio i od izjava stranačkog kolege Ivana Pernara koji je na svojoj facebook stranici objavio da je “99 posto novinara učilo od Hitlera”, a nedavno ih je nazvao i “korisnim idiotima”.

Njegov stranački kolega Branimir Bunjac dodao je da su “stavovi stranke isključivo oni koji se iznesu na tiskovnim konferencijama ili na službenim stranicama stranke”.

“Nikakve pojedinačne stranice ne odražavaju mišljenje stranke. Ne možemo kontrolirati 10 do 15 tisuća članova što tko objavljuje. Poštujemo slobodu riječi”, poručio je Bunjac.

Upitan je li sloboda riječi i objavljivanje “tjeralice” protiv novinarke, odgovorio je “podržavamo slobodu medija, dobro surađujemo sa svima osim s jednim koji zastupa interese ovršne mafije”.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Stier i Milošević idu zajedno u utrku za novog šefa HDZ-a?

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Iako je premijer i šef HDZ-a svoju praktički novu Vladu sastavio s većinom od 82 zastupnika, što je šest ruku više od apsolutne većine, to ne znači da je njegova unutarstranačka oporba objesila kopačke o klin i odustala od preuzimanja HDZ-a, ali na redovnim stranačkim izborima koji su za nešto manje od godinu dana, piše u nedjelju Večernji list.

Štoviše, na relaciji Davor Ivo Stier – Domagoj Ivan Milošević vode se intenzivni razgovori u smjeru timskog nastupa na izborima za predsjednika HDZ-a, a razgovara se, doznaje dnevnik, i s Mirom Kovačem.

Razgovori između Stiera, glavnog Plenkovićeva izazivača, i Miloševića odmakli su dalje nego oni s Kovačem, no Plenkovićeva oporba u HDZ-u svjesna je potrebe ujedinjavanja kako se glasovi u izbornom procesu ne bi rasipali.

I dok je Stierova politika za novi HDZ politika ujedinjavanja, Miro Kovač izazvao je velike reakcije izjavom da je potrebna rekonstrukcija HDZ-a za pobjedu na parlamentarnim izborima jer ju je plasirao u petak na dan izglasavanja sedmero novih ministara Plenkovićeve Vlade. Odmah mu je uzvratio i sam Plenković rekavši da je HDZ-u potrebna konsolidacija, a “vidjet ćemo tko će biti glavni u toj igri”, podsjeća Večernji.

Žešći je bio glavni tajnik Jandroković koji je poručio da se to tako ne radi i da se Kovač kritikom na dan kada se HDZ-ova Vlada nosi s oporbom zbog imenovanja novih ministara diskvalificirao za funkciju predsjednika HDZ-a. Jandroković mu je prigovorio da je osobne interese stavio ispred stranačkih.

U krugu Plenkovićevih oponenata poručuju da je Kovačeva izjava dobra i pogođena, ali poslana u sasvim krivom trenutku, kada je Vladi bila potrebna podrška, piše Večernji list.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Predsjednica RH predlaže: Državna tijela trebaju razmotriti da se ugovori s CHF kreditima proglase ništetnima

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović sastala se s predstavnicima građanske inicijative Lex Franak, koji su je izvijestili o problemu koji pogađa 125 tisuća hrvatskih obitelji.

Predstavnici građanske inicijative Lex Franak upozoravaju da presude sudova koje građani dobivaju na osnovi svojih tužbi pokazuju da je poslovanje banaka s kreditima u švicarskim francima bilo pravno i moralno upitno i da državne institucije izvršne, zakonodavne i monetarne vlasti nisu na vrijeme reagirale i spriječile štetu koja je nastala takvim postupanjem. Banke, koje su većinom u stranom vlasništvu, povrijedile su prava potrošača i osiromašile hrvatske građane nepoštenom praksom i nezakonitim kreditima, a zaradu prelijevale vlasnicima u inozemstvo.

Predsjednica je naglasila da ovaj problem ne gleda izdvojeno u odnosu na problem blokiranih i ovršenih građana, koji smatra jednim od najvećih problema hrvatskog društva. Hrvatska, kao demokratska i socijalna država, članica Europske unije, mora riješiti ovo pitanje. Građani ne smiju imati osjećaj pravne nesigurnosti, nezaštićenosti i prevarenosti niti smiju biti doživotno blokirani. Banke nisu i ne smiju biti gospodari života i smrti dužnika iz čega proizlazi da država mora postaviti zdrav okvir koji uvažava načelo pravedne i socijalne države.

Budući da su na hrvatskim i europskim sudovima potvrđene odluke kako su banke povrijedile prava potrošača koristeći u ugovorima ništetne i nepoštene ugovorne odredbe, a kako bi se spriječili daljnji troškovi za građane, sudove pa i banke, Predsjednica Republike Hrvatske predlaže da nadležna državna tijela razmotre prijedlog građanske inicijative Lex Franak da se ugovori koji sadrže osporene odredbe proglase ništetnima.

Predsjednica Republike Hrvatske je obaviještena o prijedlogu Zakona o ništetnosti ugovora o kreditu s valutnom klauzulom u švicarskim francima koji je uz pomoć pravnih i financijskih stručnjaka izradila građanska inicijativa Lex Franak kao konkretan prilog rješavanju ovog problema.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari