Pratite nas

Komentar

Vincent Batarelo – moderni profesionalni katolik!

Objavljeno

na

Jasno je da je Bartulica bio u uredu Josipovićevu, i vidi čuda – Josipović je za sve moguće liberalizme, a u uredu mu radio katolik? I nakon pet godina nije ga obratio! Rekli bi u mojoj Slavoniji – hrđave vire!

Kako prenose hrvatski mediji, voditelj udruge Vigilare Vice Batarelo na svom Facebook profilu obrušio se na predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović jer je u Americi sudjelovala konferenciji o ravnopravnosti spolova koju je organizirala Zaklada Clinton. Očito nečim nezadovoljan Batarelo reagira, usmjerava, „pomaže“ hrvatskoj Predsjednici da shvati kako je on voditelj udruge Vigilare i kako je njihova ispravnost „najkatoličkija“ u zemlji, i da se ona nema pravo družiti ni s kime tko misli drukčije.

Tako u jednom od medija stoji: „Novi konzervativci ne odustaju od pritiska na predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović, pa je čelnik Udruge Vigilare Vice Batarelo zatražio hitan prijem na Pantovčaku po njezinu povratku iz SAD-a, koji je pak, prema njihovu mišljenju, bio kontroverzan zbog odlaska na konferenciju Zaklade Clinton.“

Već sam pojam „novi konzervativci“ pokazuje kako se radi o drukčijosti, zapravo o nečemu ili nekome tko mora biti iznad tzv. običnoga katolika. Kao prosječna vjernica, ne znam što znači pokrivati se s katolištvom i nazivati se konzervativcem, a još manje mi je jasno zašto netko „po katoličkim mjerilima“ ne može prihvatiti drukčijega i drugoga, posebice kad su u pitanju međunarodna poznanstva i održavanje veza na najvišoj razini u svrhu dobrobiti svoga naroda.

Baterala nema na raspravi o obiteljskom zakonu

Sudeći po svemu, postoje profesionalni katolici koji sebe nazivaju „novim konzervativcima“, pa mi je kao vjernici nejasno na koje se evanđelje oslanjaju i koji ih nauk Crkve obvezuje.

Čitajući malo tko je dr. sc. Vice John Batarelo, dođoh do toga – pa on je predstojnik Ureda za pastoral obitelji čak Zagrebačke nadbiskupije. To nije mala stvar, jer to je „profesionalni“ katolik, jer na mrežnim stranicama stoji: Promiče “Božje namisli o braku i obitelj”. Ne znam što to znači, ali na istim stranicama piše – Javno djelovanje: da umrežene katoličke obitelji promoviraju i brane vrjednote braka i obitelj u općoj društvenoj javnosti. Kao obična katolkinja, majka koja živi na području Zagreba, ma baš ništa od toga nisam vidjela.

Nedavno je bila rasprava o Nacrtu obiteljskog zakona, ostala sam uskraćena biti na raspravi, ali sam se raspitala – ima li itko iz Ureda HBK? Je li se tko prijavio iz Ureda za pastoral obitelji Zagrebačke nadbiskupije? I vidi vraga, moje razočarenje – nitko! Toliko o profesionalnom radu tih profesionalnih katolika i novih konzervativaca. Pa neće se valjda u New Yorku donositi Obiteljski zakon za Hrvatsku? Ja sam jedna obična grešna katolkinja koja nastoji živjeti sakramentalni život, poštivati učenje Crkve, biti odgovorna na svom radnom mjestu i u društvu, te istodobno svjedočiti svojim živom javno svoju pripadnost Katoličkoj Crkvi.

Pitam zašto profesionalnih katolika nije bilo na raspravi o Obiteljskom zakonu? Je li to odgovornost prema radnom mjestu ili su to samo kaptolski uhljebi koji nam okolo sole pamet i primaju desetke tisuća kuna? U župi nas je župnik okupio i reko da su došli neki materijali za obiteljsku zajednicu i kako bismo se trebali uključiti. Uzela sam te materijale i pogledala, pa to je bilo tako s visoka da nema veze s realnim životom. Uzela sam krunicu, zahvalila se župniku i otišla za svojim poslom. Kasnije sam se vratila i to ispričala župniku koji je jako razuman. Pitala sam ga je li grijeh – ako ja kažem kako bi Bog trebao izgledati i kako bi Bog trebao misliti, a onda tako moraju svi? Župnik se blago nasmijao i rekao – Hvala Bogu, dao ti je razum i zdravu duhovnost! Razluči po savjesti!

Nisu obratili Josipovića, nego služili zlu…

To me nekako natjeralo da podijelim svoje iskustvo s drugima pa sam se počela pitati – tko su njihovi duhovnici, dakle Batarela i drugih laika na Kaptolu? Zanimljivo je, prisjetila sam par detalja s Kaptola, jer često se odem u pauzi pomoliti, popiti čaj u obližnjim kafićima. Vidi čuda: kad je Batarelo s nekim na kavi „uglednim“ katolikom onda je u transparentnom kafiću.

Kad je s duhovnikom Ivanom Toljem, onda baš ne voli da to vide svi! Razumjeti je to, jer i ja volim s duhovnikom razgovarati u četiri oka. Onda me misao navede – zašto Batarelo, koliko je meni poznato nikad nije reagirao na Josipovićeve stavove i Josipovićeva druženja a bilo je protukatoličkih na svakom koraku?

On i njegov prijatelj Bartulica, s kojim se ruku pod ruku naziva novim konzervativcem u duhovnoj pratnji Ivana Tolja cirkusirali su s katolištvom. Jasno je da je Bartulica bio u uredu Josipovićevu, i vidi čuda – Josipović je za sve moguće liberalizme, a u uredu mu radio katolik? I nakon pet godina nije ga obratio! Rekli bi u mojoj Slavoniji – hrđave vire! Možda je tu i neki interes, jer profesionalizam je profesionalizam, i njega uvijek povezuje određeni interes.

Pitala sam se dalje, kako to da se sve raspadne gdje dođu ti profesionalni katolici? Taško je biti vjernik, osobito kad čovjeka ponese interes, moć i slava… Katolik, ukoliko nije profesionalac ili vođen nečijim interesom, u slučaju hrvatske predsjednice pridržao bi se u najmanju ruku Matejevih riječi: “Pogriješi li tvoj brat, idi i pokaraj ga nasamo….”.

Toliko o modernim profesionalnim katolicima!

[ad id=”40551″]

Maja Miličević

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Višnja Starešina: Srebrenica je jedan od najbolje odrađenih slučajeva pred Haškim sudom

Objavljeno

na

Objavio

Doživotna kazna zatvora prvostupanjska je presuda Ratku Mladiću na suđenju u Haagu za zločine u Bosni i Hercegovini.

Težina nijedne kazne ne može se izjednačiti sa strahotama počinjenim pod njegovim zapovjedništvom, no okrivljujuća presuda barem nosi zadovoljštinu.

O presudi, njezinom značenju i odjecima u Temi dana na HRT-u govorili su novinarka Višnja Starešina i
predsjednik Upravnog vijeća Memorijalnog centra Srebrenica Sadik Ahmetović.

“To je potpuno očekivana presuda i to ne samo nakon presude Radovanu Karadžiću, već i nakon presude u predmetu Srebrenica, osobito generalima Tolimiru i Popoviću koje su potpuno rekonstruirale mehanizam genocida i mehanizam likvidacija u Srebrenici.

Dakle, Srebrenica je jedan od najbolje odrađenih slučajeva pred Haškim sudom i jedno od najvećih postignuća tih suđenja je to što je utvrdila kako izgleda mehanizam likvidacije”, rekla je Višnja Starešina.

“Ako i doživi drugostupanjsku pravomoćnu presudu, ona je svakako ‘zabetonirana’. Zašto Mladić nije suđen za Škabrnju? To je također zabetonirano već samom optužnicom. Zdravko Tolimir je bio s njim u Škabrnji, cijelo vrijeme je bio s njim od Knina do Srebrenice. I Zdravko Tolimir je mozak zločina”, kazala je Starešina.

Na pitanje zašto nije djelovalo hrvatsko pravosuđe istaknula je da ono može još uvijek djelovati. “Pitanje je zašto se ne organiziraju suđenja u odsutnosti, barem zbog istine, da nam se ne nameće teza da su neki lokalni zli ljudi upravljali svime”, naglasila je Starešina.

Haški sud proglasio Ratka Mladića krivim i osudio ga na DOŽIVOTNI zatvor!

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Slijedi masovna beatifikacija ‘novog sveca’ u njihovom kalendaru. Nebeskom!

Objavljeno

na

Objavio

Ratko Mladić ide na doživotnu.

Razmišljam nešto da nitko ni u snu nije mislio da itko ima šanse protiv udruženih terorista i JNA.

Nikada ni pomislili nisu da mogu izgubiti rat.
Od tu iživljavanje i bestijalnosti bez mjere .
Mučenja, klanja, silovanja.
A iza njih armija!

Sve si mislim kako je to biti pripadnik naroda koji se nikada nije suočio sa svojom kolektivnom psihologijom.

Psihologijom naroda koji je potpuno kopirao svog dugogodišnjeg gazdu, Turke , u baš svakoj bestijalnosti koju su oni njima činili.
Sindrom zlostavljanog zlostavljača.

Pokušali su pronaći spas u mitologiji.
Proslavi izgubljenih bitaka.

Nametnuti se kao direktori, oficiri, žandari i milicionari, šefovi i nadređeni. Njihov zločin u poraću 45 ostao je nekažnjen. Priklonili se pobjednicima. Da bi pokazali sav sjaj svoje impotencije 91.
Primitivno, krvožderno.

Srdžba onih koji su šetali opanke stoljećima.
A svoj sram nikada racionalizirali.
Nadmeno agresivni.

I kada prijateljuju i kada ratuju .

Tek nad civilima i zarobljenicima postajali su moćni.

Govoreći o nasilju i kakve konkretne posljedice kontinuirano nasilje može ostaviti na čovjeka, sa zgražanjem gledam kako se odražava na jedan narod.

Koji je odlučio živjeti u mitologiji .

U negaciju kao najprimitivnijem obliku obrambenog mehanizma .

Zato je gotivo nemoguće uspostaviti racionalni dijalog s njima. Unatoč tome što je jezik sličan, a i zemljopisna širina.

Dijelovi mozga koji komuniciraju su potpuno različiti.

Duboko usađen u bazalne ganglije, mitologiju i odmak od stvarnosti ovaj narod na Balkanu treba godine da bi se otrijeznio.
Unatoč tome što je za lidere birao psihijatre. Koji su manipulirali ovom spoznajom.

Slijedi masovna beatifikacija novog sveca u njihovom kalendaru. Nebeskom, na lunatički način .

dr. Gordana Zelenika / Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari