Connect with us

Komentar

Vincent Batarelo – moderni profesionalni katolik!

Objavljeno

-

Jasno je da je Bartulica bio u uredu Josipovićevu, i vidi čuda – Josipović je za sve moguće liberalizme, a u uredu mu radio katolik? I nakon pet godina nije ga obratio! Rekli bi u mojoj Slavoniji – hrđave vire!

Kako prenose hrvatski mediji, voditelj udruge Vigilare Vice Batarelo na svom Facebook profilu obrušio se na predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović jer je u Americi sudjelovala konferenciji o ravnopravnosti spolova koju je organizirala Zaklada Clinton. Očito nečim nezadovoljan Batarelo reagira, usmjerava, „pomaže“ hrvatskoj Predsjednici da shvati kako je on voditelj udruge Vigilare i kako je njihova ispravnost „najkatoličkija“ u zemlji, i da se ona nema pravo družiti ni s kime tko misli drukčije.

Tako u jednom od medija stoji: „Novi konzervativci ne odustaju od pritiska na predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović, pa je čelnik Udruge Vigilare Vice Batarelo zatražio hitan prijem na Pantovčaku po njezinu povratku iz SAD-a, koji je pak, prema njihovu mišljenju, bio kontroverzan zbog odlaska na konferenciju Zaklade Clinton.“

Već sam pojam „novi konzervativci“ pokazuje kako se radi o drukčijosti, zapravo o nečemu ili nekome tko mora biti iznad tzv. običnoga katolika. Kao prosječna vjernica, ne znam što znači pokrivati se s katolištvom i nazivati se konzervativcem, a još manje mi je jasno zašto netko „po katoličkim mjerilima“ ne može prihvatiti drukčijega i drugoga, posebice kad su u pitanju međunarodna poznanstva i održavanje veza na najvišoj razini u svrhu dobrobiti svoga naroda.

Baterala nema na raspravi o obiteljskom zakonu

Sudeći po svemu, postoje profesionalni katolici koji sebe nazivaju „novim konzervativcima“, pa mi je kao vjernici nejasno na koje se evanđelje oslanjaju i koji ih nauk Crkve obvezuje.

Čitajući malo tko je dr. sc. Vice John Batarelo, dođoh do toga – pa on je predstojnik Ureda za pastoral obitelji čak Zagrebačke nadbiskupije. To nije mala stvar, jer to je „profesionalni“ katolik, jer na mrežnim stranicama stoji: Promiče “Božje namisli o braku i obitelj”. Ne znam što to znači, ali na istim stranicama piše – Javno djelovanje: da umrežene katoličke obitelji promoviraju i brane vrjednote braka i obitelj u općoj društvenoj javnosti. Kao obična katolkinja, majka koja živi na području Zagreba, ma baš ništa od toga nisam vidjela.

Nedavno je bila rasprava o Nacrtu obiteljskog zakona, ostala sam uskraćena biti na raspravi, ali sam se raspitala – ima li itko iz Ureda HBK? Je li se tko prijavio iz Ureda za pastoral obitelji Zagrebačke nadbiskupije? I vidi vraga, moje razočarenje – nitko! Toliko o profesionalnom radu tih profesionalnih katolika i novih konzervativaca. Pa neće se valjda u New Yorku donositi Obiteljski zakon za Hrvatsku? Ja sam jedna obična grešna katolkinja koja nastoji živjeti sakramentalni život, poštivati učenje Crkve, biti odgovorna na svom radnom mjestu i u društvu, te istodobno svjedočiti svojim živom javno svoju pripadnost Katoličkoj Crkvi.

Pitam zašto profesionalnih katolika nije bilo na raspravi o Obiteljskom zakonu? Je li to odgovornost prema radnom mjestu ili su to samo kaptolski uhljebi koji nam okolo sole pamet i primaju desetke tisuća kuna? U župi nas je župnik okupio i reko da su došli neki materijali za obiteljsku zajednicu i kako bismo se trebali uključiti. Uzela sam te materijale i pogledala, pa to je bilo tako s visoka da nema veze s realnim životom. Uzela sam krunicu, zahvalila se župniku i otišla za svojim poslom. Kasnije sam se vratila i to ispričala župniku koji je jako razuman. Pitala sam ga je li grijeh – ako ja kažem kako bi Bog trebao izgledati i kako bi Bog trebao misliti, a onda tako moraju svi? Župnik se blago nasmijao i rekao – Hvala Bogu, dao ti je razum i zdravu duhovnost! Razluči po savjesti!

Nisu obratili Josipovića, nego služili zlu…

To me nekako natjeralo da podijelim svoje iskustvo s drugima pa sam se počela pitati – tko su njihovi duhovnici, dakle Batarela i drugih laika na Kaptolu? Zanimljivo je, prisjetila sam par detalja s Kaptola, jer često se odem u pauzi pomoliti, popiti čaj u obližnjim kafićima. Vidi čuda: kad je Batarelo s nekim na kavi „uglednim“ katolikom onda je u transparentnom kafiću.

Kad je s duhovnikom Ivanom Toljem, onda baš ne voli da to vide svi! Razumjeti je to, jer i ja volim s duhovnikom razgovarati u četiri oka. Onda me misao navede – zašto Batarelo, koliko je meni poznato nikad nije reagirao na Josipovićeve stavove i Josipovićeva druženja a bilo je protukatoličkih na svakom koraku?

On i njegov prijatelj Bartulica, s kojim se ruku pod ruku naziva novim konzervativcem u duhovnoj pratnji Ivana Tolja cirkusirali su s katolištvom. Jasno je da je Bartulica bio u uredu Josipovićevu, i vidi čuda – Josipović je za sve moguće liberalizme, a u uredu mu radio katolik? I nakon pet godina nije ga obratio! Rekli bi u mojoj Slavoniji – hrđave vire! Možda je tu i neki interes, jer profesionalizam je profesionalizam, i njega uvijek povezuje određeni interes.

Pitala sam se dalje, kako to da se sve raspadne gdje dođu ti profesionalni katolici? Taško je biti vjernik, osobito kad čovjeka ponese interes, moć i slava… Katolik, ukoliko nije profesionalac ili vođen nečijim interesom, u slučaju hrvatske predsjednice pridržao bi se u najmanju ruku Matejevih riječi: “Pogriješi li tvoj brat, idi i pokaraj ga nasamo….”.

Toliko o modernim profesionalnim katolicima!

[ad id=”40551″]

Maja Miličević

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari