Connect with us

Događaji

Vinko Sindičić uhićen u Španjolskoj

Objavljeno

-

“Bavarski pokrajinski kriminalistički ured (BLK) je dobio obavijest da je Vinko Sindičić uhićen u Burgosu u Španjolskoj”, rekao je predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster.

[ad id=”68099″]

Na osnovi hrvatske potjernice bivši djelatnik jugoslavenske tajne službe Vinko Sindičić uhićen je u Španjolskoj, objavio je predsjedavajući sudac Manfred Dausterna suđenju Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču u Muenchenu!

“Bavarski pokrajinski kriminalistički ured (BLK) je dobio obavijest da je Vinko Sindičić uhićen u Burgosu u Španjolskoj”, rekao je predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster.

Podsjetimo, već nekoliko puta se Vinko Sindičić trebao pojaviti u svojstvu svjedoka na ovom suđenju, ali se nije odazvao. Ujedno je i 2008. godine smatram krunskim svjedokom u procesu kojim je Krunoslav Prates osuđen na doživotni zatvor zbog suučesništva u ubojstvu Đurekovića.

Sindičić je u Španjolskoj uhićen na temelju međunarodne tjeralice koju je izdala Hrvatska. Obrana Josipa Perkovića je protiv Sindičića u Hrvatskoj podigla optužnicu zbog lažnog svjedočenja u procesu protiv Pratesa i on je sada na osnovu te optužnice i uhićen.

Zasad se ne zna hoće li Sindičić svjedočiti u sadašnjem procesu protiv Perkovića i Mustača.

Istragu protiv Sindičića krajem 2013. pokrenulo je riječko Općinsko državno odvjetništvo koje ga osim zbog davanja lažnog iskaza tereti i da je lažno prijavio kazneno djelo. Primorsko-goranska policija Sindičića traži i zbog neodazivanja na ročišta na Općinski sud u Rijeci gdje mu se, u postupku koji je vraćen na početak na temelju njegove žalbe, sudi po optužbi da je neovlašteno ušao u tuđi stan.

Sindičić bio osuđen na 15 godina zatvora zbog pokušaja ubojstva hrvatskog emigranta Nikole Štedula u Škotskoj 1988. godine te je odslužio zatvorsku kaznu. Suđeno mu je i u Zagrebu zbog ubojstva hrvatskog emigranta Brune Bušića 1978. godine, ali je 2000. godine oslobođen optužbe.

Osim toga, valja svakako spomenuti kako je zbog procesa ekstremistici Beate Tschaepe koja je najavila da će progovoriti  na Višem zemaljskom sudu u Münchenu vladala velika gužva. U gotovo 13 mjeseci suđenja Zdravko Mustač i Josip Perković i dalje ništa ne govore.

Kako javlja HRT sud videovezom ispituje svjedoka koji je bivši djelatnik Udbe iz Rijeke. Riječ je o Marinu Modriću koji je bio inspektor u Odjelu za neprijateljsku emigraciju. Osim toga, on je u postupku protiv Vinka Sindičića za ubojstvo Brune Bušića 90-tih svjedočio u Hrvatskoj!

Modrić je na pitanje suca je li tjedan uoči Bušićeva ubojstva u telefonskom imeniku za Službu tražio jednu adresu, rekao kako je tražio u imeniku Pariza. Sudac Dauster je upitao ima li to veze s Bušićem.

 ”Nisam identificirao Bušića”, rekao je svjedok. Sudac predsjedatelj je nadodao kako je Bušić nakon toga ubijen.

Svjedok je,  poričući ranije izjave sucima u Zagrebu i niječući bilo kakvu vezu, rekao kako su desetorica tražila adresu. Modrić tvrdi kako sa Sindičićem, Perkovićem i Mustačem nije imao nikakvih kontakata. U tijeku je suđenje!

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari