Pratite nas

Magazin

Vinko VUKADIN: Pismo “majci i kraljici”

Objavljeno

na

Draga majčice, pišem ti ovo pismo na majčin dan, dan koji mnogoj djeci i majkama donosi nikad neviđene radosti, ali i razočaranja jer je to dan kad se sjećamo velikih majčinskih djela ljubavi, ali je to i dan kada mnoge majke i djeca osjete da nisu voljeni ili da su zaboravljeni.

Ja ti pišem kao adoptirani član tvoje familije, adoptirala si me u vrijeme izbora kao birača. Nadao sam se da ćeš ti hrvatskom narodu donijeti ono što su mu oduzeli onoga dana kada su u Hudoj jami zakopali žive tisuće i tisuće majki i tako ostavili narod u potrazi za majkama, djecom i očevima. Od tih davnih dana mnoga hrvatska djeca i majke su lutala prazninom postojanja tražeći svoje očeve, majke i djecu, nadajući se da će kad tad doći vrijeme pravde u kojemu će svačije dijete i svačija majka moći biti oplakano i ožaljene.

Majčin dan bijaše mnogim hrvatskim generacijama dan sjećanja na gubitak  majki i djece. Tiho i potajno, ali uporno, sjećahu se Hrvati tih dana i nadahu se konačnom otkopavanju zemlje i betona ispod kojega bijahu pokopani mnogi nepoznati.

Kad si ti preuzela čast hrvatske predsjednice, pomislismo da je konačno došlo vrijeme da jedna žena i majka artikulira ono što su mnogi mislili, sanjali i očekivali, ali nisu nikada mogli jasno i glasno reći. Sjećam se kako si dva puta na licima okorjelih ratnika i invalida izazivala suze svojim toplim glasom i odlučnim obećanjima. Bila si dva puta pod Šatorom. Jednom prije izbora da animiraš ratne vojne invalide, a drugi put da im se zahvališ za glasove pomoću kojih si postala predsjednica. Nažalost tvoje majčinske obveze ukidanja razlika među ljudima su bile tolike da se očito više nisi mogla posložiti i doći među one koji su te odabrali da artikuliraš njihove boli.

Potpuno mi je jasno da postoje mnoge obveze, čak i one na koje ti nemaš ni pravo ni dužnost, ali one donose simboliku navodne pomirbe o kojoj ti govoriš.

Draga majčice i kraljice, mnoga djeca se odvoje od roditelja kad odrastu, a u politici nije ništa drugačije. Političari, kad odrastu – pobijede na izborima, često spoznaju da su postali političari radi vlastitog interesa, a birači spoznaju, iako teško priznaju, da su igrom svojeg odabira odabrali krivu nadu i da ih opet nitko ne zastupa.

Znam majčice, pričaju tako, da si jako pismena i načitana osoba. Vele da si završila fantastične škole u Americi. I ja sam nekad želio studirati na Oxfordu, al nisam skupio ni novaca ni veza da ostvarim svoj životni san, pa cijenim one koji su uspjeli završiti velike škole bez kupnje diplome. Kao američka učenica sigurno poznaješ teorije leadershipa i motivacije. Sigurno si čula za Harward model win-win postupanja u pregovaračkim situacijama. Zato ti moram ispričati, tebi sigurno poznatu, priču o narandži i dječjoj svađi oko nje.

Da te podsjetim.  U tom poznatom modelu pravednog postupanja, ako nemaš knjigu javi se dat ću ti ju besplatno, autor svojim čitateljima daje zadatak da riješe izrazito kompleksnu svađu među vlastitom djecom. Djeca se svađaju oko jedne jedine narandže. Brat želi narandžu, a i sestra želi tu istu narandžu. Mama dolazi umorna doma, nešto slično tebi, djeca se čupaju za kosu i udaraju, plaču i jauču. Autor od mama i leadera traži rješenje koje je pravedno.

Najveći broj roditelja pristupi problemu kao i naši političari kad se govori o problemima podijeljenosti naroda i bavljenju povješću. Prva reakcija je da zaviču:  “Dosta svađe, ne želimo podjele!” Takvi roditelji prerežu narandžu popola, što kod  djece izaziva obostrano razočaranja i ljutnju. Neki oduzmu djeci narandžu, a time pokažu da im nije do djece nego do vlastitog mira. Samo mudri postupe pravedno i riješe problem po načelu win-win.

Kako ti postupaju, mogao bih ti reći, ali nema smisla, jer ti si sigurno upoznata s teorijama win-win i s Herzbergerovim modelima motivacije. Sigurno znaš da je najnepravedniji onaj roditelj koji djeci kaže da su oboje krivi i nek se konačno prestanu svađati.

Zašto je roditelj, koji djeci kaže da se prestanu svađati, umjesto da ispita motive i odluči po pravdi, nepravedan i lijen roditelj?
Takav roditelj pokazuje da je lijen pozabaviti se motivima i uzrocima svađe, prelazi preko važnih informacija jer mu je dosta dječje vike i svađe. Iz teorije ispravne motivacije znamo da će dijete, koje čini nepravdu, jedva dočeakti takav zahtjev, to mu je garancija da ne će biti kažnjeno, čak štoviše, to mu je ohrabrenje da i sljedeći put potupa nepravedno, a dijete koje je na pravdi Boga dobilo šamar ili osjetilo nepravdu, ono će biti kažnjeno još jedanput jer će shvatiti da ni majka nije pravedna.

Takav roditelj pokazuje da je nedorastao roditeljskim izazovima, da mu se ne istražuje motiv svađe i na kraju krajeva takav roditelj djeci pokazuje da on nema pojma niti ga je briga za dječje motive.

Poštovana predsjednice, nazivaju Vas i majkom kraljicom, al dopustite mi da Vam se u sljedećim retcima obraćam samo kao predsjednici, iako je majčin dan. Meni je draže da ostanete ono za što vas hrvatski narod plaća: predsjednica.

Mislim da svi imamo svoje majke, one koje su nas rodile i odgojile, kraljice nam ne trebaju, a pravedna i mudra predsjednica bi nam dobro došla.

Dakle, poštovana predsjednice.

Vi nedavno izjaviste da Vam je dosta svađa, i u tom kontekstu rekoste da je temelj hrvatske države antifašizam. Pozivali ste se na Ustav u kojem navodno to piše, al ja Vam preporučujem da precizno pročitate prvi članak Ustava i pristupite mu s puno logike i malo ideologije pa ćete uvidjeti da hrvatski Ustav nigdje ne govori o antifašizmu kao temelju hrvatske države. Da biste to spoznali dovoljno je razlikovati pojmove antifašizam od pojma “odluke antifašističkog vijeća…”. Argument za tu izjavu Vam dakle, po mojoj procjeni, nije Ustav. Antifašizam je u hrvatskom narodu sinonim za staljinističku oznaku vlastite pravednosti i opravdanje za poliitčki i tjelesni progon i uništenje svih onih koji ne bijahu za komunizam i Jugoslaviju.  Vi ste dovoljno pametni i načitani da to znate, ali je pitanje odgovornosti i poštenja želite li se baviti tim, navodno, minornim aspektima hrvatske podjele o kojoj govorite kao rak rani našeg naroda. Očito i Vi upadate u klopku subjektivizma i da Vam je politički smjer navodno društveno prihvatljivog ljevičarenja motiv. Samo da Vas podsjetim. Antifašizam po definiciji jugoslavenskih diktatora i krvnika je  toljaga  kojom pokušavaju ubiti svaku argumentiranu raspravu o zabrani promicanja zlih ideologija koje su uništile hrvatski narod i uvele ga u dva rata!

Začuđujuće je da i Vi, kao predsjednica koristite istu toljagu u ušutkivanju djece koja se svađaju.

Ako niste znali zašto je hrvatski narod ideološki podijeljen, onda je vrijeme da se pozabavite razlozima svađe u hrvatskom domu, da malo proniknete u bit podjela. Vremena sigurno imate, a budući niste odgovorni za svakodnevu politiku bilo bi dobro da narodu pokažete svoju istinsku čežnju za boljitkom i prebrođavanjem podjela.

Bit svih podjela u hrvatskom narodu je Huda jama i druge jame, jame u kojima jedna strana  uz pomoć jugoslavenskih komunista, pokopa i zakopa tisuće i tisuće hrvatskih majki i djece, očeva i staraca. Tu nepravdu nitko nikada nije ni okajao ni formalno institucionalno osudio.

Kad smo Vas birali pomislili smo da ćete Vi imati hrabrosti tome stati na kraj i pomoći narodu u dostizanju pravde, ali ne!

Vi se naslanjate u naslonjač osobne lijenosti i draže Vam je povikati. “Ma dosta mi je svađe” nego se pozabaviti vlastitim narodom i njegovim ranama. Ponekada počinjem sumnjati jesu li suze na Vašem licu u Šatoru bile suze pravedne majke ili hladna kalkulacija školovane političarke. No, još uvijek sam romantičar i vjerujem u suze majke.

Vaš vapaj za prestankom podjela je krik, krik nemoći koji zvuči samo na prvi pogled pošteno i pravedno. No, on je  ujedno i najveći izričaj nepravde prema žrtvama. Svojim površnim krikom, da prestanu podjele, Vi pokazujete da Vam nije stalo do pravde nego do vlastitog mira. Svojim povikom Vi šaljete poruku da su svi isto krivi, da imaju ušutjeti i da treba prijeći na dnevni red. No, kako ušutjeti kad i dan danas ovom državom vlada laž i karijere izgrađene na krvi hrvatske djece i ispletene pletenicama hrvatskih majki, koje zabetoniraše u partizanske spomenike po čitavoj Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini?

Poštovana predsjednice, Vas hrvatski narod voli jer ste posebna pojava, imate karizmu majke, ali ovakvim postupkom Vi motivirate one koji su zločine činili i na njima sve dobili. Vi njih, zbog osobne lijenosti ili neopreza, motivirate da i dalje teroriziraju ovaj narod svojim lažima. U te laži spada i teorija o Jugoslaviji kao državi hrvatskog naroda, a Nezavisnoj Državi Hrvatskoj kao najzločinačkijoj tvorevini i nedržavi.

Ne ulazim u Vaše simpatije prema Jugoslaviji i vlastitoj obitelji koja se za nju borila, bio bih subjektivan, budući da se moja obitelj borila na suprotnoj strani. No, naši osobni motivi nisu tako važni koliko je važna potreba za konačnom pomirbom i zajedništvom.

U tom smislu, poštovana predsjednice, vrijeme je da se umjesto banalnog i površnog povika o potrebi mira i prestanku svađe, konačno počnete baviti motivima podjela i da pokažete da se zločin ne isplati. Prestanite motivirati nepravdu i podjele svojim naoko neutralnim pristupom.

Onaj koji zločin proglasi nevažnim, radi mira u kući, i sam postaje dionikom zločina, a zločince još jače motivira na buduće ponavljanje.

Ako Vam je najvažniji slogan da povijest treba prepustiti povjesničarima i okrenut se miru u kući, onda Vam preporučujem da ne idete nikada više u Srebrenicu, jer i to je povijest koju ne smijemo zaboraviti da se nebi ponovila. Suguran sam da Vam nije do ponavljanja ni Srebrenice ni nekog drugog stratišta.

Poštovana gospođo predsjednice, Vas je birala većina hrvatskog naroda, narod Vas plaća da radite svoj posao i da učinite najbolje za mir i pomirbu. Upravo zato je povik o miru, bez istraživanja činjenica i zabrane nepravde, najgori mogući put i  cementiranje nepodnošljive podjele.

Vaša obiteljska povijest može biti objašnjenje, ali ne može biti okosnica odnosa prema takozvanom jugoslavenskom antifašizmu. Mnogi Hrvati, koji su vas birali, Vama su dali glas, iako su znali da ste iz partizanske obitelji. Većina onih, čiji su djedovi bili partizani, Vas nisu birali. I to je dokaz da hrvatski narod ne želi ni osvete ni podjele, ali žudi za pravdom, a ne jeftinim i lažnim pomirbama koje se zasnivaju na cementiranim nepravdama.

Neka Vam to bude poticaj i ohrabrenje, a ne samo jeftine ljestve pomoću kojih ste osvojili čast hrvatske predsjednice i epitet “majke i kraljice”.

Ako imate hrabrosti i poštenja,  upustite se u avanturu rasčišćavanja zatrpanih nepravdi. Nema razloga da Vam žrtve Srebrenice, Jasenovaca do 45.,  Auschwitza ili nekog drugog stratišta budu važnije od žrtava vlastitog naroda.

I Hrvati trebaju svoju majku, koja ne će reći: “dosta je svađe”, nego će dijete koje je krivo, nakon provjere, upozoriti, pa i kazniti ako zatreba.

U to ime, poštovana predsjednice, želim Vam lijep majčin dan u društvu svoje obitelji, puno Božjeg blagoslova i snage i da ne nasjedate na jeftine ispraznice o pomirbi i miru koji bismo trebali graditi na nikad označenim stratištima vlastitih očeva i majki.

Temelj hrvatske države nije ni antifašizam ni fašizam, nego krv hrvatskih djedova, baka, očeva, majki djece koju oni proliše za slobodu i vlastitu državu. 

Vinko Vukadin

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Magazin

Davor Stipan: Naše babe su vidjele istinu

Objavljeno

na

Objavio

John B. Henderson

Naše babe su vidjele istinu. I oči su im se caklile od nje. Mi smo danas zakinuti. Obmana je isuviše, ne treba nam zamjeriti. Ipak smo ljudi. Naše babe su bolje voljele. Ljubav im je bila žilava ruža navrh Svilaje koja studeni odolijeva. Danas pak, sve su ceste prekrite plastičnim ružama. Iz lunaparka. Onima koje dobiješ kad puškom zakrvljene cijevi nehotice derneš konzervu od rajčice. Pa još ona svijetla… A tek onaj histerični smijeh koji uslijedi. I sve je lijepo. Takav je naš svijet. Poput fluorescentnog gumenog bombona punog sjajnih šljokica. Takva je naša ljubav. Opsjenarska. Suluda. Bespotrebna. To se najbolje vidi kad odemo u mrak obližnjeg parkirališta. Tamo često sikćemo od požude koja se tako smiješno raspline kad nam dežurni policajac obasja bijele udove. A ona ruža strši iz snijega noćima, jutrima, godinama. Tiha, moćna, vječna.

Valja se pitati zašto smo se priklonili laži. Što smo to vidjeli u njoj da nas tako silno obuzme? Zar su naše babe bile neljudi, vanzemaljci, proroci? Eto, do tih visina se savijaju upitnici. Posve je jasno da ne umijemo ljubiti poput njih. Stoga višestruko iskompleksirana današnjica ironizira i relativizira nešto poput babske ljubavi. Ne treba valjda napominjati da je ironija najjače, ako ne i jedino, oružje tužnih ljudi koji žive od instant rješenja. Naravno, vole instant hranu, dive se instant mislima i zapravo sve što nije instant, tj. sve što je dublje, sve o čemu treba temeljitije promišljati i višeslojno sagledavati, oni jednostavno ismijavaju. I taj smijeh je instant, dakako. On nije iskren, iskrena je samo zloba kao posljedica sveopće otuđenosti od samog sebe. Stoga novokomponirani (pod time mislim na horde zanesenjaka velevažnog otkrića svakojakih sloboda nakon francuske revolucije) stjegonoše ironiziranja nepoznatog, neprihvatljivog, ćudorednog i premašenog, često vole sami sebe svrstavati u skupine. Čak se u  tim svjetonazorski i vizualno veoma homogenim čoporima često dade osjetiti međusobna ironija, da ne kažem mržnja. Pa tako pankeri mrze štrebere, štreberi mrze hipije, hipiji mrze tradicionaliste, tradicionalisti mrze moderniste, modernisti mrze petrarkiste, petrarkisti mrze hipstere, hipsteri mrze skinse, a skinsi mrze sve. Ponajviše sebe. A svima puna usta individualista. Ja ih tražim jako dugo i nalazim u dvjema oblicima. Prvi su imaginarni, budući da su skriveni u knjigama i njih je jako puno. Čak se i danas poprilično piše o njima; valjda zato što inspiriraju osrednje suvremene pisce. Tj. one učmale literarne primate čija imena s naslovnica skriče tako da i ne vidiš naslov (to je pitanje ega o čemu će biti riječi kasnije). Dakle, i dandanas članovi različitih čopora vole promišljati o individuama.

Ego

Pritajeno pateći, diveći im se i žaleći u kutku svoje sobe što to oni sami ne mogu biti. Tada uzimaju Normabele i puno piju (i o tome nešto kasnije). Drugi oblik pojavnosti individualista su uspomene na naše babe. One koje su vidjele istinu. One koje su živjele i voljele bez sebeljublja i mržnje. O našim babama također možemo čitati u uspomenama koje nas golicaju i koje nam često govore o tome kako jedan cvijet može značiti više od čitavog proplanka. No što ili tko priječi nas da tako promatramo svijet? Odgovor je jednostavan – ego. Ako se izdvojimo iz čopora postat ćemo ružno pače. Bit ćemo obilježeni i žigosani strašnim pečatom postmoderne ironije. A to ne želimo, toga nas je strah. Zato nam je draže u sigurnosti egoističnih (zapravo kukavičkih) načela smjestiti sebe pod toplu dekicu ispraznosti i smijuljiti se svemu što nas želi otkriti. No ne bi se naravno smijuljili da nismo u čoporu. Čopor je lobi, čopor je zajednica, čopor su ovce koje polude ako se osamostale.

Svaka ideologija je čoporativna. Mahnita, zlurada i puna opačina. Primjerice, liberalno-tjelesno-materijalistička ideologija današnjice posve podržava da mlade mame svojim bebama otvaraju Instagram profile, a suvremene umjetnice na otvaranjima novih muzejskih postava iz svojih spolnih organa lansiraju obojene kuglice o susjednu plahtu. Uz  glasne ovacije i ushićeno klanjanje auditorija, naravno. Kakve li moje zadrtosti! Ipak, lijepo mi je biti zadrt u svijetu koji nema kriterija. Naime, ideologije, osim što su čoporativne i time niječu legitimitet individua (zato što one ne slijede čopor), također su i amplitudne. To bi značilo se kroz čitavu postrevolucijsku povijest provlače raznorazne ideje koje nastaju, žive, dosežu vrhunac i na koncu – umiru. Ostatci i posljednji posthumni tabori još kratko vrijeme životare na ruinama propalih ideoloških tvorevina te i oni ubrzo gasnu kao da ih nije ni bilo. E sada, najčešće tvorci ideologija bivaju veoma misaono, manifestno i retorički potkovane ličnosti, od Robespierrea do Marxa. Međutim, da li im taj epitet garantira počasno mjesto u velikoj plejadi povijesnih (stvarnih i imaginarnih) individua? U potpunosti. S tom razlikom što se naših baba kao individua sjećamo po nesebičnom darivanju i ljubavi koja će nadživjeti sumrak civilizacije u kojem se dinstamo, dok se potonjih dvojice sjećamo po tome što je prvi izdahnuo pod giljotinom, a plahi dašak drugog je na izdahu, životareći u posljednjim uporištima uzaludnosti poput Sjeverne Koreje, Kine, Kube, pa i Hrvatske. Razlika je i u tome što su nas naše babe častile neproračunatom mudrošću i dubokim osjećajima, dok su nam potonji gušili religijska, svjetonazorska i moralna opredjeljenja i načela. O navedenom gušenju se dade napisati knjiga. Ovdje ću nenapisanu knjigu rezimirati. Subjekt A je zastavnik ljudskih prava, a subjekt B vjeruje u Boga. Živimo u društvu u kojem je subjektu A posve normalno da sebi svojstvenim aktivizmom pokušava kompromitirati subjekta B koji ne jede meso petkom i ne masturbira. Subjektu B nije jasno zašto smeta subjektu A, osobito zbog toga što se potonji zalaže za ljudska prava (pa i pravo na religijsku opredijeljenost i kršćanski život). Ubrzo subjekt B shvaća da subjekt A ne štiti ljudska prava već nalogodavce koji ga plaćaju da bi pod krinkom tih prava provodio ideologiju dokinuća ljudskih prava. Pametnom dovoljno.

Ljubav je bila, ljubav jest, ljubav će biti.

Ideologija, kakva god bila, ne može nikada stati ispred ljubavi i topline naših baba. U njihovim očima su skrivene najveće istine našeg postojanja dok u nama hlapi sve ono što smo samozavaravanjem gradili dok ih gledamo. I ostaje nam samo vječnost njihove dobrote. Ideologije nemaju vječnost. Zato su amplitudne. Kako koja nestane, nova se rodi. No sve na kraju propadaju. Čini se da postoji nešto u našem biću što objašnjava nestalnost te pojave. Ja bih to objasnio ovako: ne možemo zauvijek voljeti svoju frizuru, ali možemo zauvijek voljeti svoju majku. Ili, ako volimo čitati, ne možemo zauvijek čitati istu knjigu, ali možemo zauvijek čitati književnost. Dakle, ne možemo zauvijek ostati po zvonom određene ideologije jer postajemo destruktivni, isključivi, indoktrinirani i zli. No zato možemo iskreno i nepristrano ljubiti ljude, po uzoru na naše babe. U tom slučaju, sasvim je jasno da je jedina istina i slamka spasa društvu današnjice i sutrašnjice – ljubav. Ona koja ne traži plaču, ona koja je toliko duboko u nama da smo ju i zaboravili. Paradoksalno, zaboravili smo ono što je vječno, istovremeno tražeći varljive i trenutne ushite u ideologiji. Ljubav je bila, ljubav jest, ljubav će biti. Sve ostalo nije vrijedno spomena. Zašto je to tako? Zato što ljubav nije ideologija. Pametnom, još jednom, dovoljno.

U današnjem instant svijetu teško možemo doći do nedvojbene informacije. To se najbolje vidi u kakofoniji većine internetskih portala koji zapravo nemaju za cilj informirati, već obmanuti. Ovisno o tome što nalogodavac kaže, tj. tko više plati informaciju koju treba plasirati. Stoga čitamo sve i svašta. Najstrašnije je to da se većina ljudi povodi takvim informacijama te ih uzima zdravo za gotovo. Po njima ravnaju svoju svakodnevicu te prenose to na djecu i prijatelje. Posrijedi je opet – indoktrinacija. No ovaj put ne toliko svjetonazorska koliko korporacijska. Evo nekoliko primjera. Znanost, medicina i tehnologija ubrzano napreduju, a sve je više tjeskobnih, opsesivnih, histeričnih i suicidalnih. Za ove posljednje valja napomenuti kako su Wertherove boli bile odveć ozbiljnog uzroka u odnosu na njihove. Danas se svakojaki poprilično često trpaju tabletama poradi marginalnih poriva. Tipa – debela sam/mršava sam, hoće me/neće me, imam premalo lajkova/imam previše lajkova (pa me to opterećuje te nastupa paranoja) i slično. Iako nije relevantno istraživanje, spomenuti ću da sam u jednoj srednjoj školi radio anketu među učenicima o tome što bi napravili da moraju izdržati mjesec dana bez mobitela. Oko polovice njih je odgovorilo da bi se ubilo. Zbog mobitela? Zbog nepristupa priglupim informacijama koje ne služe ničem osim da bi stvarale od njih nabrijane histerike i rađale u njima osjećaje vrijednosti koji su lažni i opskurni. Iako njihovi odgovori, dakako, ne garantiraju navedeni čin u zamišljenoj situaciji, ipak su odgovorili na navedeni način. Da li je to odraz posvemašnje manipulacije kojom se želi odmaknuti ljude od vječnih istina poput ljubavi i nesebičnog davanja? Da li je to prefrigani oblik korporativnih moćnika koji koriste slabosti ljudskih kognitivnih struktura pa u njima ciljano stvaraju plodno tlo za bezgraničnu zaradu?

Kriteriji vrijednosti su se rasplinuli

Također, pitam se koja je razlika između različitih vrsta ovisnosti. Sve one u stanovitoj mjeri uništavaju zdravlje, kako fizičko, tako i psihičko. Zar je opravdano da na kutijama cigareta moramo gledati čađava pluća preminulih, a na „veselim“ i „primamljivim“ platformama društvenih mreža ne vidimo osobu koja je sama sebi izazvala frakturu čeone kosti zbog učestalog udaranja glavom o zid sanatorija jer je predugo bila izložena Facebook-u? Osobno znam adolescente koji su si radili iste i slične stvari zato što su im roditelji zabranili pristup mobitelu na tjedan dana. Radi loših ocjena u školi, naravno. No zašto je to tako? Zašto se to događa? Zato što nema kriterija. Nikakvog. Danas je dobro ono što je jučer bilo neprihvatljivo. Sutra će već današnje biti predmet poruge. Dakle, prevladava već navedeni nedostatak stalnosti i višak instantnosti o čemu sam govorio prije. Samo što je u prethodnom slučaju problemska situacija svedena na pojedinca. Kriteriji vrijednosti su se rasplinuli te nestali u oceanu opsjena kojima svakodnevno robujemo. Ne zna se što je dobro, što nije. Granice više ne postoje. Neki strašno „ingeniozni“ pojedinci srcedrapajuće izjavljuju da je dobro ono što je njima dobro. To nije i ne može biti istina. Zašto? Zato što ako subjekt A iz zadovoljstva i koristi ubije subjekta B jer je to njemu dobro, tada svi subjekti C mogu poubijati sve subjekte D jer je to njima dobro (prisjetimo se kako se čopori ne podnose). I gdje smo onda? Vrlo blizu društvu današnjice, nažalost.

No, da se vratimo na pružatelje informacija. Njih bih nazvao globalnim strašilima u vinogradu (vrlo utjecajnog) virtualnog svijeta. I, kako je već rečeno – manipulativnim indoktrinatorima. Njihove informacije to i nisu. One ne daju odgovore, već populističku laž radi trenutne zarade. Valjda i ne treba spominjati da je novac jedino mjerilo vrijednosti izvitoperenih obmanjivača. Dakle, zašto nema valjane informacije? Zato što multinacionalne kompanije, marketinške agencije, vladine i nevladine udruge, razni instituti, vijeća, povjerenstva i moćni pojedinci kontroliraju tržište kako bi, mimo svojih proklamiranih i javno obznanjenih i tobože plemenitih ciljeva, jednostavno – zarađivali. Makijavelistički. No dok je Niccolo Machiavelli, kao humanistički odgojen mislilac, ipak koliko-toliko nastojao u održavanju časti građana, za velesvjetsku oligarhiju važno je samo iskoristiti građane.

Suludo bombardiranje

Konkretno kako? Farmaceuti vuku na jednu stranu, liječnici na drugu stranu, političari pak na treću, apologeti ljudskih prava (ispričavam se na primjedbi koju sam jednostavno često uočio – to su oni vegetarijanci s naočalama bez dioptrije) na četvrtu itd. Da stvar bude kompleksnija, i farmaceuti i liječnici i političari i vegetarijanci su umreženi i kooperativni. Tako da, gdje god se okreneš, sve puca od informacija, no ni jedna nije valjana, jedinstvena, univerzalna. Dobra je čaša vina dnevno, ma dobre su dvije. Doktor Kari Poikolainen kaže da je i litra dnevno dobra. Ili ipak nije sve to dobro, jer kalorije vrište, glad se provocira, tkiva izumiru, postaje se alkoholičar. Pa kava. Ah ta kava. Pa je dobra za kolesterol, pa nije dobra za srce, pa je ovoliko dobra, pa onoliko nije dobra.

Eto, tom suludom bombardiranju smo mi izloženi. No zašto je to tako? Zato što je sveti i univerzalni zakon zapravo samo jedan. On ne bira sredstva. Njegovo ime je novac. Pa trebaju zaraditi ovi, pa trebaju zaraditi oni, pa ovi oduzimaju od onih, a oni šire tržište kod ovih, pa nam sole pamet ovi, pa nas deplasiranom informacijom preplaše oni, koju su ipak dobili od ovih, da bi i jedni i drugi dobro živjeli, a mi podložnici strepili i ovisili o njihovim informacijama. Zato što su nas izmanipulirali i zato što smo slabi, ovisni i duhovno inertni. A ja osobno? Dođem doma, upalim Lucia Dallu te pijem vino koliko mi se prohtije. Stolno. Pomolim se te prebacim na krevet kad skužim da mi se ne da prati zube.

Davor Stipan

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Magazin

Pater Ike Mandurić: “…Najveći poraz i sramota moga naroda jest činjenica da su cajke preplavile Hercegovinu…”

Objavljeno

na

Objavio

Nakon što se osvrnuo na koncert Balaševića u zagrebačkoj Areni, status isusovca p. Ike Mandurića podigao je buru u javnosti.

Isusovac je na blogu objasnio zbog čega je prozvao Balaševića, a njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

Je li i vas uznemirio moj status o Balaševiću? Znam da mnoge je.

Doista, je li bilo neprimjereno da se dovodi u pitanje činjenica da Zagreb hrli na Balaševićev koncert, i otvarati pitanje njegove moralnosti.

To je općenito pitanje, i česta pojava: Zašto nam je toliko važno što misle i žive pjevači, glumci, umjetnici? Zašto imamo potrebu zaviriti u njihovu dušu, pa ćemo gledati, slušati ili čitati o tome kako gledaju na svijet, i je li to u redu? Jedan Emir Kusturica je valjda sto puta morao objasniti svoje predratno napuštanje Sarajeva. I Thompson svoje postupke. Nekakav poznati hollywood-ski glumac naprasno će biti izbačen iz neke serije radi njegovih prijestupa, makar su se dogodili nekad davno prije. Zašto nam je to važno? I je li to u redu?

Čini se po našem ponašanju, da je to i važno i opravdano. Razlog se da i naslutiti: to je zato što slutimo da oni, svojim stvaralaštvom upravo tkaju vlastite ideale u svoje djelo. Stoga mi želimo znati što to oni u konačnici vjeruju, žive, pate, trpe, čeznu, žele, žale, žude… Umjetnici imaju prevažnu ulogu i nezamjenjivu misiju. Oni su nositelji tog jednog dijela kulture koji, više nego bilo koji drugi (ako izuzmemo vjeru), oblikuje mentalitet jednog naroda. Oni su svećenici izvanvjerskog svijeta; duša naroda. Odnosno, trebali bi to biti. To je važno za svakog od njih, pa i za Balaševića.

Meni je stoga važno to što neki umjetnik misli, kakve ideale slijedi i vjeruje. Pa, kad pročitam ili saznam da se zalaže za neke krive vrijednosti, njegova umjetnost mi istog časa postane odbojna. Tako mi se, kad sam jednom saznao kako se svojedobno poznati pjevač Julio Iglesias, kojeg sam do tada vrlo rado slušao – hvalio kako je spavao sa tisuće žena – najednom ogadio. Tako nemoralan tip sigurno unosi nešto krivo u svoju glazbu. Ta glazba je za mene prestala postojati. Druga je stvar ako netko u svojoj slabosti ima neki porok koji je jači od njega, s kojim se onda hrve, muči i bori, makar se drogirao ili pio, njegovo stvaralaštvo može odisati vapajem za smislom, i govoriti o toj patnji s kojom se bori. I nisam samo ja takav. Pun je svijet takvih. Brojni su prestali slušati Thompsona, i zalažu se za zabranu njegovog nastupanja – neovisno o tome koliko njegova glazba vrijedi.

U istom duhu, moram dobiti objašnjenje kako je netko, u vrijeme ulaska jugočetničkih snaga u Vukovar, mogao u jednoj časnoj sestri vidjeti „voštano lice“ koje odaje „predumišljaj?“ Mora se tražiti i objašnjenje huškačkih pjesama protiv Slovenaca, Albanaca, Hrvata, itd. Moram znati kako se to dogodilo. Trebalo bi ga to pitati. Na primjer, kad je Doris Dragović trebala imati koncert u Sava Centru u Beogradu, novinarka srpske televizije joj je postavio jedno puno manje neugodno pitanje: kako to da je došla održati koncert u Beogradu, budući da je 1990 izjavila da nikada više neće nastupati u Srbiji. Iako to nije bila neka uvredljiva izjava, rezultat je bio postignut. To je vidjela cijela Srbija. Rezultat toga je bio – bojkot. Potaknut tim medijskim prepadom – narod je odlučio ne doći. I koncert je, manje-više, propao, iako su prognoze prije toga govorile sasvim suprotno.

Nema šanse da Balaševića jednako tako sačeka neki novinar HRT-a, i postavi mu ta pitanja o Vukovaru, i podsjeti ga što je onda govorio. Nego, oni umjesto toga, čine sve kako se Balašević ne bi suočio s tim pitanjem. Oni Balaševiću tepaju, prikazuju ga kao nevinu dobru napaćenu dušicu, simpatičnog bezazlenog lika… Od njega zapravo prave simpatičnog Djeda Mraza. A tko ne voli Djeda Mraza? Dakle, kod nas, mediji ne da ne rade svoj posao, nego čine suprotno od onoga što bi morali i trebali činiti. Nema tog novinara koji bi se usudio nešto takvo pitati Balaševića u Zagrebu pred kamerama. Da se to dogodi, valjda bi premrlo pola Hrvatske od šoka.

A sad malo o nekim pitanjima koja ste mi postavljali – ili krivim shvaćanjima onoga što sam htio reći:

– Jesam li za zabranu Balaševića? Naravno da nisam. Ja sam za to da se dopusti i njemu, i Bora Čorbi, npr, i svima da sviraju i pjevaju po svim dvoranama svijeta – ako imaju publiku – ma koliko se ja s njima neslagao. Ali ne na način da im novinarska klika krči put i fotošopira njihove životopise, kako što to često čini u Hrvatskoj.

– Kako ja znam da neki drugi pjevač nema možda i stoput gore stavove od Balaševićevih? Nikako. Ne znam to. Ali dok ih ne znam, ako i idem na njegove koncerte, sve dok to ne izgovori i javno, ne amnestiram sve ono što on u srci misli. Međutim, kad javno iznosi i zastupa neka neprihvatljiva stajališta, prirodno je da to u meni i u narodu izaziva odbojnost. Osim, naravno, ako se to ne zataška.

– Zašto onda ne zamjeram i Thompsonu? Kao što rekoh, nikome ne treba braniti da pjeva. Kad je njegov slučaj u pitanju, novinari – to svi možemo posvjedočiti – ne propuštaju postaviti brdo i svu sili svih mogućih škakljivih pitanja. I nikada ga, za razliku od Balaševića, nisu tetošili, prikazivali kao nekog dobricu … nego, naprotiv. Nadalje, Thompson je prošao iskrenu duhovnu katarzu – obraćenje – za koju se zna – a za koju ga novinari, naravno, nikada ne pitaju. Ja za nju znam, i stoga; i baš stoga, vjerujem njegovim pjesmama. Znam što osjeća, pa se posve mirno i pouzdano mogu prepustiti njegovoj glazbi, jer znam da su proizišle iz iskrene duše.

– Mrzim li Balaševića? Je li moj post bio govor mržnje? Terminom govor mržnje se najviše koristi upravo u svrhu poticanja na mržnju. Ja to ne radim. Dok uzvikujete „govor mržnje“, često samo bacate dimnu zavjesu kako bi sijali mržnju prema nekome s kim se ne slažete, ili koga niste ni pokušali razumjeti. Uvijek je tako bilo. Da bi nekoga mogli kamenovati, najprije ga morate proglasiti gubavim. Samo naprijed. Ja to ne radim. Ne mrzim ga. Iskreno mu želim svako dobro, iskreno srce i mir u duši, njegovoj djeci, i njegovoj domovini. I želim da, ako već nije, upozna Boga – naravno, jer to je najvažnije. Žao mi je najviše ako sam mu rastužio djecu, jer svačiji tata je u pravu i bez greške, i vrijedan svake ljubavi.

– Smeta li mi to što je Srbin? Prvo, nisam ni siguran ni smatra li se Srbinom. No, što god da je, nije time manje vrijedan od mene. Biti Srbin, kao i biti Hrvat, nije ni prednost niti mana, nego Božji dar svakom čovjeku. Njemu je Bog dao milost da bude Srbin, meni da budem Hrvat, trećemu da bude Mađar… Sve je to jednako vrijedno. Iskreno, rado bih pokrenuo jednu molitvu za Srbiju, i svojedobno sam to htio učiniti, ali druge obveze su me odvele dalje. Volio bih da postoji jedna takva zajednica. Mislim da smo mi Hrvati osobito pozvani moliti za taj narod, jer smo se toliko izranjavali. Srbija i Srpski narod često su mi u mislima, imam empatije za taj narod, i često ih se sjetim u molitvama. Siguran sam da nisam jedini, i da ima puno Hrvata koji to isto čine. Iskreno želim svako dobro i njemu osobno i cijelom Srpskom narodu. Na prvom mjestu pravedne institucije, pobjedu nad korupcijom, život u istini, ekonomski uspjeh, te, ponajviše duhovni preporod. Nikad neću zaboraviti svoje prijatelje srbe, koje sam stekao u JNA.

– Pa, može li se Balaševiću ikako oprostiti? Naravno. Obraćenje je jedino jamstvo da se mentalitet mijenja. Neka katarza mora biti – a ona se mora izreći, objasniti. Javno, pred medijima se suočiti s pitanjima. A onda će narod prosuditi koliko je to autentično i stvarno. Jedva bih dočekao da i sam povjerujem da se promjena dogodila. Jedva bih dočekao da se Balašević obrati. Ne nužno u vjerskom smislu, nego u smislu uvida u krive korake. I jedva bih dočekao vijest da se to već dogodilo – i da mi je promaklo. Ali, ako mi je promaklo, novinari su krivi za to jer ga nisu pitali – ne ja.

– Zašto ne osuđujem cajke, Cecu i slične. O ovoj glazbi mislim sve najgore što se može misliti. To je gore čak i od glazbe Severine, Jelene Rozge i Lidije Bačić. Cajke su glazbeno zlo najgore vrste. To ne mogu podnijeti ni u šali. Ovoga ljeta, dok smo se vozili na jednu svadbu, prijatelji su u zafrkanciji počeli puštati neke narodnjake. Najozbiljnije sam tražio da ili ugase, ili idem pješke. Najveći poraz i sramota moga naroda jest činjenica da su cajke preplavile Hercegovinu. Umirem od srama i žalosti. To nikako ne mogu objasniti. Nema mi goreg šamara. A sve katolici, sve hrvatine… To je takva sramota. Da se razumijemo, od cajki ne zazirem zato što dolaze iz Srbije ili od kud god da dolaze. Problem je u tome što je to antiglazba, niske strasti, apsolutno bez morala i bez pameti. Ljudi nemaju pojma koliko to uništava duh. To je gore od droge. Kad bi to samo znali!

– I konačno: uvijek je potrebno misliti svojom glavom. Sve je povezano. Čovjek je cjelovito biće. Umjetnost je duhovna stvarnost. Stoga je potrebno srcem prebirati i prepoznavati kojeg je duha i nadahnuća. Stvari nisu jednostavne. Želim stati pred čestitog, hrabrog, miroljubivog čovjeka, koji ima dubinu, i koji ne ide na jeftine emocije. Takva glazba, slika, teatar, takva umjetnost nam danas treba. A ona je u krizi svih kriza. A s njome onda i mi koji je konzumiramo.

Svako dobro, zdravi i veseli bili!
Pater Ike

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati