Pratite nas

Magazin

Vinko VUKADIN: Pismo “majci i kraljici”

Objavljeno

na

Draga majčice, pišem ti ovo pismo na majčin dan, dan koji mnogoj djeci i majkama donosi nikad neviđene radosti, ali i razočaranja jer je to dan kad se sjećamo velikih majčinskih djela ljubavi, ali je to i dan kada mnoge majke i djeca osjete da nisu voljeni ili da su zaboravljeni.

Ja ti pišem kao adoptirani član tvoje familije, adoptirala si me u vrijeme izbora kao birača. Nadao sam se da ćeš ti hrvatskom narodu donijeti ono što su mu oduzeli onoga dana kada su u Hudoj jami zakopali žive tisuće i tisuće majki i tako ostavili narod u potrazi za majkama, djecom i očevima. Od tih davnih dana mnoga hrvatska djeca i majke su lutala prazninom postojanja tražeći svoje očeve, majke i djecu, nadajući se da će kad tad doći vrijeme pravde u kojemu će svačije dijete i svačija majka moći biti oplakano i ožaljene.

Majčin dan bijaše mnogim hrvatskim generacijama dan sjećanja na gubitak  majki i djece. Tiho i potajno, ali uporno, sjećahu se Hrvati tih dana i nadahu se konačnom otkopavanju zemlje i betona ispod kojega bijahu pokopani mnogi nepoznati.

Kad si ti preuzela čast hrvatske predsjednice, pomislismo da je konačno došlo vrijeme da jedna žena i majka artikulira ono što su mnogi mislili, sanjali i očekivali, ali nisu nikada mogli jasno i glasno reći. Sjećam se kako si dva puta na licima okorjelih ratnika i invalida izazivala suze svojim toplim glasom i odlučnim obećanjima. Bila si dva puta pod Šatorom. Jednom prije izbora da animiraš ratne vojne invalide, a drugi put da im se zahvališ za glasove pomoću kojih si postala predsjednica. Nažalost tvoje majčinske obveze ukidanja razlika među ljudima su bile tolike da se očito više nisi mogla posložiti i doći među one koji su te odabrali da artikuliraš njihove boli.

Potpuno mi je jasno da postoje mnoge obveze, čak i one na koje ti nemaš ni pravo ni dužnost, ali one donose simboliku navodne pomirbe o kojoj ti govoriš.

Draga majčice i kraljice, mnoga djeca se odvoje od roditelja kad odrastu, a u politici nije ništa drugačije. Političari, kad odrastu – pobijede na izborima, često spoznaju da su postali političari radi vlastitog interesa, a birači spoznaju, iako teško priznaju, da su igrom svojeg odabira odabrali krivu nadu i da ih opet nitko ne zastupa.

Znam majčice, pričaju tako, da si jako pismena i načitana osoba. Vele da si završila fantastične škole u Americi. I ja sam nekad želio studirati na Oxfordu, al nisam skupio ni novaca ni veza da ostvarim svoj životni san, pa cijenim one koji su uspjeli završiti velike škole bez kupnje diplome. Kao američka učenica sigurno poznaješ teorije leadershipa i motivacije. Sigurno si čula za Harward model win-win postupanja u pregovaračkim situacijama. Zato ti moram ispričati, tebi sigurno poznatu, priču o narandži i dječjoj svađi oko nje.

Da te podsjetim.  U tom poznatom modelu pravednog postupanja, ako nemaš knjigu javi se dat ću ti ju besplatno, autor svojim čitateljima daje zadatak da riješe izrazito kompleksnu svađu među vlastitom djecom. Djeca se svađaju oko jedne jedine narandže. Brat želi narandžu, a i sestra želi tu istu narandžu. Mama dolazi umorna doma, nešto slično tebi, djeca se čupaju za kosu i udaraju, plaču i jauču. Autor od mama i leadera traži rješenje koje je pravedno.

Najveći broj roditelja pristupi problemu kao i naši političari kad se govori o problemima podijeljenosti naroda i bavljenju povješću. Prva reakcija je da zaviču:  “Dosta svađe, ne želimo podjele!” Takvi roditelji prerežu narandžu popola, što kod  djece izaziva obostrano razočaranja i ljutnju. Neki oduzmu djeci narandžu, a time pokažu da im nije do djece nego do vlastitog mira. Samo mudri postupe pravedno i riješe problem po načelu win-win.

Kako ti postupaju, mogao bih ti reći, ali nema smisla, jer ti si sigurno upoznata s teorijama win-win i s Herzbergerovim modelima motivacije. Sigurno znaš da je najnepravedniji onaj roditelj koji djeci kaže da su oboje krivi i nek se konačno prestanu svađati.

Zašto je roditelj, koji djeci kaže da se prestanu svađati, umjesto da ispita motive i odluči po pravdi, nepravedan i lijen roditelj?
Takav roditelj pokazuje da je lijen pozabaviti se motivima i uzrocima svađe, prelazi preko važnih informacija jer mu je dosta dječje vike i svađe. Iz teorije ispravne motivacije znamo da će dijete, koje čini nepravdu, jedva dočeakti takav zahtjev, to mu je garancija da ne će biti kažnjeno, čak štoviše, to mu je ohrabrenje da i sljedeći put potupa nepravedno, a dijete koje je na pravdi Boga dobilo šamar ili osjetilo nepravdu, ono će biti kažnjeno još jedanput jer će shvatiti da ni majka nije pravedna.

Takav roditelj pokazuje da je nedorastao roditeljskim izazovima, da mu se ne istražuje motiv svađe i na kraju krajeva takav roditelj djeci pokazuje da on nema pojma niti ga je briga za dječje motive.

Poštovana predsjednice, nazivaju Vas i majkom kraljicom, al dopustite mi da Vam se u sljedećim retcima obraćam samo kao predsjednici, iako je majčin dan. Meni je draže da ostanete ono za što vas hrvatski narod plaća: predsjednica.

Mislim da svi imamo svoje majke, one koje su nas rodile i odgojile, kraljice nam ne trebaju, a pravedna i mudra predsjednica bi nam dobro došla.

Dakle, poštovana predsjednice.

Vi nedavno izjaviste da Vam je dosta svađa, i u tom kontekstu rekoste da je temelj hrvatske države antifašizam. Pozivali ste se na Ustav u kojem navodno to piše, al ja Vam preporučujem da precizno pročitate prvi članak Ustava i pristupite mu s puno logike i malo ideologije pa ćete uvidjeti da hrvatski Ustav nigdje ne govori o antifašizmu kao temelju hrvatske države. Da biste to spoznali dovoljno je razlikovati pojmove antifašizam od pojma “odluke antifašističkog vijeća…”. Argument za tu izjavu Vam dakle, po mojoj procjeni, nije Ustav. Antifašizam je u hrvatskom narodu sinonim za staljinističku oznaku vlastite pravednosti i opravdanje za poliitčki i tjelesni progon i uništenje svih onih koji ne bijahu za komunizam i Jugoslaviju.  Vi ste dovoljno pametni i načitani da to znate, ali je pitanje odgovornosti i poštenja želite li se baviti tim, navodno, minornim aspektima hrvatske podjele o kojoj govorite kao rak rani našeg naroda. Očito i Vi upadate u klopku subjektivizma i da Vam je politički smjer navodno društveno prihvatljivog ljevičarenja motiv. Samo da Vas podsjetim. Antifašizam po definiciji jugoslavenskih diktatora i krvnika je  toljaga  kojom pokušavaju ubiti svaku argumentiranu raspravu o zabrani promicanja zlih ideologija koje su uništile hrvatski narod i uvele ga u dva rata!

Začuđujuće je da i Vi, kao predsjednica koristite istu toljagu u ušutkivanju djece koja se svađaju.

Ako niste znali zašto je hrvatski narod ideološki podijeljen, onda je vrijeme da se pozabavite razlozima svađe u hrvatskom domu, da malo proniknete u bit podjela. Vremena sigurno imate, a budući niste odgovorni za svakodnevu politiku bilo bi dobro da narodu pokažete svoju istinsku čežnju za boljitkom i prebrođavanjem podjela.

Bit svih podjela u hrvatskom narodu je Huda jama i druge jame, jame u kojima jedna strana  uz pomoć jugoslavenskih komunista, pokopa i zakopa tisuće i tisuće hrvatskih majki i djece, očeva i staraca. Tu nepravdu nitko nikada nije ni okajao ni formalno institucionalno osudio.

Kad smo Vas birali pomislili smo da ćete Vi imati hrabrosti tome stati na kraj i pomoći narodu u dostizanju pravde, ali ne!

Vi se naslanjate u naslonjač osobne lijenosti i draže Vam je povikati. “Ma dosta mi je svađe” nego se pozabaviti vlastitim narodom i njegovim ranama. Ponekada počinjem sumnjati jesu li suze na Vašem licu u Šatoru bile suze pravedne majke ili hladna kalkulacija školovane političarke. No, još uvijek sam romantičar i vjerujem u suze majke.

Vaš vapaj za prestankom podjela je krik, krik nemoći koji zvuči samo na prvi pogled pošteno i pravedno. No, on je  ujedno i najveći izričaj nepravde prema žrtvama. Svojim površnim krikom, da prestanu podjele, Vi pokazujete da Vam nije stalo do pravde nego do vlastitog mira. Svojim povikom Vi šaljete poruku da su svi isto krivi, da imaju ušutjeti i da treba prijeći na dnevni red. No, kako ušutjeti kad i dan danas ovom državom vlada laž i karijere izgrađene na krvi hrvatske djece i ispletene pletenicama hrvatskih majki, koje zabetoniraše u partizanske spomenike po čitavoj Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini?

Poštovana predsjednice, Vas hrvatski narod voli jer ste posebna pojava, imate karizmu majke, ali ovakvim postupkom Vi motivirate one koji su zločine činili i na njima sve dobili. Vi njih, zbog osobne lijenosti ili neopreza, motivirate da i dalje teroriziraju ovaj narod svojim lažima. U te laži spada i teorija o Jugoslaviji kao državi hrvatskog naroda, a Nezavisnoj Državi Hrvatskoj kao najzločinačkijoj tvorevini i nedržavi.

Ne ulazim u Vaše simpatije prema Jugoslaviji i vlastitoj obitelji koja se za nju borila, bio bih subjektivan, budući da se moja obitelj borila na suprotnoj strani. No, naši osobni motivi nisu tako važni koliko je važna potreba za konačnom pomirbom i zajedništvom.

U tom smislu, poštovana predsjednice, vrijeme je da se umjesto banalnog i površnog povika o potrebi mira i prestanku svađe, konačno počnete baviti motivima podjela i da pokažete da se zločin ne isplati. Prestanite motivirati nepravdu i podjele svojim naoko neutralnim pristupom.

Onaj koji zločin proglasi nevažnim, radi mira u kući, i sam postaje dionikom zločina, a zločince još jače motivira na buduće ponavljanje.

Ako Vam je najvažniji slogan da povijest treba prepustiti povjesničarima i okrenut se miru u kući, onda Vam preporučujem da ne idete nikada više u Srebrenicu, jer i to je povijest koju ne smijemo zaboraviti da se nebi ponovila. Suguran sam da Vam nije do ponavljanja ni Srebrenice ni nekog drugog stratišta.

Poštovana gospođo predsjednice, Vas je birala većina hrvatskog naroda, narod Vas plaća da radite svoj posao i da učinite najbolje za mir i pomirbu. Upravo zato je povik o miru, bez istraživanja činjenica i zabrane nepravde, najgori mogući put i  cementiranje nepodnošljive podjele.

Vaša obiteljska povijest može biti objašnjenje, ali ne može biti okosnica odnosa prema takozvanom jugoslavenskom antifašizmu. Mnogi Hrvati, koji su vas birali, Vama su dali glas, iako su znali da ste iz partizanske obitelji. Većina onih, čiji su djedovi bili partizani, Vas nisu birali. I to je dokaz da hrvatski narod ne želi ni osvete ni podjele, ali žudi za pravdom, a ne jeftinim i lažnim pomirbama koje se zasnivaju na cementiranim nepravdama.

Neka Vam to bude poticaj i ohrabrenje, a ne samo jeftine ljestve pomoću kojih ste osvojili čast hrvatske predsjednice i epitet “majke i kraljice”.

Ako imate hrabrosti i poštenja,  upustite se u avanturu rasčišćavanja zatrpanih nepravdi. Nema razloga da Vam žrtve Srebrenice, Jasenovaca do 45.,  Auschwitza ili nekog drugog stratišta budu važnije od žrtava vlastitog naroda.

I Hrvati trebaju svoju majku, koja ne će reći: “dosta je svađe”, nego će dijete koje je krivo, nakon provjere, upozoriti, pa i kazniti ako zatreba.

U to ime, poštovana predsjednice, želim Vam lijep majčin dan u društvu svoje obitelji, puno Božjeg blagoslova i snage i da ne nasjedate na jeftine ispraznice o pomirbi i miru koji bismo trebali graditi na nikad označenim stratištima vlastitih očeva i majki.

Temelj hrvatske države nije ni antifašizam ni fašizam, nego krv hrvatskih djedova, baka, očeva, majki djece koju oni proliše za slobodu i vlastitu državu. 

Vinko Vukadin

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Magazin

Vratija se Roko, di je bija, krila izgubija…

Objavljeno

na

Objavio

ISPADANJE IZ NATJECANJA EUROVIZIJE USPJEH/NEUSPJEH?

Nakon druge večeri napora za ulazak u završnicu ovogodišnjeg jeruzalemskog natjecanja za pjesmu Eurovizije, ne ulazak našeg natjecatelja s pjesmom „The dream“ bio je za mene konsternirajući. Prigodom izvedbe, što je treći puta kako sam pjesmu čuo, čak sam zajedno s pjevačem zapjevao početak refrena… Znači,“ ušla“ mi je pjesma u uho,  a i inače mi se glazbeno svidjela, a pogotovo glas i pjevanje pjevača… Međutim…

Već prigodom prvog slušanja na domaćem terenu nisu mi se svidjela krila, točnije njihov dizajn, pa sam u svojem komentaru na FB bio preporučio moderniji oblik krila kakav mi je bio poznat iz opusa akademske kiparice Dijane Ive Sesartić i njezinog kipa jednog od arkanđela na solinskoj rivi.

PJESMA LIJEPA –KRILA SE NISU UKLAPALA

Na Euroviziji izvedba je bila sjajna, ali ostao  je dojam da su krila bila nezgrapna, a izvođač je u snimanju iz daljine izgledao kao, ne mogu si pomoći,  ormar ili, ajmo reč, ormarek s krilima. Ali i sa zavidnom eksplozijom pljeska na kraju izvedbe, dužom i bučnijom od drugih izvođača, prije i poslije našeg Roka…

Naravno da je ovo moja subjektivna ocjena. Ali i teško mirenje s odlukom glasača, po onoj narodnoj  – svatko sudi po sebi. Kako doći do objektivnije stručnije ocjene boljeg poznavatelja i usporediti s njom vlastito mišljenje? Temeljno novinarsko pravilo je  „u glavu“. Kako naći takvu „glavu“,  kada se radi o multidisciplinarnom spektaklu u kojem je pjesma i glazba samo nit vodilja. Potražih Facebook i FB prijatelja Zorana  Škugora, poznatog producenta i all round intelektualca, koji poznaje background glazbenih manifestacija, od klapskih, do eurovizijskih i šire…

ŠKUGOR: DANAS SE PISME GLEDAJU, A NE SLUŠAJU

S njegovim dopuštenjem, iz inboxa objavljujem moje pitanje i odgovor. Pitanje je glasilo:“ Kad bu meritorna ocjena palih anđela. Meni je pjesma lijepa, ulazi u uho. Je li dekoracija potopila pjesmu, naravno uz druge motive, od političkih na dalje…? Odgovor je bio: Danas se pisme gledaju, a ne slušaju… Moja reakcija je bila: Ojme, falila dekoracija. Fala, bila je ka prije trideset godin…ne?“. I to je sve. Zamolih g. Škugora za intervju. Nije bilo reagiranja,  pa intervjua nema.

Zato nastavljam s osvrtom. Dobih glazbenjačku potvrdu i poduku poznatu meni i iz moje teniske amaterske sfere, da se tenis igra nogama, a pomaže rukama. Premda se loptica preko mreže prebacuje s reketom u ruci. Prevedeno na glazbenu natjecateljsku sferu u slobodnoj interpretaciji – možeš imati super i glazbu i izvođača, ali odlučuju ostali i vidljivi i nevidljivi činitelji iz sfere znanja sposobnosti, stručnosti, ali i kockarski… Sve,ali baš sve, vidljivo s pomoću televizijskog prijenosa…

SVE JE VIDLJIVO NA TELEVIZORU

Za moj dojam da je pjesma dobra dobih potvrdu čitajući subotnji Večernjak. Evo samo nekoliko konstatacija. Poznati pjevač ocjenjuje da naš Roko odlično pjevao, ali da Eurosong nije više natjecanje pjesama nego polako postaje Eurovideosong. Poznata pjevačica je nastup Roka opisala da ima sjajan vokal, da je lijepo otpjevao pjesmu i da je pjesma vrlo korektna. Naglasila je da je vizualno iznimno važno, jer to nije festival, ni koncert na kojem slušate svojeg omiljenog pjevača. Eurosong je nepredvidiv, zahtijeva autentičnost. Svojedobno poznata TV voditeljica drži da na Eurosongu nismo podbacili i da je naša pjesma bila sjajna kao i interpretacija. Izrazila je razočaranje ukusom Europe. Citirat ću, uz nadanje da ne ću dobiti „po nosu“, mojeg FB prijatelja, glazbenog kritičara Hrvoja Horvata koji kaže: „Na Eurosongu je bitno i biti simpatičan, a ne samo vikati i pjevati visoke tonove i iskazivati tehničke moći pjevača. Eurosong ima drugačije postulate  i često sasvim slučajne stvari odlučuju o pobjedniku“…

TKO GUBI, IMA SE PRAVO LJUTITI…

Poslije svakog debakla, po narodnoj : Tko gubi ima se pravo ljutiti, postavljaju se pitanja, viri u susjedstvo, i u dvorišta moćnih, traže se krivci. Sve to traje neko vrijeme dok aktualna politika i PR ne ponude nešto drugo, a Eurosong polako siđe s pozornice javnosti. Međutim, radi se o imidžu države i njezinog kulturnog statusa u svijetu i ne bi nam trebalo biti svejedno da nas je toliko zemalja preteklo u finalnom natjecanju.

Ne bi trebalo u državi koja je svojedobno bila uspješna u ovom natjecanju  biti svejedno ima li nas ili nema u natjecanju, ali i završnici. Stoga nije neopravdano očekivati od mjerodavnih, ne znam tko su oni, ali njihovo djelovanje je ocjenjivo i vidljivo, da pokušaju pronaći algoritam za pripremu uspješnog nastupa, jer, očito je, da samo pjesma i glazba ne odlučuju sami po sebi, nego u sinergiji brojnih ostalih  činitelja. Želimo im, ne baš poznatima, ali po neuspjehu prepoznatima, uspjeh u tom poslu.

OJ, MJERODAVNI, RADI SE O IMIDŽU HRVATSKE…

U odgovoru na pitanje iz naslov, nezadovoljni smo bez ulaska u završnicu. Ipak,  zadovoljni smo, ne samo ja, lijepom pjesmom i njenim interpretatorom i interpretacijom. Očito je da brojnost utjecajnih činitelja čini nastup kao svojevrsni lutrijski  podvig. U ostalom, što u životu nema lutrijskih natruha? Kvaliteta  pjesme pokazat će se na tržištu brojem prodanih nosača zvuka, što želimo. Nastup na Euroviziji, pa ne i u završnici, pridonijet će promociji, ako ju naši poslovnjaci s tog područja budu znali provesti i uspješno iskoristiti. U ovom slučaju radi se o njihovom džepu, pa se očekuje uspješna „prodaja“ dobrog proizvoda.

Do idućeg Eurosonga bez krila, jer se zna kako je Ikar završio kad su mu se „rastopila“ zbog Dedalova izbora ljepila. Razmislimo možda, našalimo se, o čarobnom letećem sagu i Aladinovoj svjetiljci… Učinila bi, moguće, put  do uspjeha transparentnijim…

Antun Drndelić

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Magazin

Službeno se upoznali Zdravko Mamić i Aleksandar Vučić

Objavljeno

na

Objavio

Svečanost otvaranja 22. međunarodnog sajma gospodarstva – Mostar 2019, privukao je, uz brojne izlagače, još i neke nevjerojatno zanimljive osobe. A to je, svakako, vidljivo i na ovoj fotografiji.

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prije posjeta sajmu razgovarali su o suradnji BiH i Srbije.

U Mostaru je nazočan i predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, no on se nije sastajao u sjedištu HDZ-a s Čovićem i Vučićem.

Ali, ovo je sigurno najatraktivniji i najnevjerojatniji prizor iz Mostara – predsjednik Srbije s neskrivenim divljenjem gleda u Zdravka Mamića, bivšeg izvršnog predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza i Dinama, koji je već mjesecima u bijegu pred hrvatskim pravosuđem.

Simpatija je obostrana, što potvrđuju srdačnost i toplina dvojice zaljubljenika u sport, a na fotografiji Čović samo ”statira”.

Podsjećamo i kako je Mamić već javno, u intervjuu srbijanskom Alo.rs, početkom siječnja ove godine, izrazio svoje divljenje Vučiću.

“Na sav posao i obveze koje ima, primjećujem da Aleksandar Vučić veliku pažnju poklanja i sportu. A to što predsjednik države voli sport čudesno je bitno za jednu zemlju. Za sportaše je to najvažnije”, rekao je Mamić u intervjuu za srpski Alo.rs pa dodao:

“Znam da je Vučić u nekoliko službenih posjeta s hrvatskim delegacijama, ili pojedincima u Zagrebu i Vukovaru pitao za mene i hvalio moj rad. To mi je veliki kompliment. On je poznati navijač Crvene zvezde i očigledno se dosta razumije u nogomet. Nažalost, nisam imao priliku upoznati Vučića, ali bih ga volio upoznati.”

Eto, sada se u Mostaru obojici ispunila velika želja, piše direktno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari