Connect with us

Herceg Bosna

Vionica ugostila kulturno-umjetnička društva iz pet država

Published

on

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Sv. Marko“ – Vionica kod Čitluka, treću godinu zaredom ugostilo je kulturno-umjetnička društva iz regije na večeri folklora koja polako, ali sigurno prelazi u lijepu i pohvalnu tradiciju. Na trećoj međunarodnoj smotri folklora na pozornici Sportskog centra Vionica nastupila su kulturno-umjetnička društva iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

vionica6-595x340Organizatori su se ove godine potrudili da brojni posjetitelji uz nastup domaćeg kulturno-umjetničkog društva imaju priliku vidjeti nastupe KUD „Šokadija“ Ladimirevci (Hrvatska), KUD „Aluminijum“ Podgorica (Crna Gora), HKUD „Blaćani“ Biograci (BiH), HKUD „Sidraga“ Ravni Kotari (Hrvatska), KUD „14. Maj“ Tojšići Tuzla (BiH), KPZH „Šokadija“ Sonta Vojvodina (Srbija) i KUD „Ilinden“ Struga (Makedonija).

Prije samog nastupa članovi kulturno-umjetničkih društava prodefilirali su, odjeveni u izvorne narodne nošnje krajeva iz kojih dolaze, dijelom Vionice u svečanom mimohodu, a nakon toga uslijedio je srdačan doček praćen pljeskom i ovacijama na Sportskom centru Vionica te svečano otvaranje.

Dječji zbor Vionica pod vodstvom Dragana Ivankovića na početku svečanog programa izveo je Lijepu našu, nakon čega se u ime Općine Čitluk, pokrovitelja manifestacije, okupljenima obratio načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić. Načelnik Jerkić ovom je prilikom pozdravio organizatore, goste iz kulturno-umjetničkih društava i sve nazočne, a na poseban način NJE veleposlanika Republike Hrvatske u BiH Ivana Del Vechia, generalnog konzula Republike Hrvatske u Mostaru Velimira Plešu i predsjedavajućeg Doma naroda FBiH Tomislava Martinovića.

– Ono što želim ovdje istaći, budući da ovdje imamo sudionike iz pet zemalja, je da smo mi jedan mali prostor, jedna mala regija, ali imamo toliko različitosti, bilo da se radi o kulturi, religiji, tradiciji i dobro je da imamo bogatstvo različitosti. To bogatstvo neka nam bude prednost u daljnjem i budućem životu – kazao je načelnik Jerkić i čestitao domaćinima na organizaciji  Večeri folklora „Vionica 2014“.

Veleposlaniku Republike Hrvatske u BiH Ivanu Del Vechiu na Vionici je pripala čast da međunarodnu večer folklora proglasi službeno otvorenom. Nakon što je veleposlanik kazao kako se na okupljanjima poput onoga sinoćnjeg u Vionici stvaraju i obnavljaju prijateljstva, te se šireći zajedništvo otvaraju putovi prema Europskoj uniji, standardima modernih demokracija a u isto vrijeme i prvenstveno čuva kulturna baština i identitet, te proglasio Večer folklora „Vionica 2014.“ otvorenom, načelnik općine Čitluk uručio je veleposlaniku Del Vechiu monografiju „Brotnjo – naša priča“.

Nastupi navedenih kulturno-umjetničkih društava iz pet zemalja uslijedili su nakon otvaranja, a pred kraj večeri izvučeni su i sretni dobitnici bogate tombole. Predsjednik HKUD-a „Sv. Marko“ Vionica Damir Mandarić nakon nastupa predstavnicima društava uručio je zahvalnice i prigodne darove uz želju i poziv za novo druženje na Vionici, dok su na kraju večeri svojim nastupom goste zabavljali članovi Aquarius banda.

Ugodno druženje na „Večeri folklora Vionica 2014.“ započelo je u subotu kada je Ante Luburić, umjetnički direktor međunarodne večeri folklora, izveo svoju diplomsku predstavu „ O štetnosti duhana“./HMS.ba/

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari