Pratite nas

Više Hrvata iz BiH živi izvan domovine nego u BiH

Objavljeno

na

Hrvatski iseljenici iz srednjobosanskog Uskoplja, njih nekoliko stotina koji trenutačno žive u austrijskom gradiću Welsu, itekako mogu utjecati na izbor načelnika te općine, čak i više nego što mogu utjecati na izbore u rodnom Uskoplju.

Na ovom ilustrativnom primjeru kojeg je iznio Jozo Budeš, koordinator za izvandomovinstvo ŽO HDZ BiH Srednjobosanske županije, pokazuje se moć hrvatskog iseljeništva podrijetlom iz BiH.  Tu moć treba iskoristiti i za utjecaj na političke prilike u BiH. Upravo na tomu intenzivno se radi od 2011 godine kada je pri Hrvatskom narodnom saboru BiH formiran Odjel za iseljeništvo kojeg vodi Niko Marušić.

za website Zbog višegodišnjeg trenda iseljavanja Hrvata iz BiH, hrvatsko biračko tijelo iz BiH sve više postaje iseljeničko. Hrvata podrijetlom iz BiH trenutačno je više u izvandomovinstvu nego što ih ima u BiH. Ono što želimo je animirati ih da iskoriste tu moć i utječu na političke prilike u BiH. Koliko je to potrebno najbolje se vidjelo nakon izbora 2010 godine i nametanja vlasti mimo volje Hrvata u BiH“, kaže Niko Marušić, voditelj Odjela za iseljeništvo HNS-a. Marušić ističe da je obveza političkih stranaka s hrvatskim predznakom animirati iseljeništvo da izađe na izbore kao što je im dužnost i vratiti izgubljeno povjerenje naše dijaspore. „Mi na tomu intenzivno radimo od 2011 godine. Pomaka ima. Jednostavno želimo ljudima poručiti da iako su odselili iz BiH, oni nisu nestali, a svojim glasovima mogu utjecati na politički život u BiH“, ističe Marušić koji je sa sastanka u Kiseljaku uputio poziv Hrvatima u BiH koji imaju rodbinu u inozemstvu da ih pozovu da se registriraju za opće izbore do 29 srpnja te iskoriste svoje biračko pravo.
Iste poruke stižu i iz HDZ BiH. „Ostalo je još 14 dana za registraciju za izbore. Pozivam i ovdašnje Hrvate da iskoriste dolazak rodbine na predstojeće blagdane te ih upute u važnost registriranja i izlaska na izbore. Na taj način oni će utjecati na prilike u BiH, napredak ove zemlje i njezin europski put. Registracija je jednostavna, potrebna je samo volja da se registriraju i glasuju“, poručuje Željana Zovko, međunarodna tajnica HDZ BiH.

Uz izravan kontakt koji se pokazao najboljim načinom animiranja birača i iz izvandomovinstva, Katoličke misije, Zavičajne udruge, diplomatsko konzularna mreža također su  kanali koji stoje na raspolaganju članovima izbornih stožera. Za pokretanje svih pobrojanih mehanizama ostalo je još manje od dva tjedna. No, animiranje birača iz izvandomovinstva i uspostavljanje kontakata dugoračan je proces koji će značajnije rezultate tek dati, istaknuto je na sastanku u Kiseljaku. Njime se bave članovi stranačkih izbornih stožera  HDZ BiH iz svih krajeva BiH, od Save do Neuma.

U tom kontekstu nedavno je u Austriji boravilo i izaslanstvo ŽO HDZ BiH SBŽ. Obišli su nekoliko austrijskih gradova. Samo u Beču živi 35 tisuća hrvatskih iseljenika. Značaj dio njih je iz BiH. Sve su to podaci koji govore o važnosti uspostave učinkovite koordinacije sa izvandomovinstvom kojee je iz dana u dan sve brojnije…

dnevnik.ba/Fenix – magazin.com

facebook komentari

Hrvatska

26 godina od stradanja Vukovara – Položeni vijenci na Memorijalnom groblju

Objavljeno

na

Objavio

U Vukovaru se obilježava 26. godišnjica stradanja toga grada u Domovinskom ratu i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

U grad su stigli brojni hrvatski građani kako bi odali počast poginulima i ubijenima u agresiji bivše Jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih postrojbi na taj grad. Među onima koji će s pokloniti žrtvi Vukovara, hrvatskih branitelja i civila tijekom Domovinskog rata cijeli je državni vrh predvođen predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović.

Sudionici Kolone sjećanja stigli su na Memorijalno groblje. Državna i druga izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru čime su odali počast žrtvi toga grada u Domovinskom ratu i obilježili 26. obljetnicu stradanja grada heroja. U spomen na branitelje i civile stradale u agresiji JNA i paravojnih postrojbi na Vukovar 1991. godine, zajednički vijenac položili su i svijeće zapalili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković.

Počast stradalima polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odala su i izaslanstva vukovarskih branitelja te grada Vukovara, a potom su vijence položila i svijeće zapalila i druga brojna izaslanstva među kojima i grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem te brojnih drugih hrvatskih gradova, županija te braniteljskih i stradalničkih udruga.

Molitvu za poginule i nestale molio je đakovački i osječki nadbiskup msgr. Đuro Hranić, dok misu zadušnicu na groblju predvodi požeški biskup Antun Škvorčević.

isječak HRT

Do Memorijalnog groblja državni vrh i ostali sudionici obilježavanja Dana sjećanja došli su u koloni sjećanja od vukovarske bolnice, u kojoj je bio održan prigodan komemorativni program pod nazivom “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”. Kolonu su predvodili branitelji Vukovara i članovi obitelji poginulih, ubijenih i nestalih branitelja, a slijedili su ih nositelji 186 zastava hrvatskih ratnih postrojbi te državni vrh. Brojni hodočasnici koji su u Vukovar došli iz svih krajeva Hrvatske i okolnih država bili su zaogrnuti hrvatskim zastavama i nosili su transparente s domoljubnim porukama.

Nakon polaganja vijenaca na groblju, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović vijenac će položiti i na mjestu masovne grobnice na Ovčari, a nakon mise, to će učiniti predsjednik Sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

PENAVA ISPUNIO OBEĆANJE: HOS prvi put zajedno uz zastave brigada Domovinskog rata na čelu kolone

Objavljeno

na

Objavio

Slika koju vidite izuzetno je rijedak trenutak u HRT-ovom prijenosu kolone sjećanja u Vukovaru, kada se vidi zastava HOS.

Vukovar se nikada neće odreći branitelja i postrojbi koje su ga branile, tako ni HOS-a! U Koloni sjećanja vijorit će se njihova zastava, a sliku Jean-Michel Nicoliera s grbom HOS-a na njegovu ramenu čuvam ispred svog ureda – izjavio je u Bujici vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i tako jasno stao uz postrojbu koja je pod pozdravom ‘Za dom spremni’ branila i Grad heroj.

Penava se u program Z1 i partnerskih televizija javio uživo iz Hrvatskog doma u Vukovaru tijekom ‘Večeri pijeteta’ koji svake godine organizira Nacionalni sindikat policije.

“Niti je ikada itko pomislio – niti će se dogoditi da se Vukovar odriče branitelja i svojih postrojbi. HOS-ova zastava uvijek u sklopu svih ratnih postrojbi, predvodi Kolonu sjećanja, tako će biti i u subotu, most u središtu Vukovara nosi ponosno ime HOS-ovca Jean-Michel Nicoliera, a ispred mog ureda stoji njegova slika s grbom HOS-a na njegovu ramenu. Ne možemo ih se odreći, to bi značilo da se odričemo Domovinskog rata! Ne pričam o konotacijama pozdrava ZDS u Drugom svjetskom ratu, što se tiče Domovinskog rata – tu je stvar čista. Sviđa mi se izjava u kojoj se reklo da ako je i bilo prljavštine na tom pozdravu, branitelji HOS-a isprali su je svojom krvlju,“ rekao je Penava izvjestitelju Bujice iz Vukovara Igoru Petroviću, dodavši da pri obilježavanju Dana sjećanja uvijek daje svoj maksimum i nema razloga da i ove godine ne bude tako.

“Pozivamo sve da nam se pridruže, a oni koji ne mogu, neka upale  lampion u svom domu. Želim svima sretan put prema Vukovaru i odlasku iz njega i da u miru i sa pijetetom mislimo na žrtve, da prođemo u koloni dostojanstveno i odamo im dužno poštovanje. Koliko god se neki trudili prikazati drugačije, mi smo jedinstveni, a sve će i ove subote biti korektno i ispravno. Krenule su razne inicijative – poput one da se odjednom ne pale lampioni diljem Hrvatske i da se umjesto toga donese hrana za gladne Vukovarce… Poručujem im: gladnih Vukovaraca nema, za to smo se pobrinuli, a lampione za heroje Domovinskog rata trebamo paliti dok je svijeta i vijeka,“ zaključio je Penava, bez dlake na jeziku u Bujici., piše Priznajem.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari