Connect with us

Više Hrvata iz BiH živi izvan domovine nego u BiH

Published

on

Hrvatski iseljenici iz srednjobosanskog Uskoplja, njih nekoliko stotina koji trenutačno žive u austrijskom gradiću Welsu, itekako mogu utjecati na izbor načelnika te općine, čak i više nego što mogu utjecati na izbore u rodnom Uskoplju.

Na ovom ilustrativnom primjeru kojeg je iznio Jozo Budeš, koordinator za izvandomovinstvo ŽO HDZ BiH Srednjobosanske županije, pokazuje se moć hrvatskog iseljeništva podrijetlom iz BiH.  Tu moć treba iskoristiti i za utjecaj na političke prilike u BiH. Upravo na tomu intenzivno se radi od 2011 godine kada je pri Hrvatskom narodnom saboru BiH formiran Odjel za iseljeništvo kojeg vodi Niko Marušić.

za website Zbog višegodišnjeg trenda iseljavanja Hrvata iz BiH, hrvatsko biračko tijelo iz BiH sve više postaje iseljeničko. Hrvata podrijetlom iz BiH trenutačno je više u izvandomovinstvu nego što ih ima u BiH. Ono što želimo je animirati ih da iskoriste tu moć i utječu na političke prilike u BiH. Koliko je to potrebno najbolje se vidjelo nakon izbora 2010 godine i nametanja vlasti mimo volje Hrvata u BiH“, kaže Niko Marušić, voditelj Odjela za iseljeništvo HNS-a. Marušić ističe da je obveza političkih stranaka s hrvatskim predznakom animirati iseljeništvo da izađe na izbore kao što je im dužnost i vratiti izgubljeno povjerenje naše dijaspore. „Mi na tomu intenzivno radimo od 2011 godine. Pomaka ima. Jednostavno želimo ljudima poručiti da iako su odselili iz BiH, oni nisu nestali, a svojim glasovima mogu utjecati na politički život u BiH“, ističe Marušić koji je sa sastanka u Kiseljaku uputio poziv Hrvatima u BiH koji imaju rodbinu u inozemstvu da ih pozovu da se registriraju za opće izbore do 29 srpnja te iskoriste svoje biračko pravo.
Iste poruke stižu i iz HDZ BiH. „Ostalo je još 14 dana za registraciju za izbore. Pozivam i ovdašnje Hrvate da iskoriste dolazak rodbine na predstojeće blagdane te ih upute u važnost registriranja i izlaska na izbore. Na taj način oni će utjecati na prilike u BiH, napredak ove zemlje i njezin europski put. Registracija je jednostavna, potrebna je samo volja da se registriraju i glasuju“, poručuje Željana Zovko, međunarodna tajnica HDZ BiH.

Uz izravan kontakt koji se pokazao najboljim načinom animiranja birača i iz izvandomovinstva, Katoličke misije, Zavičajne udruge, diplomatsko konzularna mreža također su  kanali koji stoje na raspolaganju članovima izbornih stožera. Za pokretanje svih pobrojanih mehanizama ostalo je još manje od dva tjedna. No, animiranje birača iz izvandomovinstva i uspostavljanje kontakata dugoračan je proces koji će značajnije rezultate tek dati, istaknuto je na sastanku u Kiseljaku. Njime se bave članovi stranačkih izbornih stožera  HDZ BiH iz svih krajeva BiH, od Save do Neuma.

U tom kontekstu nedavno je u Austriji boravilo i izaslanstvo ŽO HDZ BiH SBŽ. Obišli su nekoliko austrijskih gradova. Samo u Beču živi 35 tisuća hrvatskih iseljenika. Značaj dio njih je iz BiH. Sve su to podaci koji govore o važnosti uspostave učinkovite koordinacije sa izvandomovinstvom kojee je iz dana u dan sve brojnije…

dnevnik.ba/Fenix – magazin.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari