Connect with us

Iz Svijeta

Više od 1000 uhićenih na prosvjedima u Moskvi

Objavljeno

-

Više od 1000 osoba uhićeno je u Moskvi u subotu tijekom prosvjeda zbog isključivanja oporbenih kandidata iz sudjelovanja na lokalnim izborima u rujnu, priopćila je ruska policija.

Ruski aktivisti prosvjedovali su pred uredom moskovskog gradonačelnika uzvikujući “ti si sramota za Rusiju” zato što dijelu oporbenih kandidata nije omogućeno sudjelovanje u izborima za gradsko vijeće Moskve. Moskovske vlasti tvrde da ti kandidati nisu prikupili dovoljan broj potpisa no oporba te tvrdnje odbacuje.

Policija je objavila da je u prosvjedu sudjelovalo oko 3500 osoba i da je privedeno 1074 prosvjednika, prenijela je ruska novinska agencija Interfax u subotu navečer.

Na blogu nevladine organizacije OWD-info također se govori o više od 1000 uhićenja.

Oporba je ranije najavila prosvjed ispred moskovske gradske vijećnice, koji su vlasti proglasile ilegalnim.

Policija je oko zgrade gradske uprave privela veći broj ljudi, a izvjestitelji agencije dpa, su vidjeli i ozlijeđene prosvjednike.

Prosvjednici traže da se neovisnim kandidatima dopusti sudjelovanje na lokalnim izborima 8. rujna. Vlasti su ukupno iz izbora isključile 57 kandidata, uključujući istaknute kritičare vlade Ilju Jašina, Dmitrija Gudkova i Ljubovu Sobol.

Gubkov, Sobolova i Jašin su uhićeni na putu prema mjestu prosvjeda.

Izborno povjerenstvo je registriralo 233 kandidata za 45 mjesta u moskovskoj skupštini. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari

Oglas