Connect with us

Gospodarstvo

Više od 150 poduzetnika na prezentaciji HAMAG-BOCIRO-a

Objavljeno

-

Više od 150 poduzetnika s područja Grada Đakova okupilo se danas na prezentaciji Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u dvorani Florentini gdje je bilo govora o mogućnostima dodjele bespovratnih sredstava i financijskih instrumenata.

Prisutne je pozdravio gradonačelnik Đakova Marin Mandarić, dok su prezentaciji nazočili i pomoćnica ministra turizma Snježana Brzica, zamjenik župana Petar Lagator, Mario Turalija član Uprave HAMAG-BOCIRO-a, te brojni drugi ugledni gosti. Cilj događanja bio je predstavljanje aktualnih otvorenih poziva u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ u financijskom razdoblju 2014. – 2020., a koje provodi HAMAG – BICRO. Također, najavljeni su pozivi iz istog Operativnog programa, a koji će biti objavljeni do kraja godine.

-Ovo je dokaz da poduzetništvo nije mrtvo u Đakovu i da postoje potencijali za razvoj. Danas naši poduzetnici, obrtnici, poljoprivrednici imaju prilike iz prve ruke se upoznati s onim što HAMAG trenutno ima kad govorimo o otvorenim natječajima, i ono što je još bitnije, što planiraju u dogledno vrijeme otvoriti. Ispred Grada Đakova možemo najaviti da će se i u buduće održavati slične prezentacije, najavio je gradonačelnik Mandarić.

-Želimo pokazati da Agencija i naša Vlada nude poduzetnicima ista kreditna zaduženja kao što su ona njihovih konkurenata i tvrtki koje se bave poduzetništvom u EU. Slavonija je poljoprivredni kraj i najavljujemo kamatne stope od 0,10 do 1,5 posto, nove jamstvene sheme, kao i natječaje koji se trebaju otvoriti tijekom ove godine, rekao je Mario Turalija, član Uprave HAMAG-BICRO-a, pozvavši poljoprivrednike da u tom smislu redovito prate njihove stranice. Napomenuo je i da su unazad šest, sedam mjeseci od kako rade informativne radionice u Slavoniji pospješili za preko 150 posto povlačenja sredstava iz fondova EU.

-U HAMAGU trenutno imamo oko 1.600 aktivnih ugovora koji generiraju oko 5,5 milijardi kuna projekata, oko toga je blizu milijardu i sedamsto milijuna bespovratnih sredstava, dodao je Turalija.

-U ovom trenutku u Županiji se provodi 40-ak različitih projekata, potpora poduzetnicima. Od subvencioniranja kamata do financiranja i kreditiranja obrtnih sredstava, a isto tako stalnih ulaganja u edukacije i stručno usavršavanje. Naglasak i dalje stavljamo na naše izgrađene kapacitete koje imamo u poduzetničkim zonama, a koji nažalost do sada nisu iskorišteni u onom postotku koliko je to poželjno i moguće, rekao je zamjenik župana Petar Lagator.

Snježana Brzica, pomoćnica ministra turizma kazala ja kako se nada da će se među danas okupljenim poduzetnicima naći i oni koji žele ulagati u turizam.

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas