Connect with us

Gospodarstvo

Više od 31 tisuće građana za trezorce uplatilo 803 milijuna eura

Objavljeno

-

Hina

U prvom krugu upisa trezorskih zapisa više od 31 tisuće građana je za trezorske zapise uplatilo 803,1 milijun eura, dok ostvareni nominalni iznos ukupnog izdanja, što uključuje i prihvaćene ponude institucionalnih investitora u drugom krugu, doseže 1,02 milijarde eura, objavilo je u utorak Ministarstvo financija.

Ciljani nominalni iznos ukupnog izdanja trezorskih zapisa je prvotno bio 900 milijuna eura, a moglo se ulagati u trezorce ročnosti 91 dana, čime se planiralo prikupiti 250 milijuna eura, te od 364 dana, uz ciljani iznos od 650 milijuna eura.

Građani su trezorce u prvom krugu mogli upisati i uplatiti od 27. svibnja do jučer, 3. lipnja, a prema danas objavljenim konačnim uvjetima izdanja, 7914 građana je uplatilo 243.025 trezoraca ročnosti tri mjeseca, za što su izdvojili 240,8 milijuna eura, dok je 23.316 građana za 582.831 trezorski zapis od godinu dana uložilo 562,4 milijuna eura.

Godišnji prinos za trezorce ročnosti od tri mjeseca iznosi 3,75 posto, a onih od godinu dana 3,65 posto. Pritom se trezorci kupuju uz popust, pa minimalni iznos ulaganja za jedan tromjesečni trezorski zapis iznosi 990,74 eura, odnosno 964,88 eura za onaj s dospijećem od godinu dana. Tako će građani po dospijeću dobiti tisuću eura za jedan zapis, što znači da će na jednom trezorskom zapisu ročnosti tri mjeseca moći zaraditi 9,26 eura, a na onom kojem je dospijeće za godinu dana 35,12 eura.

Dakle, ostvareni nominalni iznos prvog kruga upisa za tromjesečne trezorce iznosi 243,03 milijuna eura, a za godišnje trezorce 582,8 milijuna eura, što je ukupno 825,9 milijuna eura, a razlika od iznosa koji su građani uplatili se odnosi na spomenuti popust.

Danas su od 9 do 11 sati “trezorce” u drugom krugu mogli upisati i institucionalni ulagači, a kako je vidljivo iz tablice koju je objavilo Ministarstvo financija, ostvareni nominalni iznos upisa tromjesečnih trezoraca doseže 40 milijuna eura, a za trezorce od godinu dana 158 milijuna eura. Pritom je interes institucionalnih ulagača za trezorce s dospijećem od 364 dana premašivao milijardu eura, no Ministarstvo financija je odlučilo prihvatiti ponude u visini 158 milijuna.

Institucionalni ulagači će ostvariti nešto niže godišnje stope prinosa, pa će tako za tromjesečne trezorce iznositi 3,65 posto, a za godišnje 3,44 posto.

Datum izdanja trezorskih zapisa je 6. lipnja, dospijeće trezoraca ročnosti 91 dana je 5. rujna ove godine, a ročnosti od 364 dana 5. lipnja 2025.

U nešto više od godinu dana ovo je već četvrto izdanje vrijednosnih papira države koje su mogli kupiti građani, od toga treće trezorskih zapisa, koje su građani mogli upisati i lanjskog studenog i u veljači ove godine.

– Još jednom imamo prigodu vidjeti da hrvatski ljudi poklanjaju povjerenje državnim financijama. Ako je netko u stanju uzeti svoju štednju iz komercijalne banke, gdje drži svoj novac, i uložiti ga u vrijednosnice hrvatske države, a to su trezorski zapisi, to je za mene veća nagrada i veće priznanje nego ocjena bilo koje agencije za kreditni rejting, premda nas i one dobro ocjenjuju jer vide da imamo jasan smjer, da imamo odgovorno upravljanje javnim financijama, komentirao je danas premijer Andrej Plenković.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas