Pratite nas

Pregled

VIŠE OD MILIJUN LJUDI NA KRIŽNOM PUTU S PAPOM

Objavljeno

na

Prvih 13 postaja Via Crucis bile su duž mora, a posljednja na mjestu na kojem se nalazio papa. Na svakoj postaji predstavljala se skupina umjetnika i doborovoljaca, a povezivane su s temama i problemima današnje mladeži.

Mladi i starije osobe stvaraju budućnost naroda. Mladi jer će nositi naprijed povijest, stariji jer prenose iskustvo i mudrost njihova života, kazao je papa Franjo danas tijekom angelusa koji je izgovorio s balkona nadbiskupije Rija de Janeira. Papa, koji je stigao 22. srpnja u Brazil na 28. međunarodne dane mladeži koji završavaju u nedjelju 28. srpnja, naglasio je danas odnos i dijalog među generacijama je blago koje treba sačuvati i hraniti.

U petak uvečer po brazilskom vremenu, a u noći na subotu po našem, Franjo je sudjelovao na sugestivnom križnom putu održanom duž plažu Copacabana. Bilo je više od milijun osoba, a Franjo im je objasnio kako snaga, nada i vjera u Isusa koji s križom nosi na ramenima naše teškoće, propasti i razočaranja. Na Kristovu križu je patnja svih nas, a on prihvaća sve raširenih ruku, stavlja na svoja ramena nađe križeve i kaže: Hrabro, ne nosiš sam, ja ih nosim s tobom i ja sam pobijedio smrt i došao sam ti dati nadu, život.

Prvih 13 postaja Via Crucis bile su duž mora, a posljednja na mjestu na kojem se nalazio papa. Na svakoj postaji predstavljala se skupina umjetnika i doborovoljaca, a povezivane su s temama i problemima današnje mladeži.

Papa je objasnio kako je Kristov križ cijela Božja ljubav prema nama, beskonačna milosrdnost. Isus je ujedinjuje sa šutnjom žrtava nasilja, koje ne mogu vikati, jer su nevine i bez obrane. Isus se ujedinjuje s obiteljima u poteškoćama, koje plaču gubitak svoje djece ili zato što ih vide pod utjecajem droge. Isus se ujedinjuje sa svim osobama koje pate glad u svijetu koji svakog dana baca tone i tone hrane. Isus se ujedinjuje s onima koji su proganjani zbog vjere, ideja ili jednostavno zbog boje kože. Isus se ujedinjuje s tolikim mladima koji su izgubili povjerenje u političke institucije jer vide egoizam i korupciju ili su izgubili vjeru u Crkvu, pa čak i u Boga zbog nekoherentnosti kršćana s evanđeljem. Franjo je pozvao mlade da vjeruju u Isusa jer s njime zlo, patnja i smrt nemaju posljednju riječ.

Silvije Tomašević

facebook komentari

Pregled

Munira Subašić: Svi naši u Srebrenici su bili živi dok Ratko Mladić nije došao

Objavljeno

na

Objavio

Očekujemo da Ratko Mladić dobije doživotnu kaznu i da mu se presudi za genocid, ne samo u Srebrenici nego i u Prijedoru i drugim općinama, kazala je za N1 Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”.

Subašić je zajedno sa drugim predstavnicama Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa” otputovala jutros u Haag kako bi prisustvovale izricanju prvostepene presude bivšem generalu Vojske RS Ratku Mladiću, optuženom za genocid i zločine protiv čovječnosti.

U razgovoru za N1 poručila je kako od Haškog tribunala očekuje da ispunio ono zbog čega je i osnovan.

“Znam da Sud ne radi po pravdi nego po nekim zakonima. Međutim, očekujem doživotnu kaznu i da mu se presudi za genocid, ne samo u Srebrenici nego i u Prijedoru i drugim općinama. Gdje je god došla njegova čizma napravila je genocid. Očekujem jedan dio pravde, zadovoljstva. Haški sud je pri zatvaranju i vjerovatno će ispuniti ono zbog čega je osnovan”,istakla je Subašić.

Podsjetila je na važnost presude Ratku Mladiću, koja će biti izrečena 22. novembra u srijedu.

“Ovo je najjača presuda. On je najodgovorniji. Svi naši u Srebrenici su bili živi dok on nije došao. Kada je došao izdao je naredbu da se što više siluje majki, da se ubije što više naše djece…koga nisu ubili da se protjera. Imao je namjeru napraviti etnički čistu teritoriju”, zaključila je predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”.

ICTY u srijedu izriče presudu srebreničkom krvniku Ratku Mladiću

Ratni zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljanić: Nikome se ne sudi za Škabrnju

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

SDA traži prekid gradnje Pelješkog mosta

Objavljeno

na

Objavio

Glavni odbor vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) u Bosni i Hercegovini u subotu je usvojio zaključak kojim od Hrvatske traži da prekine sve aktivnosti na gradnji Pelješkog mosta dok se ne utvrdi međudržavna granica kao i da revidira sklapanje ugovora s Republikom Srpskom o opskrbi plinom rafinerije nafte u Bosanskom Brodu.

Predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac novinarima je nakon sjednice tog tijela u Sarajevu kazao kako je jednoglasno usvojen zaključak po kojemu je “neprihvatljivo graditi Pelješki most na štetu teritorijalnog intergriteta i suverenita BiH”.

“Prije gradnje mora se ratificirati ugovor o granici BiH i Hrvatske koji je potpisan 1999. godine pri čemu most ne smije dovoditi u pitanje pravo BiH na pristup otvorenome moru. To nije neškodljivi pristup nego apsolutna sloboda kretanja i komunikacije”, kazao je Genjac dodajući kako u SDA sada očekuju da Hrvatska svojim djelima pokazuje da kao članica Europske unije u cjelosti poštuje međunarodno pravo.

Predsjednik Glavnog odbora SDA je kazao kako imaju naznake da će njihova stajališta temeljena na ranijim zaključcima Predsjedništva BiH poduprijeti i Europska komisija. “Očekujemo potporu Europske komisije nakon što su temeljito upoznati sa svim relevantim činjenicama i dokumentima.

Očekujemo da će Europska komisija zatražiti od Hrvatske da prije angažiranja odobrenih sredstava (za gradnju mosta) riješi sporna pitanja s BiH”, kazao je Genjac dodajući kako vjeruje da će uskoro stići takve najave iz Europske komisije.

Za sporazum između Hrvatske i vlasti RS o prenamjeni infrastrukture iz Slavonskog Broda u plinovod za opskrbu rafinerije nafte u Bosanskom Brodu Genjac je kazao kako je po svojemu sadržaju protivan međunarodnom pravu i interesima BiH. “Hrvatska to mora ispraviti i dovesti u sklad s načelima međunarodnog prava po kojima se takvi sporazumi potpisuju isključivo između država”, zaključak je Glavnog odbora SDA kako ga je predstavio Genjac.

Pelješki most više ništa ne može zaustaviti!

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari